Skocz do zawartości
xtrade

Tania płyta do Q6600.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem q6600 G0 do płyty p5n-e sli i mam problemy z podkręcaniem max 2,7Ghz (za słaba sekcja zasilania).

Sprzedający podesłał mi screeny z 3,2 przy 1,45V.

Mam pytanie jaka płytę kupić żeby chociaż te 3 Ghz ? (jak najtańszą)

Zasilacz to markowy 360W, karta 9600gt (zmieniam na 5770), 2 x 1GB 800Mhz, 1 x hdd, 1 x dvd

Kupiłem go specjalnie do GTA, dla przestrogi między E4300 3Ghz a 2,8 Ghz Q6600 w GTA 4

NIE MA ZAUWAŻALNEJ RÓŻNICY !!!

(a na pewno takiej która by rekompensowała 3 x droższy procesor)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Szczerze mówiąc to póki co na 9600gt chyba trudno poczuć różnicę bez włączania frapsa. Jakie masz ustawienia w grze? Na jakim systemie siedzisz?

GTA IV chodzi tragicznie na Viście. W miarę dobrze na Win7 chociaż u mnie najlepiej na Win XP. Ściągnij też CCleanera i Defraggera stąd: Piriform - Products i zrób porządek z rejestrem i defragmentacje najlepiej całego dysku. Spróbuj też jakieś starsze sterowniki, u mnie gra chodzi lepiej na 181.20 niż na tych najnowszych.

A jeśli o tanie płyty chodzi to Michaelius parę przykładów podał we wcześniejszym temacie w którym pisałeś http://forum.purepc.pl/Socket-423478775479-f72/Dzialanie-Q6600-t237997.html&st=960

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to póki co na 9600gt chyba trudno poczuć różnicę bez włączania frapsa. Jakie masz ustawienia w grze? Na jakim systemie siedzisz?...

Witam,

moje odczucia po zmianie były pozytywne :) dopóki nie włączyłem frps'a.

Po tym po testowałem 3Dmark'i 03,06,vatage max co mi się udało uzyskać to 10% chyba w 06.

System to win7 ustawienia to auto do konfiguracji, CCleanera używam, do defragmentacji używam Power Defragmenter GUI.

Michaelius podał tylko jedna płytę P5K-E, a jest tyko jedna na allegro.

Pozdrawiam.

Edytowane przez xtrade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz nie ;) Tez zalezy jaki model chifteca , taki 360w - 302 nie jest taki zly i powinien dac sobie rade z q6600 i 9600GT . Chodz OC quada przy napieciu 1,45 to juz moze byc dla niego kres.

Podaj jaki to konkretnie posiadasz zasilacz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

zasilacz to Chieftec HPC-360-302-DF 360W, ale nie wiem co ma piernik do wiatraka ?

Jaki ma wpływ zasilacz na jednostkę mam świadomość i nie pytam w tym topic'u o zasilacz.

Płyta z E4300 spokojnie chodzi na fsb 360 natomiast z q6600 i mnożnikiem 6 ma problem z 300 fsb przy podniesionym napięciu na nb do 1,7V bo przy 1,5V nawet tego nie chciała (6 x 300 1,8Ghz !!!).

Płyta ma zrobiony v-mod który usuwa tak zwany v-droop. Napięcie na procku jest stabilne !

Pozdrawiam.

EDIT:Ciekawostka jeżeli z systemu podniosę fsb to spokojnie lata na 315x9, 320 x 9 jest ok natomiast zwiecha w ortos.

Edytowane przez xtrade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma to do siebie , ze ten zasilacz nie jest juz pierwszej mlodosci i posiada on nie za mocna linie 12v czyli 17A.

O ile do zestawu bez podkrecania powinno wystarczyc to do podkrecania moze juz byc za slaby.

Jak jestes wstanie to pozycz od kogos jakis mocniejszy zasilacz albo chociaz z mocniejsza linia 12v i wtedy przetestuj czy dalej to samo bedzie.

A i jeszcze jaka masz temperature na procku w stresie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do płyty to ta co tu my mamy w podpisie można wyrwać juz za 130 zł i da rade moj Q6600 bez ruszania V szedł na 3ghz tez wtedy przy 9600 Gt co do napięcia 3,2 przy 1,45V bardzo dużo V na procka jak na 3,2ghz jakie masz chłodzenie teraz i tak jak powyżej jakie temperatury ?

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma to do siebie , ze ten zasilacz nie jest juz pierwszej mlodosci i posiada on nie za mocna linie 12v czyli 17A.

O ile do zestawu bez podkrecania powinno wystarczyc to do podkrecania moze juz byc za slaby...

Już pisałem że po obniżeniu mnożnika na 6 X 300 (1,8Ghz !) płyta nie jest wstanie wystartować Windowsa !!!

Gdzie przy 2,8 Ghz spokojnie przechodzi orthosa (tylko trzeba z win podnieść fsb)

Temp w IDLE 36-40 STERS 60-66 chłodzenie to boxowe chłodzenie z E4300 trochę zdrapanej starej pasty.

Wiem że zasilacz jest słaby, a chłodzenie zerowe ale nie pytam się co mam poprawić w konfigu bo to WIEM

PYTAM SIĘ JAKĄ POLECACIE KUPIĆ TANIĄ PŁYTĘ POD Q6600 ?

1.P5K-E

2.MSI P35 Neo2-FR

Co jeszcze ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic takze :

ASUS P5Q

ASUS P5E

Gigabyte GA P35-DS4

DFI LANPARTY DK P45

Asus P5K-E

Jakiegos msi na p45

wszystko zalezy ile masz kasy do wydania.

MSI p35 neo2 jest ogolnie bardzo fajna plyta ale do OC quada w 60nm tak srednio sie nadaje , ma tylko 4 fazy zasilania procka. Do quadow 45nm sie jeszcze nada ;)

DFI robi bardzo dobre plyty ale sa dosc ciezko dostepne .

Asus p5q jest chyba najciekawszy ale tez malo nie kosztuje.

A czym obciazasz procka i czy mierzysz temp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

do stresu to Orthos 2 rdzenie i dorzucam superpi 32M.(właśnie jak obciążyć 4 jądra ?)

Wydać chcę jak najmniej ponieważ nie opłaca się inwestować w taką jednostkę.Najchętniej wymienił bym płytę i procka na płytę.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic ~ Gigabyte GA-P35-DS4 ~ (1024145287) - Aukcje internetowe Allegro cena dosc normalna , no i ma 6 faz ;)

ps. gdybys nie mieszkal tak daleko to szlo by sie wymienic , a tak to nie , bo nie moge pozostac bez kompa.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie bardzo do quada , tylko 4 fazy i do tego gole bez radiatora.

ps. juz lepiej

http://allegro.pl/item1025216121_abit_ip35_e.html

http://allegro.pl/item1024592507_gigabyte_ga_p35_ds3_775_p35_ds3_rev_2_okazja.html

http://allegro.pl/item1020741087_asus_p5b_deluxe_p965_45nm_quad_core2_dualcore.html

Gigus i Asus maja po 6 faz a abit ma dosc dobre 4 fazy , porownywalne z msi p35 neo2

Edytowane przez Maciem
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Maciem Dzięki z podpowiedzi, kupiłem abita p35-e z linku który podałeś.Płyta na dzień dobry wstała na 3Ghz chociaż nie mam złącza 24 pin tylko 20 pin i nie mam dodatkowego 8 pin tylko 4 pinowe :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi