Skocz do zawartości
Icyto

PC za ~1100zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki zestaw byście polecali za ok. 1100zł? Ma służyć głównie do internetu, filmów HD, Photoshopa i może trochę gier. Nie znam się zbytnio na komputerach ale złożyłem taki zestaw (ceny wzięte z esc.pl):

Procesor: AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 199 zł

Płyta główna: AsRock M3A785GMH/128M /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/ 279 zł

Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1600MHz CL9 195 zł

Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179zł

Obudowa: Tacens Prior (92mm Fan, bez zasilacza) 120 zł

Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W 155 zł

Czy jest to zestaw kompatybilny ze sobą? Co byście mi doradzili? Mogę ewentualnie dołożyć ze 100zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozesz dorzucic 100 zł. to zmien plyte glowna na AsRock M3A770DE 249 zł. i proca na AMD Phenom II X2 550 315 zł.

Przy odrobinie szczescia odblokujesz go do x3/x4.

Reszta ok, rozumiem ze grafike masz ze starego kompa czy chciales korzystac z integry na tym m3a785gmh?

Edytowane przez kelcior
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie mam karty graficznej, chciałem korzystać ze zintegrowanej. Wątpię, żeby mój Geforce 6200 256mb był lepszy od tej zintegrowanej (a może?).

Na benchmarku masz test tej zintegrowanej karty graficznej w kilku popularnych grach.

Link: http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/W_jakie_gry_pogramy_na_Integrze_AMD._Test_Radeona_HD_4200-2914.html

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy ale testy z benchmark.pl mozna sobie wsadzic tak gdzie nie siega slonce .

Jeden z najgorszych jak nie najgorszy portal o tematyce komputerowej.

Obudowe mozesz sobie zostawic , ten tacens tez jest dobry. Jak bedziesz podkrecal to warto pomyslec nad lepszym chlodzeniem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mogę z czystym sumieniem kupić zestaw który podałem w pierwszym poście (na razie nie zamierzam podkręcać)?

IMO zamien na tego phenoma x2 550 jak mozesz dolozyc te 100zł. a mobo zostaw jak nie masz grafy innej.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy ale testy z benchmark.pl mozna sobie wsadzic tak gdzie nie siega slonce .

Jeden z najgorszych jak nie najgorszy portal o tematyce komputerowej.

Obudowe mozesz sobie zostawic , ten tacens tez jest dobry. Jak bedziesz podkrecal to warto pomyslec nad lepszym chlodzeniem ;)

Nikt nie napisał że to jest rzetelny test. W każdym razie jest jakiś odnośnik czy warto kupować płytę wraz z kartą graficzną zintegrowaną i na razie zadowolić się tym co jest.

Lub zrezygnować i dołożyć do czegoś lepszego. :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do AII X2 240 kupowanie chłodzenia raczej nie ma sensu. Na BOX wyciągnie ok. 3,6 - 3,7GHz (u mnie nie idzie dalej niż 3,61) i to będzie prawdopodobnie max dla tego procka. Ew. jak go będzie katował 1,6V to może kilka MHz zyska.

Natomiast do PII byłoby wskazane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi