Skocz do zawartości
QwaS

restarty

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam takiego kompa: celina 400mhz. plyta MSI 6163v.o2 PRO<BX440>,128 sdram, riva tnt2 pro. i teraz odpalam kompa winda ledwo sie zaladowala a tu restart. instalowalem win XP i win milenium identyczna sytuacja przez cala instalacje spokoj, w dosie spokoj a w windzie restart. zasilka i ram na 100% ok testowalem wyciagnolem z obudowy wszystko co nie potrzebne wymienilem bios na najnowszy i chu...

moze ktos powie mi skad te restarty?? ja podejrzewam mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włóż do kompa inne pamięci,np jakies od kumpla które są sprawdzone,powinno to rozwiązać problem chociaż 100% gwarancji nie daje. 8) Albo jeszcze inaczej najlepiej to włóż innego procka a wcześniej możesz przeczyścić mu styki, moze sa jakieś zaśniedziałe i procesor ma problemy ze stabilnością. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz na bank dobry podlaczalem inny i bylo to samo co do pamieci to wlozylem do swojego kompa i wszystko bylo ok ale z prockiem to jeszcze zobacze chociaz watpie dlaczego komp mial by sie restartowac dopiero jak zaladuje winde??? powinien od razu po wlaczeniu sie krzaczyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys na płytach Asusa albo Abita problem powodowały puchnace kondensatorki koło procka.

Te felerne płyty tez były na BX'ie. Myslę że warto sprawdzić czy któreś kondensatory po prostu sie nie zestarzały i nie ciekną lub nie są dziwnie powiększone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli restartuje się przy ładowani Win (tzn. przy większym obciążeniu), to stawiam na kondensatory. Ja tak miałem na abicie, po ukazaniu się pulpitu restart i tak ciągle. Sprawdż czy kondensatory wokół socketa nie są wybrzuszone lub coś z nich nie cieknie. Jeśli tak to czeka cię ich wymiana. Chociaż jeśli chodzi o MSI to nie spotkałem się z takimi przypadkami (moja MSI-6119(BX) chodzi bez problemu już od 5 lat :). to się nazywa solidność).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec to na pewno to, jak miales juz do czynienia z lutownica to spisz jakie to kondensatorki smigaj do sklepu elektronicznego i do roboty.

Troche cierpliwosci i bedzie git :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak nie lubisz się bawić lutownicą to lepiej oddaj płyte do jakiegoś sklepu elektrycznego/elektronicznego i niech tam ci wymienią. Ja za wymiane 8 kondensatorów (lepiej wymień od razu wszystkie wokół procesora) zapłaciłem 30 zł, więc tak źle nie jest : :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bodobny przypadek widzialem po instalacji jakiegos programu (nie pamietam nazwy) z CD od modemu ISDN, w Win98SE (w XP gasl tylko monitor).

Czy taka sytuacja zdarza sie nawet bez instalacji zadnych sterownikow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybys zwrócił uwagę to komp sie nie wyłącza tylko restartuje. gdyby to był problem temperatury restart niewiele by dał. :wink:

Szkoda ciągnąć dalej ten temat, jeżeli kondensatory są spuchniete to na bank wina leży po ich stronie. W przeciwnym wypadku każdy z elementów może być powodem problemów (ze wskazaniem na pamiątki)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec przelutowalem kondensatory kosz ok 12 zl a bylo ich z 10 sztuka ja na razie sie nie restartuje choc dlugo jeszczse komp nie chodzil( juwenalia są) ael musle ze bedzie w porzadkua wiec temat uwazam za zamkniwty dzieki wszystkim za pomoc:)))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką płyte główną ma kumpel? Może to jej wina. Czy restary są od samego początku użytkowania karty, czy może kiedyś chodziła u ciebie dobrze? Jaki masz win, czy ten sam co kumpel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp mam ten sam wlasciwie bo jego sie roznu tylko ze ma antka 900mhz a mobo identyko ale u niego karta smiga serio a umnie to sie tak dzieje ale bylo gorzej ale przyszedl i zrobil bo mowi ze cos zle napewno zrobilem ale teraz co zadsze resety ale nadal sa a szczegolnie jak film sobie ogladam :P to po 10min resecik ale to na 90% wina systemu a nie chce formata robic bo nie mam ochoty ustawiac znoff neta :) a za miech kupuje nowy dysk (120gb) barraca wiec wtedy bedzie loozik :) tyle to wytrzymam :) pozdr

a i slyszalem ze jakis port pci sie przecina z agp i dzwiekowke najlepiej dawac na samym dole ale nie wiem czy to prawda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki o to problem:

jak używam monitora Anty Viral Toolkit Pro to jesli go wyłącze z paska zadań to mam wtedy bum (restart). KE :?:

A u kumpla restart powoduje jedna stronka w internecie, która u wszystkich chodzi normalnie restart

I o co chodzi sie pytam :?:

Konfiguracja prawie zblizona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że zwylke AGP i PCI_1 dzielą to samo przerwanie IRQ więc najlepiej nie umieszczać w tym pci żadnej karty. A co do ustawienia kart to najlepiej sprawdzić w instrukcji ja zależą od siebie poszczególne pci. Ja ma dźwięk (sb 64pci) na pci_2, a modem (Asmax Surfer v90) na pci_4 i wszystko spoko chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...