Skocz do zawartości
E57

Nowy komputer domowo-biurowy za ok 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem po raz kolejny poproszony o złożenie konfiguracji domowo-biurowej za kwotę ok. 1000 zł i po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze podzespołów.

Komputer musi być na nowych podzespołach, kwota to ok. 1000 zł, zastosowania głównie internet i pisanie dokumentów. Wobec tego skłaniam się ku płycie ze zintegrowaną grafiką. Niestety ostatnio ceny wraz z kursami walut poszły w górę i już nie tak prosto zamknąć się w magicznej kwocie jaką jest 1k pln.

Obudowa i dvd już są po starym komputerze, więc brakuje :

- płyty głównej

- procesora (wybrałem Athlona II 240 ok. 230 zł)

- ramu (Goodram 2GB DDR3 PC1333 CL9 ok. 200 zł)

- dysku twardego (tutaj wybrałem Samsunga HD502HJ za ok. 170 zł)

- zasilacza

Poza tym co już wybrałem, zostaje ok. 400 zł na płytę główną i zasilacz... co byście doradzili ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nad tym myślałem, jednak Modecoma nowego i w przystępnej cenie (powiedzmy ok. 100 zł) się nie dostanie. Podobnie jest z A780GXH/128M, z nowymi jest ciężko a jak już są to ich cena dorównuje mobo na AM3. Nie chce kupować używanych części - wszystko się może stać i jeżeli się sypnie płyta albo zasilacz wtedy będą pretensje do mnie. Proponowałem używki kupującemu ale odrzucił taką możliwość, a ja nie mam zamiaru forsować takiego rozwiązania bo nie chcę mieć później problemów w razie awarii.

W chwili obecnej skłaniam się ku Fortronowi FSP400-60GHN za 170 zł.

Jeżeli chodzi o płytę główną to znalazłem

Asrock M3A785GMH/128M - ok. 300 zł

Asus M4A785TD-M Evo - ok. 320 zł

i tutaj nie wiem na co lepiej postawić.

Budżet zostanie w związku z tym naciągnięty o 60-80 zł w zależności od płyty.

Edytowane przez E57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- ramu (Goodram 2GB DDR3 PC1333 CL9 ok. 200 zł)

AsRock A780GXH/128M

Obie płyty, które podałeś są w miarę ok. Asus ma dłuższą gwarancję. Zobacz ile kosztuje Corsair 400W w sklepie, w którym kupujesz, nie powinien być dużo droższy, a jest lepszy i ma dłuższą gwarancję.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź.

Corsaira szukałem również wcześniej. Akurat nie jestem przywiązany do jednego sklepu, szukam raczej na miejscu (w Krakowie) z odbiorem osobistym. Szukałem Corsaira CMPSU-400CXEU oraz BQ Purepower L7 430W ale oba kosztują co najmniej 210 zł, a te 40 zł jednak robi różnicę.

Co do płyty to również jestem za Asusem. Ma dłuższą gwarancję i podobno lepszą kartę dźwiękową, chociaż i tak pewnie nikt nie usłyszy różnicy ;)

dzięki za odpowiedź.

Corsaira szukałem również wcześniej. Akurat nie jestem przywiązany do jednego sklepu, szukam raczej na miejscu (w Krakowie) z odbiorem osobistym. Szukałem Corsaira CMPSU-400CXEU oraz BQ Purepower L7 430W ale oba kosztują co najmniej 210 zł, a te 40 zł jednak robi różnicę.

Co do płyty to również jestem za Asusem. Ma dłuższą gwarancję i podobno lepszą kartę dźwiękową, chociaż i tak pewnie nikt nie usłyszy różnicy ;)

EDIT

Ostatecznie będzie :

AMD Athlon II X2 240 - 224 zł

Asus M4A785TD-M Evo - 320 zł

Goodram DDR3 2GB PC1333 CL9 - 199 zł

Samsung 500GB HD502HJ - 170 zł

Fortron FSP400-60GHN - 170 zł

jeżeli ktoś ma jakieś sugestie lub lepszą propozycję to chętnie wysłucham :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd masz takie ceny procesora i płyty głównej?

BO ja patrząc na ceny wg esc.pl i płyt któe podałeś w poście wolał bym kupić Asrocka i różnicę dołożyć do Athlona II X3

AsRock M3A785GMH/128M /AMD 785G, DDR3-1600, mATX/ 305

Asus M4A785TD-M EVO /AMD 785G, DDR3/ 375zł

AMD Athlon II X2 240 240zł

AMD Athlon II X3 435 300zł

Wg ceneo ceny są różne, ja bym szukał tak aby zamiast Asusa wziąć Asrocka i lepszego procka :)

Tak wiem komp biurowo-domowy do internetu i dokumentów więc po co 3 jajka. Tylko, że do tych zastosować to można nawet dać Semprona i też będzie wszystko śmigać :)

Dlatego myślę (patrząc przyszłościowo) nad kupnem X3 - a może uda się odblokować 4 rdzeń albo L3. Wg mnie warto :)

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Grinch, zastanowię się nad tym. tak się składa, że właścicielowi został ze starego komputera sprawny zasilacz Modecoma MC-350ATX (nie Feel czy inny ryzykowny wynalazek). W takim razie pytanie brzmi - czy 350W wystarczy na ten zestaw z 3 rdzeniowym Athlonem 435 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

350 W poradzi sobie bez problemu z ta konfiguracja pytanie czy jakość tego modecoma pozwoli na bezproblemowa prace mi osobiście modecom zabrał ze sobą w zaświaty płytę i grafe parę lat temu o ile dobrze pamiętam to był jakiś GTF 350W

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoć te wersje Modecoma (mowa o modelu MC-350ATX) to porządne konstrukcje - mam nadzieję, że będzie ok.

Musiałem trochę przyśpieszyć wobec czego kupiłem dziś :

Asus M4A785TD-M EVO (320 zł) - Asrocka nie mieli w sklepie

Athlon II 240 (230 zł)

Kingston 2GB 1333MHz CL9 KVR1333D3N9/2G (220 zł) - w sklepie nie mieli Goodrama

Samsung 500GB HD502HJ (180 zł)

+

Modecom MC-350ATX (który już był)

Wszystkim pomagającym dziękuję za poświecenie czasu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi