Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Witam. Stoję przed takim oto dylematem. Mam stary komputer na Epoxie 8RDA3I bez kontrolera SATA, bez firewire. Nowy komputer pewnie kiedyś kupię ale na razie brak funduszy i nie wiem kiedy będą, pewnie raczej później niż wcześniej. Natomiast dysku potrzebuję już w tej chwili. Po pierwsze cisnę się straszliwie na 80GB + 250GB, a po drugie nie wiem czy któryś z dysków nie zamierza dokończyć żywota (ostatnio 3 razy słyszałem odgłos podobny do rozpędzania cd (ale o wiele cichszy) i takie cyknięcie na koniec po czym następował zwis systemu, to na 99% dysk, bo nie podejrzewam żeby wentylator na procesorze tak dziwnie się zachowywał). Dysk miałby służyć raczej jako magazyn co nie znaczy, że wybór jest prosty.. bo pytanie jest takie - czy kupować dysk zewnętrzny na USB (jaki?), czy kupować kontroler SATA na PCI (np. taki da radę ? BK443 KONTROLER PCI NA IDE SATA WYPRZEDAŻ 30% (990975670) - Aukcje internetowe Allegro ) i do tego dysk typu właśnie magazynowego czyli o mniejszej wydajności, cichszy i tańszy (jaki?) czy może dysk jednak wydajny (jaki?) z myślą o tym, że kiedy kupię nowy komputer (może za rok..) kupię drugi taki i połączę go w jakąś macierz z tym już posiadanym. Jeżeli miałbym kupić dysk tylko na chwilowy magazyn to myślę, że starczy nawet 500GB, jeżeli miałbym kupować na przyszłość to pewnie 1TB. Pytanie z innej beczki, czy istnieje aplikacja, która zmirrorowałaby (jednorazowo) mi dwa posiadane obecnie dyski na ten nowszy tak żebym w razie awarii któregoś z obecnych mógł po prostu zbootować system z tego nowego dysku i miał wszystko po staremu (stan oczywiście taki jak był w momencie wykonania takiego backupa) łącznie z zainstalowanymi programami itd. ? Resztę miejsca przeznaczyłbym sobie na jakąś dodatkową partycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Aplikacje to np Acronis lub Symathec Ghost. Po co ci taki kontroler (przy okazji straszne byle ciach!o) na IDE kiedy już lepiej taki z Sata, wtedy masz większy wybór dobrych dysków. Również później wykorzystasz lepiej taki dysk. To już lepiej KARTA PCI KONTROLER ADAPTER SATA * 1xATA + 3xSATA (1012119399) - Aukcje internetowe Allegro + Samsung F3 500GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...