Skocz do zawartości

Tolokan_PL

Stały użytkownik
  • Zawartość

    387
  • Rejestracja

  • Ostatnio

Reputacja

0 Neutralna

O Tolokan_PL

  • Ranga
    Uczestnik

Contact Methods

  • Tlen
    tolokan_pl
  • Strona WWW
    http://financeart.pl
  • GG
    0

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Krakuff
  • Zainteresowania
    ^..^
  1. EDIT: naprawione instrukcją z tego linku: http://forum.notebookreview.com/threads/guide-how-to-install-windows-7-or-8-via-usb-on-np700z.697841/ Cześć, (nie pisałem na forum kilka lat ale muszę to zrobić bo już wymiękam z problemem, więc z góry dzięki za pomoc) Postanowiłem sprzedać swojego starego laptopa Samsung NP530, na którym standardowo jest dysk HDD ale dawno już temu używałem innego SSD. Teraz do sprzedaży by zachować lepszy dysk dla siebie z szafy wyciągnąłem stary HDD, podmieniłem i odpalam by zobaczyć czy wszystko jest ok (wg mojej pamięci był tam normalnie zainstalowany system). Niestety komp nie chce wstać, więc nie zrażony wsadzam go w kieszeń, robię w AOMEI usunięcie partycji, format i chcę z pendrive odpalić czystą instalację Win10. Wszystko wygląda dobrze, instalacja przechodzi do 100%, robię restart i zaraz po nim mam komunikat >missing operating system<. Myślę spoko, może trzeba 32 bit -> to samo, próbuje nagrać nowy pendrive bootowalny + inną wersją win10 (chyba enterprise) -> to samo. Idę dalej i skoro naklejka na lapku jest starego windowsa to ściągam iso windy 7, wypalam na pendrive, startuję instalację (również wszystko bez problemu oprócz tego, że starła mi się naklejka i musiałem użyć klucza z internetu) ale po restarcie znów >missing operating system<. Poszukałem w necie, że podobno Samsung coś takiego zrobił w tych lapkach, że blokuje zainstalowanie systemu w inny sposób, niż pre-instalowana partycja recovery (którą dawno skasowałem i używałem jako dodatkowe miejsce, więc jej nie mam). Gość w necie podał pomysł by odpalić na innym kompie dysk z lapka i jak się windows poprawnie załaduje to można z powrotem przełożyć do NP530 i będzie działać. Być może jest to pomysł ale mam tylko komputer służbowy (Vostro 15-3568) i tu bios jest jakiś dziwny i zupełnie nie widzę w nim opcji boot z dysku zewnętrznego. Boję się grzebać coś więcej bo to firmowy sprzęt i jak coś zepsuję to będzie nieciekawie. Czy macie jakieś pomysły? Czy da się skądś wziąć pre-instalowaną windę i wrzucić ją do NP530 i spróbować recovery pod F4 klawiszem? Co innego można zrobić? Bardzo dziękuję za pomoc. ps. czy ktoś ma pomysł jak odczytać klucz windows z nieczytelnej naklejki na lapku. Powiedzmy 90% znaków jest oczywistych ale kilka z nich zupełnie nie.
  2. Tez nie mam tam konta. Ale już na 99% wiem ze instalator win10 ładuje pliki bootmng na dysk issd i stad Ren błąd. Teraz próbuje triku z linka z Notebook review Gość jest geniuszem! Piszę edycję posta już z nowopostawionej win10 na ssd:). Jak już wszystko skonfiguruję to napiszę jak mi się to udało. Rozwiązanie jest takie jak opisano w linku, który wstawiałem powyżej, czyli mniej więcej: - instalator win10 tworzy na iSSD pliki bootmng'era (zamiast na nowym SSD) i to sprawia, że nie chce po restarcie instalki ładować dalej - aby się nie zamieszać w instrukcji z linka, warto ponownie podłączyć nowy dysk ssd do kompa z hdd i ponazywać odpowiednio dyski (ja nazwałem dysk issd "issd", a systemowy "systemowy"), dzięki temu w komendach biosu łatwiej mi było ogarnąć skąd dokąd kopiować, a nie posługiwać się samymi literkami - w trakcie instalki komendami bios wycinamy pliki z dysku issd i przeklejamy je na właściwy dysk systemowy z dużego ssd - potem tylko "wskazujemy", z których dysków/partycji ma czytać system i po sprawie Obecnie dysk iSSD mam jako trzecią partycję. Co ciekawe sam win10 mówi, że jest on wolniejszy niż ssd i nie będzie tworzył partycji express cache. Generalnie bardzo cieszę się ze zmiany i dzięki za Wasze wsparcie. pozdrawiam
  3. @adashi w wersji mobile forum nie widać podpisów, więc nie wiedziałem jaki masz dokładnie model. Tak mój cpu to sandy bridge 2367M, rozumiem, że Twój to Ivy Bridge? Co sądzicie o wgraniu tej wersji bios? https://www.elvikom.pl/samsung-np530u3b-t37238.html CPU-Z w module update bios pokazuje, że moja wersja jest stara ale nie pokazuje, jaki numerek bios jest nowy. Wszystkie źródła pokazują, że obecny bios jest aktualny.
  4. A Ty masz NP530U3B? model z i3, 4gb ram i 500hdd? szukam od wielu godzin biosu i nic nie widzę w necie...
  5. @adashi, a Ty masz z jakiej daty bios? wg samsung update system to jest najnowsza wersja
  6. @-adashi Wg. Cpuz 13xk z 28 marca 2013 @mardok Zabij mnie ale nigdzie nie widze opcji secure i cms. Oglądałem na YouTube filmiki z instrukcja do tego i mój bios w zakładce boot nie ma tych opcji. Jest tylko uefi boot support, internal lan i pxe oprom. Domyślnie dwa razy enabled i ostatnie disabled. Ale co ciekawe to po tej akcji rzeczywiście cos instalator win10 stworzył na dysku issd bo w moim komputerze pojawiły sie swą dodatkowe dyski tak jak w załączniku
  7. Nie ma takiego wyboru w bios. Zgodnie z info z neta on jakos domyślnie próbuje z issd Cytat: It is a very common problem when installing Windows from USB onto Series 5 and Series 7 that Windows Setup mistakenly assumes the iSSD (ExpressCache) to be the boot drive, which causes it to fail booting. The above steps are (in my opinion) the simplest solution to this -- although there are others.
  8. @klaus, Chce mieć wraz z nowym dyskiem zmianę z win7 na win10 i to na czysto. W necie znalazłem taki temat forum.notebookreview.com/threads/samsung-series-7-lovers-heres-the-np700z5c-ivy-bridge.658603/page-148 Trop prowadzi do dysku issd express cache, który system wykrywa jako dysk główny przy odpalaniu po instalacji i dlatego zawisa. Trafiłem jeszcze na pomysł z instalka na stacjonarce i swapem miedzy czasie... www.nhl.pl/lofiversion/index.php/t63060.html Już sam nie wiem. Bede kombinował dalej. Thx za zainteresowanie
  9. Panowie, pozwalam sobie odkopać temat bo mam bardzo podobny problem i proszę Was o wsparcie: kupiłem nowy dysk samsung ssd evo 250gb by podmienić go w laptopie samsung np530. W tym celu pobrałem ze strony MS windowsa 10 bootowalnego na pendrive (MS udostępnia takie narzędzie, które samo wszystko robi trzeba tylko wsadzić pendrive min. 4gb). Narzędzie utworzyło dysk startowy, podmieniłem w lapku dyski i zastartowałem z usb, odpalił się pięknie instalator MS10, wpisałem klucz z naklejki i dalej przebiegała instalacja. Odszedłem na ten czas od kompa i po powrocie zobaczyłem ekran startowy biosu, w którym jest wybór F2->bios, F4->recovery i system/laptop wisi. Jedyne co można było zrobić to ctrl+alt+del i szybkie wciśnięcie F2 by wejść do bios'u. W międzyczasie na komórce trafiłem na ten temat, z którym chciałem rozwiązać mój problem. Próbowałem przestawiać niemal wszystkie opcje w biosie i nic, cały czas system zatrzymuje się na ww. ekranie F2-F4. Po 30 minutach różnych prób znów podmieniłem dyski, wsadziłem ssd do kieszeni natec rhino i odpaliłem. Dysk od razu wskoczył i bez problemu widzę dwie utworzone przez siebie partycje, jedna z win10, druga pusta. Mogę na dysku zapisywać dane i dowolnie go modyfikować. No ale nie taki był cel kupna ssd i podmiany go z hdd. Serdecznie proszę o wsparcie w temacie. W bios oczywiście ahci jest na enabled, pxe na disabled (wszystko w opcjach domyślnych tak było, a bios widzi dysk ssd)
  10. Panowie, nie chcąc zakładać tematu pozwolę sobie podłączyć się z pytaniem tutaj: w drodze do modernizacji laptopa z hdd na ssd kupiłem kieszeń 2,5" by móc później używać go jako przenośny. Obecnie czekam na ssd i w celu sprawdzenia czy kieszeń działa wyjąłem hdd, wsadziłem do kieszeni (nantec rhino) i chciałem odpalić windowsa z dysku przez usb. Ustawiłem w biosie odpowiednio ale przy starcie w momencie, gdy latają te kulki (win 7) laptop łapie bsod i w kółko robi się restart. Bardzo szybko się to dzieje i nie mogę cyknąć fotki błędu, a po restarcie jest tylko możliwość wejścia do biosu lub przywrócenie systemu gołego. Po powrocie hdd na miejsce wszystko wraca do normy. z góry dziękuję za podpowiedź co może powodować ten błąd. No chyba, że po prostu nie da się odpalić windowsa z dysku zewnętrznego przez usb (?)
  11. Tolokan_PL

