Skocz do zawartości
zalOst

Smużenie na CRT?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam monitor LG 795ft i od niedawna zaczął mi smużyć :blink: Wiem że to zjawisko wystepuje jedynie na monitorach lcd, ale niezależnie od tego czy to film czy gra czy nawet youtube, przy "szybszej akcji na ekranie" obraz jest "rozcinany" przez poziome przezroczyste pasy. Wygląda na to że monitor powoli wysiada, ale piszę bo może ktoś już się zetknął z podobnym problemem i zna przyczynę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy "szybszej akcji na ekranie" obraz jest "rozcinany" przez poziome przezroczyste pasy.

To nie smużenie. Takie cos występuje w grach gdy się nie włączy vertical sync. Gdzies słyszałem o podobnym problemie, że występuje to na filmikach. To był problem z grafą, albo systemem, albo sterownikami. Raczej nie z monitorem. Może zmieniałeś ostatnio sterowniki do grafy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem nawet całą grafe :) problem w tym że od zmiany karty graficznej mineło już około miesiąca a smużenie pojawiło się jakiś tydzień temu, nie ma opcji że było tak od począku zmiany grafy bo na pewno bym zauważył. Próbowałem już zmiany sterowników, kodeków, nawet sprawdzałem na dwóch systemach ale nadal to samo... karta graficzna to gainward 4870 gs jeżeli to ma jakieś znaczenie...

ps. jak przesuwam kursor po ciemnym tle to zostawia biały ślad, wcześniej tak nie było i to na pewno nie jest wina ustawień myszy...

Edytowane przez zal0st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biały kursor na czarnym tle zawsze smuży na CRT. Dopiero teraz zwróciłeś na to uwagę. A przeźroczyste pasy to nie jest smużenie.

co do kursora to możliwe, ale pomyślałem że warto o tym wspomnieć, a jak to się nazywa to dla mnie mało ważne chce się jedynie tego pozbyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi