Skocz do zawartości
nightrider

jakie chłodzenie wodne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar na zakup jakiegoś chłodzenia wodnego do 300 zł z allegro czy gdzieś indziej lub na referencyjne jakieś na procka pod AM3 phenoma II x4 965 @ 4Ghz potem zmiana bedzie niedługo na 6 jajowca

Obecnie mam Corsaira H50 i czy on jest dobry czy moze na jakiś inny??

czytałem sobie artykuł w PClab o chłodzeniach i tam był test i ten mój corsair słabiutko wypadł;/

http://pclab.pl/art38203.html

to co możecie doradzić

Edytowane przez nightrider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

corsair nie jest taki słaby jakby się wydawało. fakt nie jest może nadzwyczajnie opłacalny, ale do jakichś tandet nie należy. co radzę? zostać przy tym co masz i zainwestować w lepsze wentylatory (SSS, NB XL). jakbym miał wymieniać na jakieś gotowe chłodzenie wodne to albo bym wybrał coś z stajni MNP albo poczekał na chłodzenie corsaira z 240mm chłodnicą. przyczym trzeba założyć że wyjdzie drożej niż 300 w obu przypadkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten Zalman 10 Extreme :)? Lepiej sie spisywał w testach

chyba że bym zmienił ten orginalny wentylator:) tylko teraz na jaki?? tak aby był najwydajnieszy co do chałasu to nie gra roli. i ile ich trzeba dać?

Edytowane przez nightrider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poczekasz ok tydzień, to może uda mi się skończyć test najpopularniejszych (bynajmniej tak myślę) wentylków, które skompletowałem. Prawdopodobnie Ultra Kaze też będzie, ale to zależy od kumpla czy pożyczy :P

Yogi mozesz cos wiecej zdradzic? Test na chlodzeniu, w obudowie czy na chlodnicy czy jak? :D

ultra kaze ktora wersja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dzwoniłem do Cooling.pl z pytaniem o szybko-złączki oraz o wentylatory 120mm do chłodnicy w cenie około 50zł. Powiedziano mi że najlepszy w tej cenie będzie Noise Blocker BlackSilent Pro 120mm. Co sądzisz o tym wentylu @Yogi bo widzę że specjalista z Ciebie w tej dziedzinie - chciałbym ogólnie jutro podjechać do nich i coś kupić tz. np. te Noise Blockery czy Scythe Gentle Typhoon?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typhoony na chłodnice. Nie tylko ja je do tego polecam, ale można poczytać opinie na zagranicznych forach, są na prawdę świetne.

Testy będą przeprowadzone najpierw swobodnie, żeby ocenić pracę i wykonanie, obroty itd., a następnie test na chłodnicy Thermochill PA 160.1 :) Jeśli chodzi o Ultra Kaze, jak dobrze pamiętam, wersja 3000rpm :) myślę, że do 1500rpm na kontrolerze zejdzie, więc będzie można go porównać do mocniejszych wentyli i sprawdzić tak na prawdę wydajność samej chłodnicy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz po co składasz wodę ? Żeby mieć cicho i wydajnie czy wydajnie ?

Ja mam założone acutake(10zł sztuka) @ 5v na wszystkich chłodnicach i jest cicho + tempy na procu nie przekraczają 62 stopni ;]

Jak chcesz wsadzać wentyle 1900rpm czy też 1500rpm to o ciszy zapomnij

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ja raczej wyraziłem ubolewanie, że tez się zapisałeś do tego klubu (chyba sie nie gniewasz?) ;) Strasznie mnie to jakoś drażni - bardziej niż "z kąd" nawet ;)

Oczywiście, że się nie gniewam :) niby o tym wiem i pamiętam hehe ale czasami jak wydać się zapomni bo się myśli o czymś innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi