banan02 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam Posiadam dwa dyski OCZ Vertex 120 Gb spietych w raid0. System Win 7 64-bit. Na tych dyskach mam FW 1.3. W testach przy srednim odczycie w HdTach otrzymuje wynik okolo 380 mb/s. Mam kilka pytan w sprawie nowego firmware: 1.Czy przy zmianie na nowy firmware utrace dane(z 1.3 na 1.5). W jakim trybie powinny byc ustawione dyski? 2. Czy dyski spiete w Raid obsługuja TRIM? 3.I ogólnie bardzo prosze o wytłumaczenie mi tej procedury. czy jest wogole sens wgrywac nowy firmware? 4.co wnosi ten nowy firmware? Dziekuje z góry i pozdrawiam Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez banan02 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Czy tak ciężko znaleźć istniejący temat?.. Wszystko O Ssd Ocz Vertex - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne drugi Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne szukałeś na stronie producenta przewodnika do flashowania? OCZ Technology No ale lenistwo wygrało bo podałem ci prawie wszystko na tacy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan02 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Witam Czytalem te tematy,tylko jest tam sporo rozbieznosci tzn kazdy uzytkownik pisze inaczej. Np. czy TRIM jest obsługiwany gdy dyski sa spiete w Raid0. Czy moge flashowac z 1.3 od razu na 1.5. W jakim trybie ustawic dyski IDE czy AHCI podczas flashowania. Czy podczas flashowania dane zostana skasowane. Bardzo prosze o pomoc. z tego co czytalem to TY wiesz duzo na ten temat i bylbym bardzo wdzieczny gdybys mi mogł pomoc. Prosze o jakies sugestie. Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demczog Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Nie kolego ,nie czytałeś.I @ rafa rzeczywiście podał Ci wszystko na tacy.Trim na razie nie jest obsługiwany na macierzach raid.Ale intel podobno nad tym pracuje.Flash najpierw do 1.4 a pózniej do wersji 1.5.Dysk w trybie IDE.Dane oczywiście zostają kasowane.Zrobienie obrazu dysku jak najbardziej wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...