z-x Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Obecna konfiguracja to Athlon 2600+, 512 MB RAM, GeForce FX 5200. Zastanawiam się czy jest sens i czy da się rozbudować ten sprzęt na tyle, żeby móc w nim bawić się w obróbkę filmów. Wolałbym oczywiście jak najtańszym kosztem, ale nie jestem pewien czy to w ogóle ma sens, czy może jednak trzeba zbudować zestaw od nowa. Jeśli ma, to co mógłbym do tego wsadzić? Tzn. ten procek to raczej nie jest szczyt dzisiejszych możliwości, ale czy samo dokupienie RAMu i grafiki wystarczy do obróbki filmów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Dokupić 512MB lub 2x512MB i można obrabiać video. Wiadomo, że nie jest to szczyt komfortu jeśli chodzi o obróbkę ale da radę. Nie wiem jak z montażem video hd. Mniejszą rozdzielczość montowano już na komputerach klasy Pentium :) Konwersja swoje zajmie oczywiście ale zostawia się komputer na noc i rano jest plik wynikowy. Więcej nie warto dokładać do tego kompa. Jeśli masz kasę to oczywiście możesz sprawić sobie nowy komp. Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 A w przypadku filmów HD? Fajnie by było gdyby konwersja zamykała się przynajmniej w sześciu godzinach. Czyli wtedy jednak trzeba by wymienić resztę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 HD nawet nie odtworzysz płynnie każdego materiału (mowa o fullHD). Czas konwersji zależy od rozdzielczości, długości materiału, kodeka/programu i oczywiście wydajności maszyny. Kolega montował kiedyś filmik fullHD, z tego co pamiętam konwersja trwała 30 godzin na Athlonie x2 2,2GHz. Więc trzeba się liczyć, że nawet na nowej maszynie 1,5h materiału może się konwertować dłużej niż 6 godzin. Jeśli chodzi o grafikę to wystarczy Ci integra od amd HD4200/3200/3300 lub intela wbudowana w i3, cou im szybsze i więcej rdzeni tym lepiej. Jak dany procesor radzi sobie z konwersją wideo dowiesz się z testów cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Dzięki wielkie w takim razie. Nie mam sprzętu pod bokiem, więc ciężko mi przetestować, dlatego teoretyzuję. W takim razie muszę zacząć rozglądać się za jakimś mocnym prockiem i do niego doszukiwać odpowiednio resztę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2010 a od czego jest internet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...