Skocz do zawartości
skinny500

Diody jako przednia lampa w motocyklu/samochodzie

Rekomendowane odpowiedzi

No więc... Od dłuższego czasu zastanawia mnie czy możliwe było by wyrzucenie z motocykla standardowych lamp z przodu i zastąpienie ich jakimiś ultra mocnymi diodami. Istnieją samochody, w których za podstawowe oświetlenie drogi służą diody więc zakładam, że to możliwe. Jakie diody by to musiały być?

Tutaj dla przykładu jest latarka diodowa, która świeci wg mnie bardzo ale to bardzo konkretnie, oczywiście taka ilość diod w grę nie wchodzi.

Kwestię homologacji pomińmy.

Nie wiem czy dobry dział, może jest jakiś bardziej odpowiedni?

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Diod będzie kilkanaście, więc jedna aż tak mocno świecić nie musi. Myślę że 30 będzie można zamontować albo i więcej. Fajnie jakby te diody były w miarę małe (myślę że średnica poniżej 1 cm była by dobra).

Coś tego typu powinno się chyba sprawdzić, tylko nie podali jaką to ma średnicę

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestię homologacji pomińmy.

Powiesz to patrolowi, który zabierze ci dowód i skitra pojazd na parking policyjny.

Diody w samochodach nie oświetlają drogi (jeszcze), służą za światła do jazdy dziennej - mocniejsze niż zwykłe pozycyjne, ale dużo słabsze niż światła mijania. W prototypach owszem, coś tam się pojawia, ale zanim to wejdzie do zwykłych, analogowych samochodów, minie jeszcze kilka lat.

Sam jestem fanem półprzewodnikowych świecidełek, ale to naprawdę mocno nierozsądne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Diody w samochodach nie oświetlają drogi (...)

...no właśnie - lumeny fajnie się mierzy przyrządami, ale ludzkie oko nie lubi światła spolaryzowanego - ale to by było jeszcze pół biedy - wiele przedmiotów częściowo polaryzuje światło przy odbiciu -> są b. słabo widoczne w świetle "diodowym".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi