Skocz do zawartości
panzar

przesiadka na s1156

Rekomendowane odpowiedzi

ogółem jestem jakiś wkurzony na ciągłe problemy z am3. i też ogółem chciałbym wypróbować i intela i przy okazji nvidię bo jakoś zawsze miałem amd/ati. na amd ciężko jest znaleźć ciekawą płytę z sli. intel to inna sprawa. tak więc w grę wchodzi tylko i wyłącznie s1156. jakoś nie ciągnie mnie też zbytnio do s1366

na warsztat idą.

evga p55 (e655)

evga p55 FTW (e657)

evga p55 FTW 200 (e658)

asus MIIIF

foxconn inferno katana

DFI DK t3eh9

całkiem sporo modeli evga prawda ;) ogółem bardzo mi się podobają oraz ich styl, dyskretne nie nachalne. dojrzałe i dorosłe ;) nie są też pstre jak nastolatki choć jak strzelą focha to na dobre. coś jak kobiety prawda :D głównie bój się toczy między evga a evga i evga. choć jak ktoś mnie przekona że warto brać chyba najtańszą DFI to ją wezmę. no i może w końcu wytłumaczę dlaczego tyle tych evga. raz że p55 jest dobra i względnie tania. dwa że FTW jest jeszcze lepsza i ma bajer który mnie interesuje (ECP) i nadal jest względnie tania. a FTW 200 jest ogółem ładnie wypasiona, lecz jej wadą jest już cena. 1100 to już jest sporo. za asusem przemawia kompatybilność z ramem. goodram chyba testuje ramki na wszystkich, a na pewno na wszystkich topowych, płytach asusa. cfi to cena. o foxconnie nie wiem co napisać po za quantum force. boję się jednak w nim słabego wsparcia.

wymagania.

będzie postawione na płycie SLI albo CF (choć postaram się aby było to SLI)

będzie też pewnie jeden albo dwa (tutaj patrzę w stronę FTW 200) kontroler dysków. ale to z czasem.

musi być ogółem najlepsza pod względem oc. tak i ramu jak i procesora.

parować to będę z goodramami pro 2000 cl9 i Xeon X3450.

pomóżcie mi coś wybrać. bo ogółem to mnie już cholera bierze. i jak dalej będę miał jakieś problemy z kompatybilnością to chyba się pochlastam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss1394

Z tego co pamietam to Devilek sobie chwalil MSI P55 GD-65 pod wzgledem OC i urz (:razz:) ytkowania , ale juz nie pamietam dokladnie ;)

będzie postawione na płycie SLI albo CF (choć postaram się aby było to SLI)

O ile pamiętam to GD-65, które sam posiadam i polecam (do 1-go GPU) w chwili przyłączenia 2-giej karty przełącza 1-ną na tryb x4 więc niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakie ciagle problemy z AM3 chodzi?

kompatybilności. skołowałem sobie tubę na kilka godzin i oczywiście dalej problemy z ramem mam. albo płyta albo proc ale ogółem mam to gdzieś i olewam tą platformę. trudno się mówi..

jak msi to gd 80 ale nie wiem dlaczego ogółem nie ciągnie mnie do msi. choć lubię tą firmę. zero gigaszytów jakby co. najchętniej evga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Adamuss1394

jak msi to gd 80 ale nie wiem dlaczego ogółem nie ciągnie mnie do msi. choć lubię tą firmę. zero gigaszytów jakby co. najchętniej evga.

Z tego co wiem wszystkie płyty na P55 (chyba nawet wszystkie na S1156) nigdy nie będą miały pełnego (16x/16x) SLI/CF więc na twoim miejscu (jakie bierzesz karty do tego SLI?) zastanawiał się nad 1 lepszą (HD 5850/5870, GTX 470/480), gdyż zgadzam się z opinią że SLI/CF jest stworzone dla tych ludzi, którym nie wystarcza najmocniejsze pojedyncze GPU dostępne na rynku (a jeżeli naprawdę upierasz się na te multi-gpu to polecam pomyśleć o przesiadce nie na S1156 a na S1366).

Edytowane przez Adamuss1394

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

np spadek wydajności na gtx480 na 16x względem 8x to 2%. na 4x to jest już całe 5%. karty dwuprocesorowe cierpią najbardziej. jednoprocesorowe mają wywalone na to ;) jakie karty? jeszcze nie wiem. wątpię aby był to high end totalny. ale pchać się w coś pokroju gt220 też nie będę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi