NameG Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 witam. Jestem komplentym laikiem wiec w odpowiedziach prosze wyjasniac o co chodzi a nie podawac skroty gdyz nie jestem w stanie ich zrozumiec :( windows xp pro i win7 nie rozpoznaja mohego dysku. jest ustawione w biosie na ide, na glowen stronie w biosie go wykrywa. podczas instalacji w win7 nie chce sterow z plyty dolaczonej do plyty glownej. nie iwem co mam z tym zrobic z xp to samo z tym ze tu juz w ogol enie wiem co mam zrobic bo nie mam stacji dyskietek by w ogole probowac jakies pomysly ? prosze o wyrozumialosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 Windows 7 i XP SP3 nie potrzebuję dodatkowych sterowników dla dysków RAID/AHCI. Jeśli masz przestawione na tryb IDE w BIOSie, to w ogóle takiego sterownika nie potrzebujesz. Rozumiem, że Windows Ci się nie instaluje, tj. dysku nie widać w instalatorze? Sprawdź tak - w biosie masz najprawdopodobniej SATA 4/5 czy 5/6 i możesz dać "AS ATA IDE" i wtedy podepnij dysk do tego portu na płycie. Bankowo wtedy dysk powinien być widoczny w instalatorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NameG Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2010 (edytowane) jesli komputer wczesniej dzialal ( xp home 30 dniowe ) to musze cos zmieniac w podlaczeniach ? a te ustawienia zaraz sprawdze czy mam cos takiego w ogole ehmm ma jakies sataII_1 i tak do 6ciu przy 1ce jest dysk chyba przy 3tce jest cdrom ale nie wiem cyz nie powalilem sprawdze. powtarzam to wszystko to dla mnie cimna magia... Edytowane 12 Czerwca 2010 przez NameG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2010 (edytowane) Czy masz w tym czasie inny dysk w komputerze? Czy zmieniałeś/sprawdzałeś (przy więcej niż jednym dysku) opcje biosu 'boot sequence' lub 'hard disk boot priority'? Jaka płyta główna? Może być zbyt starej generacji i nie chcieć współpracować z dyskiem. Czasem zbyt stary bios też powoduje problemy. Edytowane 17 Czerwca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...