Skocz do zawartości
Ancient

Kupić nowy czy modernizować?

Rekomendowane odpowiedzi

No więc mam do wydania ~1800zł i tu pytanie czy lepiej je spożytkować na jakiś nowy zestawik(tu jeszcze się nie zdecydowałem) pokroju Phenom II 955 i HD 5770 i sprzedać części ze starego puki coś warte?

Czy zmodernizować grata z sygnaturki: max procesor jaki mogę włożyć Phenom X4 9950? + 2GB+ Ram DDR2 i mocniejszą grafę nawet(o ile proc nie będzie ograniczał i czy jest sens płyta ma PCIe 1.0)HD5830/5850?

W pierwszym przypadku komputer musiałby mi wystarczyć na 2-3 lata w drugim może mógłbym wymienić wcześniej, zależnie ile bym wydał

Zastosowanie: Po za komfortowym użytkowaniem to gry w 1680x1050 przy czym każda nowość na najwyższych nie musi chodzić, ale np. taki Battlefield Bad Company 2 fajnie by było jak by poszedł na wysokich inne gierki AC2, Metro 2033, Stalker.

Po za graniem i internetem czasami bawię się grafiką 2D i 3D(ale nie jakieś wielkie projekty, obecnie się uczę)

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi

Edytowane przez Ancient

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie wybrałbym, ani opcji numer 1, ani opcji numer 2, tylko sprzedał CPU, MB, RAM i GPU, pozostawiając resztę i kupując (tylko te) nowe części. Obudowa, zasilacz i monitor jak najbardziej mogą pozostać i zostać z powodzeniem wykorzystane w nowym zestawie.

Edytowane przez NuCore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałem tego, ale monitor,zasilacz i obudowa i tak i tak by zostały, choć obudowę z czasem się zmieni, bo mała i dziurawa.

X4 9950 jest słaby i pobiera dużo prądu.

Gdybyś sprzedał obecne części to powinno Ci starczyć na X4 955 C3 + M3A770DE + 2GB Goodram 1333/1600MHz CL9 + HD5850.

Od razu mi raczej nie wystarczy, bo przy pierwszej opcji najpierw bym kupił nowy za te ~1800 zł, a potem posprzedawał części, gdyż raczej nie uda mi się ich sprzedać z dnia na dzień.

Może rozwiązaniem by było kupić X4 955+ M3A77DE(nie lepiej odpowiedniego Gigabyta?)+ 2GB(czy 2x2GB) i zostać przy starej grafice i wtedy posprzedawać resztę grata i dozbierać do HD 5850?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X4 955 C3 - 559 zł

M3A770DE - 220 zł

GoodRam 2GB 1600MHz CL9 - 180 zł

Asus Radeon HD5850 - 1065 zł

razem 2024 zł

Wystaw na allegro/forum to co masz i od razu kupisz wszystko. 1-2 dni od zamówienia i masz sprzęt u siebie i możesz wysłać to co sprzedałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi