kucyk Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Co do lga1155 to systemy montazowe do chlodzenia z lga1156 sa kompatybilne? Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 4.9GHz stabilnie ,mam nadzieje :D ,a co do szyny bclk 99.8 MHz jest prawdziwe ,czy tylko zły odczyt ? ,przed zmiana bios miałem równiutkie 100MHz ;d Takie ustawienia można uznać za bezpieczne dla 24/7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 kuziu A Ty masz włączone Genie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 chodzi o " OC GenieII " ? ,jeśli tak ,to nie ,sam manual w biosie zrobiłem ,bez żadnych pierdół ,które zawyżają napięcia i do tego słaba wydajność ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 chodzi o " OC GenieII " ? ,jeśli tak ,to nie ,sam manual w biosie zrobiłem ,bez żadnych pierdół ,które zawyżają napięcia i do tego słaba wydajność ;) Wiem że ręcznie ustawiłeś natomiast pytam czy masz przycisk oc genie wciśnięty na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 mateo1977: nie :) nie bawie się w jakieś oc genie ,wole najnowsze biosy ;d jest nowy bios 1.8B6 ,mogę wysłać na życzenie ,zmiany są spore ,vdroop jest bardziej dopracowany ,oc procka do 24/7 ustawiłem 5 ghz ,dla 1.5v ,temperatury trzymają się ok.Bclk się poprawiło cały czas sztywne 100mhz ,póki co płytka się nie nudzi ,dużo zabawy jest :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Mam do was prośbę, dla zaspokojenia mojej ciekawości - mógłby ktoś sprawdzić temperatury w LinX na 2500K 4,8GHz ~1.415V (w CPU-Z) lub 2600K 4,9GHz na ~1,425V (w CPU-Z) w programach HWMonitor i CoreTemp? Wykorzystanie pamięci na ALL, Settings/Priority Class/Above Normal. Po prostu jestem ciekaw, jakim cudem miałem tak niskie temperatury (~70*C), zakładam, że to przekłamania HWMonitor, bo Zalman CNPS10X Extreme jakimś monstrum wydajnościowym nie jest... Z góry dziękuję za poświęcenie swojego czasu :) . Przy 1.42v mam ~60 stopni na wodzie (do 65 zaleznie od rdzenia) w occt, ale nie wiem czy jakies testy teraz moga byc miarodajne. Po updacie biosu temperatury mi np na asusie podskoczyly o ~10 stopni. @kuziu Ty ustawiles system agent voltage na 1.05? Wg specyfikacji intela max to chyba 0.971 =] gdzies czytalem, ze latwo w ten sposob zdegradowac procka Edytowane 15 Stycznia 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) 4.9GHz stabilnie ,mam nadzieje :D ,a co do szyny bclk 99.8 MHz jest prawdziwe ,czy tylko zły odczyt ? ,przed zmiana bios miałem równiutkie 100MHz ;d http://img96.imageshack.us/img96/1525/49ghz247.jpg Takie ustawienia można uznać za bezpieczne dla 24/7? Mógłbyś napisać parametry które zmieniłeś z biosie z defaultowych, prawdopodobnie kupie tą płyte co masz i ten procesor... A, że mało się znam to miałbym jakąś taką ściąge :) Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Orgiusz Nie cytujemy obrazków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) do usunięcia. Tak przy okazji, kuziu mógłbyś używać miniatur, ponieważ zdjęcia o takiej rozdzielczości są trochę "niewygodne". Edytowane 15 Stycznia 2011 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ok.miniaturki będę stosować ,ze względu na monitory nie których osób :D ,jeżeli chodzi o napięcie System Agent to ustawione było 0.99v ,nigdy tej wartości nie przekraczałem ,do max oc dawałem 1.15v ale nie botował ,chciałem tylko sprawdzić czy to jest winą nie uruchamiana się systemu ,do 24/7 mam na Auto napięcie System Agent :) w nowym biosie ustawiłem tylko vCore i vDimm :) siwyy: ustawienia dla 5 ghz mnożnik: x50 internal PLL overvoltage: enable mnożnik pamięci 1:6 / 1600MHz Timingi: Manual + opcja Link (łączy wszystkie pamięci pod te same timingi ,jest też opcja Unlink ,dla każdego slotu ram inne timingi) SpectrumSpread: Disabled vDroop Control: LowVdrop Vcore: 1.46V dla 5ghz VDiMM - napięcie ram; 1.652V reszta default w CPU Feature czy jakoś tak,ostatnia zakładka w dziale OC/OverClocking zmień C1E -enabled ,reszta automatycznie sie ustawi ,w zależności od wersji Bios:) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 nowy bios nowe możliwości :) Beta 1.8B5 śmiga elegancko po przesiadce z 1.7B4 :P 5.1GHz CPU-Z Validator 3.1 ustawienia Vcore 1.53v bios / vtt: 1.25v / sa: 1.05v / vdimm: 1.65v A co to za ustawienie sa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udało mi się zrobić 5.430 GHz Poniżej screen z troszkę mniejszym taktowaniem, bo ten z najwyższym źle się zapisał. Uploaded with ImageShack.us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 jonek29: zmieniałeś inne napięcia typu VTT / VCCIO lub System Agent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udało mi się zrobić 5.430 GHz Poniżej screen z troszkę mniejszym taktowaniem, bo ten z najwyższym źle się zapisał. Wreszcie fajny screen :wink: A policzy chociaż spi 1m? Po screenach widać że do ~4,5GHz te procki ładnie idą wraz z napięciem potem jest już znacznie gorzej :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Ok.miniaturki będę stosować ,ze względu na monitory nie których osób :D nie chodzi tylko o wielkosc, zajmuja po 650KB, kilka takich w temacie jest niewygodne tak w ogole to masz fajne wyniki, cos jakby idealne tzn 5ghz ponizej 1.4V. zakladajac ze przy mnozniku 49 pchnalbys szyne na 102MHz. to nie powinno wplynac na stabilnosc systemu a zysk zauwazalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 a ktos bawil sie ile najwiecej pojdzie @stock ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) u mnie na stock. do 4.2ghz stabilnie śmigał ale na oryginalnym biosie ,teraz mam 4.7ghz do 24/7 ,nie chce karmić procesora 1.5v do 5ghz :D Ustawiłem tylko 1.35V w biosie dla CPU i 1.61v dla Pamięci ,śmiga dobrze ,chociaż mogło by być lepiej :) C1E włączyłem ,w idle 1600 MHz ale vcore jest takie samo Edytowane 15 Stycznia 2011 przez kuziu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonek29 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 @kuziu na VCCIO dałem 1,25V z tego co wiem to odpowiednik VTT, a system agent podobno lepiej nie ruszać, bo to przydatne by oc grafiki zintegrowanej, ale zdania są podzielone, w sumie za nowa platforma żeby jeszcze były jakieś sprawdzone informacje na temat OC. @oliwer21 nom SPI niestety po odpaleniu 1M crasciach!e platformę, ale to nic dziwnego, bo napięcie jest potężne i tym samym pobór energii ogromny. @Michaelius Miałem na początku wrzucony BOX, i w idle jakieś 25 stopni w stressie 40 bez OC. więc podejrzewam że przy porządnym złojeniu OCCT + linx + intel burn to na 5 GHz BOX mógłby nie wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Głupie pytanie, skoro chipset H67 nie wspiera OC CPU, to po co asus w P8H67 daje: Overclocking Features Precision Tweaker - vCore: Adjustable CPU voltage at 0.005V increment - vCCIO: adjustable I/O voltage at 0.005V increment - vDRAM Bus: 190-step DRAM voltage control - vPCH: 190-step chipset voltage control SFS (Stepless Frequency Selection) - BCLK/PEG frequency tuning from 80MHz up to 300MHz at 0.1MHz increment. Overclocking Protection - ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall) jaki jest tego sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 właśnie oficjalne info jest takie ,że OC będzie na obu chipsetach ,gdzieś już o tym pisaliście :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) @kuziu @Michaelius Miałem na początku wrzucony BOX, i w idle jakieś 25 stopni w stressie 40 bez OC. więc podejrzewam że przy porządnym złojeniu OCCT + linx + intel burn to na 5 GHz BOX mógłby nie wystarczyć. Nie bajaj lol takie temperatury na Boxie to chyba tylko jak masz z 10 stopni lub niżej w pokoju , u mnie mam kaloryfer wyłączony i w idle najchłodniejszy rdzeń ma 29 a najgorętszy 39 po minucie OCCT jest 53-63 w grach np. Mirros Edge po 2 minutach jest 41-52, na stocku to bałbym się dłużej OCCT już przy 4,5-4,6, na 4,4 pamiętam że w ciągu minuty najgorętszy miał 78 stopni Jak ktoś nie wie to na forum Msi pojawił się link do nowego CC, można już w nim zmieniać mnożnik pod Windowsem http://www.megaupload.com/?d=0DGJYDFK Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Turrican Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 Kurcze nie precyzyjnie sie wyrazilem chodzilo mi ile idzie na defaultowym napieciu. Stockowych coolerkow ostatni raz uzywalem w czasach Athlona Palomino ;) http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6520130 Extreme 4 juz dostepny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateo1977 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2011 jest nowy bios 1.8B6 ,mogę wysłać na życzenie ,zmiany są spore ,vdroop jest bardziej dopracowany ,oc procka do 24/7 ustawiłem 5 ghz ,dla 1.5v ,temperatury trzymają się ok.Bclk się poprawiło cały czas sztywne 100mhz ,póki co płytka się nie nudzi ,dużo zabawy jest :D Pozdrawiam Starałem się szukać ale jednak nie udało mi się. Mógłbyś wysłać Bios na maila? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Starałem się szukać ale jednak nie udało mi się. Mógłbyś wysłać Bios na maila? trzymaj WyslijTo.pl - Za duży załącznik? Problemy z pocztą? WyslijTo.pl :))) Przesyłanie i hosting plików. wgrywaj przed pendrive - zrób jako dysk botowalny ,a później wrzuć na niego pliki które wysyłam , nie wgrywaj m-flashem ,tylko z dosa teraz mam mega Rock Stable 4.7GHz tyle że vCore 1.4V do tego użyć trzeba było mniejsze było stabilne do pojedynczego testu, najwidoczniej mam taka sztukę CPU marna oczywiście :D Dodaję jeszcze 105 MHz dla szyny BCLK ,dobry wynik jak na ten model CPU :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turrican Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 trzymaj WyslijTo.pl - Za duży załącznik? Problemy z pocztą? WyslijTo.pl :))) Przesyłanie i hosting plików. wgrywaj przed pendrive - zrób jako dysk botowalny ,a później wrzuć na niego pliki które wysyłam , nie wgrywaj m-flashem ,tylko z dosa teraz mam mega Rock Stable 4.7GHz tyle że vCore 1.4V do tego użyć trzeba było mniejsze było stabilne do pojedynczego testu, najwidoczniej mam taka sztukę CPU marna oczywiście :D Dodaję jeszcze 105 MHz dla szyny BCLK ,dobry wynik jak na ten model CPU :P A testowałeś w grach więcej niż pół godziny nie zdziwię się jeśli się okaże że nie taki znowu super rock stable... U mnie tez sobie moge testować occt\super pi plus inne badziewia i niby jest stable a wystarczy starusieńki Operation Flashpoint czy NFSU żeby pojawiły się błędy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Tak, nie tylko testowałem w programie obciążającym procesor, testy odbyły sie na wielokrotnym renderingu sceny z Cinebench R11.5 , + kilkanaście minut gry NFS Hot Pursuit 2010 Cały czas rozmyślam nad 5 GHz do 24/7 ale nie wiem czy coś się uszkodzi :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 Tak, nie tylko testowałem w programie obciążającym procesor, testy odbyły sie na wielokrotnym renderingu sceny z Cinebench R11.5 , + kilkanaście minut gry NFS Hot Pursuit 2010 Cały czas rozmyślam nad 5 GHz do 24/7 ale nie wiem czy coś się uszkodzi :) Pozdrawiam. Podkrecaj offsetem, proc pod winda bedzie dostawal 1.1v i nic mu nie bedzie. Minus jest taki, ze offset potrzebuje wiecej v, aby go ustabilizowac, ale proc dostaje te v tylko podczas maksymalnego obciazenia, co nawet w grach zdarza sie rzadko B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 w MSI GD65 znajde to? :D póki co jest nie działająca usługa Intel C-State , C1E działa ,ale V jest takie same Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) w MSI GD65 znajde to? :D póki co jest nie działająca usługa Intel C-State , C1E działa ,ale V jest takie same Tak, poszukaj na dwoch poprzednich stronach jak to sie nazywa w MSI, bo mi sie nie chce :D BTW po co krecisz szyna, wszedzie pisza, zeby jej nie ruszac, po co sie narazac dodatkowo, wystarczy, ze dajemy wyzsze vcore :) Co do offsetu to wyglada to u mnie tak: idle: super pi load: occt load: Z 5.0 chyba zrezygnuje. Bez offset leci mi na 1.5v stalym, ale caly czas daje mu w czajnik minimum 1.488v nawet jak nic procek nie robi, a zeby go ustabilizowac w offset musze dac 1.55v. Mysle, ze nie warto go tak katowac dla 100MHz :) Edytowane 16 Stycznia 2011 przez kucyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2011 to było dla pokazania ile potrafi :) ,a ty od razu że do 24/7 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...