Skocz do zawartości
marx2

Upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Pentium E2160 na plycie Gigabyte P31-DS3L

Procesor z 1,8GHz kreci sie do 2,4GHz, ale ponizsze porownania robie bez podkrecania (bo zakladam ze kazdy procesor da sie podkrecic podobnie).

Potrzebuje przyspieszyc kompresje XVidem, czyli potrzebny mi mocniejszy procesor.

Najtanszym wyjsciem, jakie widze, jest kupno E5300 za 215zł, co w porównaniu niepodkręconych procesorów powinno dać 1,7x przyrost.

Moge tez przejsc na AMD, ale tu kwota do wydania to: ASRock (200) + Athlon II x3 (260) minus ok 200zl za to co mam = 260zl. Pamieci nie licze bo DDR2 i DDR3 sa w zblizonych cenach. Teoretyczny przyrost mocy powinien byc ok. 2,5x. Moge tez szarpnac sie na X4 630 - za 350zl dostane przyrost 3,3x

Czyli:

E2160 1x - 0zł

E5300 1,5x - 215zł

Athlon II x3 435 2,3x - 260zł

Athlon II x4 630 3x - 350zł

Q8200 2,7x - 350zł

Czy dobrze liczę, czy czegoś nie pominałęm?

Przyznam szczerze ze duzo latwiej przelozyc procek niz zmieniac cala platforme (wlasnie sobie przypomnialem ze musialbym chyba zmienic chlodzenie - mam takiego wielkiego Pentragrama HP-120 ktory na AM3 chyba nie da sie podpiac?)

Edytowane przez marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info

Mysle jeszcze nad ta plyta DFI

DFI LanParty Blood Iron /AMD785G, DDR3-1600/ [LP_BI_785G-M35] - 239zł : Esc.pl

Moglbym sprzedac Radka 2400 za jakies 50zl, pytanie jak ta plyta ma sie do polecanego ASRocka i Gigabyte, bo nie umiem znalezc o niej jakichs konkretow?

Ostatnie pytanie - ten Q8200 pojdzie bez problemu na mojej plycie?

A jak z Q6600?

Edytowane przez marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet nie mysl o q8200 bo to shit co ma za malo keszu. A na q6600 pewnie ma za slaba sekcje.

Najlepiej zrobisz kupujac athlona II x4 najwiecej zyskasz i w przyszlosci takze mogl bys wsadzic w plyte cos nowszego i lepszego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przesadzasz? athlon x4 ile rasy jest szybszy od tego q8200? 2x, 3x? czy może różnica jest marginalna? Składać od zera kompa na Q8200 to może nie najlepszy pomysł. Jeśli jednak ktoś ma płytę, pamięć, chłodzenie (pytał czy podejdzie pod am3 więc może nie posiadać kompletu zapinek do pentagrama) a cpu jest w cenie AII x4 to nie można przekreślać takiego rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli jest on wstanie dolozyc tyle kasy do am3 to innego lepszego wyjscia nie ma .

A zamiast brac q8200 juz bym wolal e5200 i podkrecic go do 3,5GHz lub wiecej .

Oraz upewnij sie czy masz do tego chlodzenia zestaw mocowania na am2 jezeli tak to bedzie pasowac takze na am3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam oryginalne pudelko, wiec jesli byly w komplecie to na pewno sa te zapinki - wieczorem sobie sprawdze.

Co do q8200 vs e5200 - w benchmarku wyraznie widac ze bez podkrecania (w podanym zastosowaniu czyli konwersja kodekiem H.264, XVid na pewno obsluguje 2 proce wiec 4 pewnie tez) q8200 jest prawie 2x szybszy, ale tez wychodzi ponad 2x drozej. Co bedzie po podkreceniu? Nie jestem fanem ekstremalnego podkrecania (np pamieci mam najtansze) i e2160 chodzi sobie na 2,4Ghz (przyrost mocy 30%).

Do ilu podkrece e5200? 3,4GHz?

A q8200 pojdzie podobnie?

Bo proc w proc 2,5 vs 2,33 to raczej wielka roznica nie jest.

Zmiana platformy na Athlona wychodzi podobnie oplacalnie jak ten Q8200 z Allegro. Tylko, ze to teraz wlasnie jest ten moment aby wykorzystac mozliwosc 775, a dopiero jak potem nie bede mial co wlozyc (a jak wlozylbym quada to potem juz nie ma sensu zmieniec na nic innego) to zmienilbym na Athlona.

Pytanie czy kupno e5200 ma wogole sens, bo bez podkrecania daje mi przyrost zaledwie ok 50%

Widze np stad e5200, 2x2gb ddr2, mobo itx, buda itx, sqd 2,5" - Forum PCLab.pl ze byc moze moglbym go pokrecic na 3,6GHz, to daje osiagi niepodkreconego q8200, hmm...

Edytowane przez marx2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz zamiar ostro kręcić to lepiej e5200/5300. Q8200 ma wysoka magistralę, aby go ostro kręcić potrzebujesz dobrej płyty i pamięci.

ostro, nie ostro - kupuje e5200 bo tani jest

Q8200 kupie jak jeszcze stanieja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi