Gość mucha1414 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam. Posiadam procesor i7 920 @ 3,6 GHz+ Scythe Mugen 2 + Arctic Silver 5. Trochę mnie kusiło i podkręciłem go z 3,6 GHz na - 4060 MHz. Moja płyta- MSI x58 Pro Gold | Zasilacz - BeQuiet E6 StraightPower 600 W Temperatury są bardzo podobne do tych na 3,6 GHz, zwiększyły się o jakieś 2 - 3 stopnie. Na 3,6 GHz chodził mi 24/7 to czy mugen 2 i arctic silver dadzą radę go wyciągnąć na stałe 4 GHz ? Po podkręceniu musiałem zwiększyć VCore, teraz wynosi - 1.216. I tak sobie myślę czy zostawić to 4 GHz czy wrócić do 3,6 GHz ? Pozdrawiam - mucha1414 Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez mucha1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 spokojnie mugenek da rade ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Mugen rade da ;) Ale rzecz w tym, że więcej Mhz to większy pobór prądu. Jak chcesz, ja proponuję wrócić do 3,6 Ghz, chyba że je wykorzystujesz. Bo jak nie, to radzę wrócić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mucha1414 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Na 4 GHz zrobiłem test w OCCT 3.1.0 i po 10 minutach w stresie mam 80 C... A kiedy włączę Crysisa to po jakichś 3 minutach się wyłącza, nie ma bluescreena tylko po prostu obraz pada, może to wina za małego Vcore ? W innym przypadkach jak lukałem i7 na 4 GHz żre 1.3 V - 1.4 V, a ja mam 1.216 V... może to przez to ? Jak myśliscie ? Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez mucha1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Interista Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zobacz jak będzie przy 3,6 Ghz (domyślnym taktowaniu) Jeśli jest normalnie, możliwe że za małe napięcie do proca idzie po podkręceniu. Jeśli jest źle, coś się uwaliło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mucha1414 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Na 3,6 GHz mam Vcore + 0,5 V gdyż myślę, że takie jest wystarczające, natomiast przy 4 GHz muszę zwiększać Vcore, gdyż na tym 0,5 V po prostu komputer się wyłącza. Na +1,5 V już było ok i uruchomiłem 3dmarka06 pare razy, wszystko było ok, tylko Crysis po paru minutach pada. Dzisiaj jeszcze wyczyszczę komputer bo trochę jest w nim kurzu,aby zmniejszyć temperatury. Osobiście uważam, że to za małe Vcore... inni mają 1.3 - 1.4, a ja stoje na tym 1.216. :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Odpal LinX do testowania stabilności procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mucha1414 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Okazało się, że wszystkiemu jest winna karta graficzna... - Gainward GTX 285 Na 3,6 GHz zmieniałem napięcia na wszystkie możliwe strony i było ok. Zrobiłem test GPU OCCT i od razu obraz padł... Obniżyłem już jej taktowania ( Stres 95 C - więc na wyższych miała ponad 100 C, czy dlatego mogła się wyłączyć przy Crysisie ? ) i jest okej. Dzisiaj jeszcze tak jak mówiłem wyczyszczę kompa z kurzu i temperatury powinny spaść. Znacie może jakieś chłodzenie na tego gtx'a 285 ? Do 200 zł... Może Arctic Cooling Accelero Xtreme ? Cena wydaję się okej... tylko ciekaw jestem jak zbija temperatury i czy oprócz tego trzeba coś jeszcze dokupić żeby założyc/przykleić to chłodzenie ? Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez mucha1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitexxx Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Siema zobacz czasem czy to nie wina zasilacza u mnie tak było przy ciężkim obciążeniu (zazwyczaj stalker, OCCT power suply test)na wykręconym procku następowało wyłączenie kompa też myślałem że to chodzi o temperatury znajomy powiedział mi że nie wyrabia zasilacz i jego linia 12V, po zmianie na mocniejszego Tagana problemy ustąpiły. Spróbuj obciążyć różnymi liniami 12V tego gtx285 na pewno warto być pewnym że to na bank temperatura gpu zanim zainstaluje się nowe chłodzenie które nie raz wiąże się z utratą gwarancji swoją drogą twój zasilacz to najwyższa półka ale mimo wszystko nie posiada on jednej mocnej linii 12V tylko 4 po 18A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Możesz sprawdzić inny zasilacz, tak jak kolega wyżej napisał. Zawsze może się zdarzyć jakaś wadliwa sztuka. Co do temp, to ja na EVGA SSC czyli podciągnięte zegary w furmarku tez miałem po 95oC i nie miałem problemów. Arctic Cooling Accelero Xtreme to jedno z najlepszych, jeśli nie najlepsze chłodzenie dla GTX'ów. Poszukaj na necie recenzji, działa wyśmienicie. Sam chciałem to kupować, ale ostatecznie sprzedałem grafę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitexxx Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zasilacz niekoniecznie nawet musi być trefny po prostu każda szanująca się firma wypuszcza kilka serii zasilaczy skierowanych dla odpowiednich odbiorców są rozwiązania 600W dla biur i 600W dla fanów OC Np: firma Porsche wypuszcza modele i na podwózkę