Skocz do zawartości
sniapek

Nowy internet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym wymienić internet, mam teraz jakiś osiedlowy, co chwila laguje itp... planuje zmiane.

Mieszkam w Bochni (woj. małopolskie). Nie wiem co jest lepsze Netia czy Neostrada, porównałem oferty i:

Netia:

4mb/s

49 zł/mies.

Umowa na 24 miesiące

Neostrada:

1mb/s

49,90 zł przez 6 miesięcy, kolejne miesiące 54,90 zł

Umowa na 24 miesiące

Z tego co napisałem chyba jasno wynika, że netia to lepszy wybór, 4mb/s a 1mb/s to spora różnica, do tego mniejsze koszta. Chyba, że patrzeć na coś jeszcze, UCP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale właśnie, z tego co wyczytałem netia ma siedzibe dalej, co za tym idzie pingi mogą podskoczyć, nowy internet potrzebny mi jest praktycznie tylko do gier, żebym miał lepszy ping. Teraz mam 60 na pl a to jest zdecydowanie za duzo. I nie wiem, czy w tym jest jakiś "haczyk" czy co no bo 4x większa prędkość i jeszcze do tego taniej. Może neostrada jest bardziej stabilna, no nie wiem, rzadziej się psuje czy coś. Koleś z którym gram ma neo 1mb i cały czas bardzo dobry ping, a jeden co do mnie napisał powiedział, że ma umowe na 2 lata (w netii), w ciągu pierwszego roku miał normalny ping, a w następnym już 2 razy większy i nic nie mógł zrobić z tym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wybór jest oczywisty. Odległość siedziby Netii nie ma tu raczej żadnego znaczenia. Natomiast Twój problem w obecnej sieci jest zapewne związany z dużą grupą osób podpiętych pod jeden router czy co tam macie. A jeśli na dodatek połowa z nich używa regularnie P2P lub P2M, to nie ma siły na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że wybór jest oczywisty. Odległość siedziby Netii nie ma tu raczej żadnego znaczenia. Natomiast Twój problem w obecnej sieci jest zapewne związany z dużą grupą osób podpiętych pod jeden router czy co tam macie. A jeśli na dodatek połowa z nich używa regularnie P2P lub P2M, to nie ma siły na to.

No tak, rzeczywiście jak kilka osób korzysta w tym samym czasie z internetu, ściąga czy coś innego robi to mam lagi, ale to przeważnie było zawsze tak, że jak gram to mam powiedzmy ping 30,30,30,200,600,30,30, czyli taki chwilowy lag, teraz na okrągło mam jakieś lagi w dodatku ping wzrósł 2 razy bardziej kiedy powinno chodzić dobrze. Mam już dość ciągłego stresowania się, że zaraz będą lagi i nie dogram meczu :D:D..... Czyli wygląda na to, że netia>neostrada ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od wielu lat korzystam z IPC znaczy się teraz to już jest UPC, ale to nadal to samo :)

Bardzo ładny download, upload także na poziomie, pingi niskie - czasem może 2 razy w roku jest jakiś problem - a to trzeba zrestartować modem, a to do nich zadzwonić, ale tak to wszystko jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi