MFrost Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Witam mam zainstalowany pakiet XAMPP, chciałem przenieść bazę z konta hostingowego na lokalny komputer, niestety po przeniesieniu nie mogę zalogować się do bazy, problem wynika nieprawidłowego kodowania znaków, niestety nie wiem jak poprawnie przenieść taką bazę, korzystałem z tego linka Mój odnośnik ale to nie przyniosło rezultatów, może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 To jakiś archaiczny opis. 1. Najpierw dowiedz się, w jakim kodowaniu jest Twoja baza zapisana. Na głównej stronie phpMyAdmin będzie coś w ten deseń: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) 2. Następnie z poziomu phpMyAdmin wykonaj eksport bazy do pliku. 3. Jeśli kodowanie jest inne niż UTF-8, to otwórz plik .sql przy pomocy np PSPad, przełącz kodowanie na UFT-8 i zapisz plik. 4. Upewnij się, że baza na Twoim kompie ma UTF-8. 5. Importuj bazę przez phpMyAdmin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Baza na serwerze to Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) z poziomu phpmyadmin dokonałem exportu tejze bazy do pliku, sprawdzałem programem gzegzolka kodowanie tgak zapisanej bazy i wyszlo Kodowanie: Unicode UTF-8 EOL: LF (Unix) baza na moim kompie tez ma ustawione utf8_unicode_ci zaimportowalem ta baze i nadal nie dziala jak trzeba, tzn nie moge podejrzec danych z poziomu strony www, natomiast jak podejrze ta baze w phpmyadmin to wszystkie polskie znaki sa na wlasciwym miejscu, w kazdym razie nie zauwazylem krzaczkow, prosze o pomoc w tym problemie Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez MFrost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 1. "utf8_unicode_ci" to metoda porównywania znaków, a nie ustawione kodowanie. Nie zmienia to faktu, że raczej jest dobrze. 2. Skoro phpMyAdmin widzi poprawnie, to z bazą wszystko jest ok. Natomiast Twoja strona ma źle ustawione kodowanie lub w ogóle nie ustawione. Zapewne jest ISO8859-2, a powinno być UTF-8. Zobacz sobie chociażby w źródle strony forum. Jeśli natomiast tam też masz dobrze ustawione, to albo przeglądarka źle wykrywa, albo funkcje obsługujące bazę są stare i wymuszają użycie ISO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Strona ma ustawione kodowanie ISO8859-2, a co najdziwniejsze na serwerze hostingowym strona tez ma takie kodowanie ustawione i wszystko dziala. Tylko tam metoda porownania napisow jest latin2_general_ci, ale ustawialem tak tez na swoim kompie i tez nie dzialalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">w <head></head> Sam plik .php (?) tez zapisz z kodowaniem UTF-8. I musi dzialac, nie ma opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2010 A skrypt nie ustawia własnego kodowania? Np takim czymś: set names ? Jeśli masz podobny kod w swoim skrypcie, to zmień go na UTF-8 lub skasuj. W obydwu przypadkach powinno rozwiązać problem, jeśli baza ma UTF-8 i w HEAD też będzie UTF-8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MFrost Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) w skrypcie jest tak <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> oraz występuję jeszcze @mysql_query("SET NAMES 'latin2'"); ale jeszcze raz powtarzam tak jest też na serwerze hostingowym i to działa prawidłowo Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez MFrost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 To, że działa prawidłowo na serwerze, nie znaczy, że na localu będzie. Zakomentuj to zapytanie, albo przynajmniej zmień na utf8, bo na 100% to ono psuje wszystkie ogonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...