    The Witcher 3: Wild Hunt

    @leven przyznaję, że jest na co popatrzeć...ale dopiero na Twoich skrinach z pieca. Na xbox1 + 37" raczej wyobraźnia zostaje :banana: :grin: . Są jakieś info kiedy patch na konsolety? plus odszczekuję część narzekań z poprzedniego posta - jest coraz lepiej!
  12. Tolokan_PL

    The Witcher 3: Wild Hunt

    Panowie, gram na xbox one od pierwszego dnia premiery. Poza tym, że jestem umiarkowanie entuzjastyczny w ocenach (wieje mi skyrimem jak cholera) to mam pytanie: - czy Wam też się wczytuje po respawn ponad minutę? doprowadza mnie to do szału. WTF jest z tą konsolą? Czy to trzeba jakoś zgrać na dysk czy o co chodzi by działo normalnie? Kumplowi z PC wczytuje się kilka sekund. Dziękuję za wskazówki. acha, i jeszcze coś: - czy da się zwiększyć czcionkę w menu i napisy? na TV 37" nic nie widzę :) @thuGG zgadzam się z Twoim zdaniem w 100%! + dodam, że zacinających się przeciwników na kamieniach albo niereagujących na moją postać widziałem mnóstwo. A zaraz po odpaleniu gierki przy wspólnej przejażdżce z Vesemirem on wpadł z koniem w tekstury i aż do miasteczka rozmawiałem z duchem, którego tylko głowa wystawała ponad ścieżkę - zabawne ale jednocześnie rozczarowywujące.
  13. Tolokan_PL

    771 @ 775 DONE

    Hej! tRFC nigdy nie ruszałem, dotychczas zawsze poruszałem się w zakresie tych pierwszy 5 ustawień, a resztę zostawiałem to co mi bios ustawiał. W każdym bądź razie w piątek cały dzień walczyłem (i mimo tego, że nie chciało mi się kompa już na balkon wystawiać jak to robiłem poprzednio) to wyniki są całkiem w porządku: co prawda zarówno temperatury cpu, jak i napięcie już było ekstremalne jak na moje nerwy ale było całkiem wesoło. Przy okazji znalazłem stare skriny z testów z e2140 i płyta robi fsb 470, a memki 465 przy 444-13, więc na pewno "najsłabszy" w tym składzie jest właśnie mój xeon. Zabawne, że wysokie napięcie na NB/SB pogarsza OC. W każdym bądź razie jestem umiarkowanie zadowolony z wyników - max wstał i zrobił spi 2m przy 3,678Ghz. Żałuję, że nie udało mi się zdobyć e5440 bo pewnie wymarzone 4ghz by pękło. co do memek to kiedyś tam sprawdzałem memtestem ale napięcia 1,9v to one nigdy nie widziały. Od 8 lat chodzą na 2,1-2,2 :). Ruszałem nawet na 2,4 ale tak jak w przypadku NB/SB wyższe napięcie pogarsza OC. Szkoda, że już plaforma s.775 ma tak mało entuzjastów bo chętnie bym z kimś pokonkurował/pouczył się nawzajem :)
  14. Tolokan_PL

    Q9300 + MSI P35 neo2-fr POMOC w OC

    Panowie -> xeon i ssd zakupione. Różnica jest kolosalna :). dzięki za Wasze sugestie!
  15. Tolokan_PL

    771 @ 775 DONE

    Potwierdzam słowa przedmówcy, bez wysokiego mnożnika nie ma co marzyć o OC na poziomie 4Ghz. Na zachętę do walki wrzucam mojego skrina (btw. miałem już 3,6 coś tam ale gdzieś przepadło). w ogóle to niezbyt mogę proca rozgryźć...może dlatego, że ostatnio podkręcałem lata temu. Ale do rzeczy - cpu maks miało 460x8 czyli 3,68 i nawet zrobił sPI 1mb, ale więcej już zwiecha i bez szans na wstanie do windowsa. Było to po kilku godzinnej walce z piecem na balkonie by schłodzić go zimą, wiec entuzjazm opadł. A teraz nie chce wstać nawet przy niższych taktowaniach. Nie wiem czy to ramki (w ogóle to dziwne bo mam 2xhyper X i 2x najzwyklejsze kingston'y i tylko z tymi drugimi chce współpracować przy fsb>430) czy napięcia. W związku z tym, że temperatury w normie - max jaki widziałem to 65st - to jadę z napięciami na maksa (vcore 1,5, vtt-1,4l NB-1,6; mem 2,2) i mimo to wstać nie chce. Robiłem testy fsb wall ale nie chciał wstać już w okolicach 440-450mhz przy mnozniku 6, a wstał przy mnożniku 8. Nie kumam tego. RAM na wszelki wypadek rozluźniłem do 6-6-6-18 i nadal nic z tego...jakieś pomysły?
×

Ważne informacje

Umieściliśmy pliki cookie na Twoim urządzeniu, aby pomóc Ci ulepszyć tę witrynę. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym razie zakładamy, że możesz kontynuować.