dzieci do szkoły Cayenne i na tor wyścigowy Carrera GT oba auta są niezawodne super firmowe itp. ale przeznaczone dla różnych odbiorców (przykład oczywiście dla zobrazowania sytuacji) Z chłodzenia gtx-ów to tak jak koledzy pisali Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX PRO lub Prolimatech MK-13 do tego jakieś dobre dwa wentyle (kwestia otwarta np: magma lub scythe) Poza tym warto przemyśleć czy nie lepiej opchnąć gtx285 a kasę przeznaczoną na chłodzenie dołożyć do ati 5850/5870 zysk może być większy niż te 400Mhz na procku. To tyle z mojej strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mucha1414 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Moim zdaniem to wina GTX'a i jego za wysokich temperatur(Miał 95 C w stresie, co znaczy że na wyższych taktowaniach miał ponad 100 ) . Zasilacz zawsze spisywał się dobrze... Tylko czy to chłodzenie ~ Arctic Cooling Accelero Xtreme - http://www.techspot.com/articles-info/99/images/Image_00.jpg , będzie pasować do mojego specyficznego GTX'a 285 od Gainwarda - http://sklep.kg.net.pl/files/sklep/imagecache/product/images/products/48/48269/geforce-gainward-gtx-285-2048-mb-ddr3512b-dh-pci-e-48269-80591.jpg ? Po za tym jak mam założyc to chłodzenie, zakładałem już chłodzenie i paste na procka, ale z takim czymś jeszcze nigdy nie miałem styczności... Mam nadzieję, że będzie tam jakaś instrukcja... Znalazłem ciekawą opinię: :wink: Doskonałe chłodzenie. Zamontowałem na GTX 285,pierwsze co zwraca uwagę przy montażu to świetnie rozwiązane chłodzenie NVIVO 2.Jak zwykle było nieco problemów z przyklejeniem radiatorów( RAM heatsink wymagał poprawy,coś słabo trzymał i odkleił się po odwróceniu karty ale został przywołany do porządku.Proponuję zastosować zamiast serii porządny termopad.Podobnie z pasta termo,ja dałem NOCTUA NT-H1. Temp w stresie w 3DMARK 06 spadła z 88 na 49 stopni !!! Przy obciążeniu godzinę graniem w rozdzielczości 1920x1080 doszła do max 55 stopni. W spoczynku jest 33 stopnie przy temp w pomieszczeniu 21 stopni. Buda to Corsair Obsidian. Najważniejsze to CISZA, CISZA zarówno w spoczynku jak i w stresie,bo max obciążony GTX285 na seryjnym chłodzeniu jest suszarą.Tutaj wentylatory pracują na około 1100 obr w spoczynku i niewiele więcej w stresie,polecam gorąco,GTX PRO jest wart każdej wydanej na niego złotówki. Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez mucha1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitexxx Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Powiem Ci tak instrukcje montażu masz na stronie arctic cooling, montaż dodatkowego chłodzenia będzie łatwiejszy niż montaż mugena z dodatkowymi wentyaltorami i backplatem , kartę wyjmujesz z obudowy i czyścisz rozpuszczalnikiem rdzeń karty ,a później wg instrukcji ( pasty nawet nie musisz nakładać gdyż jest preapilkowana na nowym chłodzeniu bodajże mx-2) Według mnie ty masz niereferencyjnego gtx285 i masz tam dobre chłodzenie (dwa wentyle) dlatego spróbuj NAJPIERW zmienić pastę na orginalnym chłodzeniu i uwierz mi że to naprawdę pomaga i może obejdzie się bez dodatkowego zakupu drogiego chłodzenia spróbuj zapodać taką pastę na rdzeń i temperatury powinny zejść polecam Zalman STG2 lub mx-2 . Poza tym taka wymiana pasty jest wskazana w niektórych przypadkach po ostatnich sterownikach nvidii 196.75 zobacz na youtube jak wygląda mniej więcej montaż : U mnie na rejonie gościu ze sklepu jak sie u niego zamówi to za montaż bierze 20zł i jest fachowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mucha1414 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Tak teraz mi się przypomniało, kiedy kupowałem tego GTX'a to była to jakaś wersja "Bliss Edition", faktycznie ma 2 wentyle :wink:. Miałem te najnowsze stery nvidi, ale od razu zmieniłem je na starsze. Te nowe to jakiś FAIL... Poza tym, u mnie w pokoju jest tak gorąco, że siekiera może stanąć w locie, dlatego przewietrze jeszcze dzisiaj pokój i wyczyszcze podzespoły odkurzaczem ( kiedyś miałem taką sytuację, jeszcze bez mugena, że na 2,66 Ghz miałem 100 C na procku w IDLU !!! Za dużo kurzu... ) Co jak co ale wydaję mi się że jednak kupie tego Arctic Cooling Accelero Xtreme GTX PRO, mam trochę kasy i nie wiem co z nią zrobić :), więc myśle że wydam ją na to chłodzenie. Fakt, oddam ją do jakiegoś informatyka, żeby założył mi to chłodzenie i posmarował pastą ? Trzeba smarować czy już zaplikowana w chłodzenie i wystarczy je założyć ? Kiedy będe miał to chłodzenie spróbuje na serio wykręcić swojego GTX'a 285,a po wyczyszczeniu kompa podkręcić i7 do 4 Ghz. Czyszczenie komputera nic nie pomogła, temperatury jakie były takie są teraz. Chłodzenie do GTX'a kupuje i jego sprawa jest już zakończona. Jakie są bezpieczne temperatury i7 920 ? Na Mugenie 2 i Arctic Silverze 5 na 4 Ghz wynoszą ( Idl - 58 C, Stres - 80 C ) Czy i7 wytrzyma takie temp ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...