Skocz do zawartości
fenfej

Czarny ekran. Brak życia.

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż ostatnio coś zaczęło dziać się z moim laptopem. Laptop to Toshiba Tecra M4.

Dotąd system chodził sprawnie, a od pewnego czasu zaczął się zacinać - bez żadnej przyczyny, po prostu wisiał - jedyna reakcja to wyłączenie laptopa przyciskiem.

Przed awarią, gdy komputer był włączony - ekran mignął mi dwa razy ( normalny system, czarny , system , czarny ) - po tym znowu się zawiesił, ale na ekranie systemowym (tzn. po prostu na pulpicie ).

Przy próbie odpalenia komp reaguje - ale ekran zostaje cały czarny.

Diody się zapalają, laptop pracuje, czyta płytę - dioda ładowania danych zapala się na 2 sekundy i gaśnie. Do tego czasami wyłączenie laptopa zajmuje sekundę ( jakby system dalej się wczytywał ), bądź 6 sekund ( jakby system już się wczytał ).

Wyjmowałem baterię i odpalałem na samym zasilaniu - nie działa.

Podłączałem zewnętrzny monitor - również nie działa.

Opcja zewnętrznego monitora jest wyłączona ( kombinacja klawiszy Fn+F5.)

Więcej pomysłów nie mam, może ktoś wie co może być?

Dodaję, że komputer był czysty ( skanowałem go dzień wcześniej, antywirusem + SpyBotem. )

Komp wstał. Po wyjęciu i odłączeniu od sieci pojawił się tekst, po wybraniu F1 pojawiło się menu, w którym ustawia się datę. Teraz dalej śpi - więc matryca działa. Padł system?

Przy kolejnej próbie wyjęcia baterii na noc - nie pojawiło się okno ustawień BIOSa.

Pozdrawiam,

fenfej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się podłącze pod temat choć nie znam odpowiedzi na Twój problem.

Mam nx7400 HP i co jakiś czas gaśnie mi ekran. Tzn siedzę na necie, nic specjalnego się nie dzieje i nagle ekran gaśnie. Komputer normalnie chodzi, muzyka gra ale na ekranie nic nie widać. Jak się naciśnie przycisk wygaszający matrycę przy zamykaniu obudowy to ekran wyłącza się zupełnie i potem wraca znów do swojej ciemności. Żeby temu zaradzić zamykam z klawiatury programy alt+f4 i robię restart kompa alt+f4 + w lub u żeby się uruchomił ponownie. Nic więcej nie da się z tym zrobić. Tylko restart pomaga. Obczajałem już wszystkie funkcje oszczędzania energii i patrzyłem też do googla ale nic tam nie widzę ciekawego. Może się ktoś spotkał? Sterowniki wydaje mi się, że mam najnowsze. Problem ten występuje zarówno na zasilaczu jak i na baterii.

z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi