Skocz do zawartości
Uirapuru

Dla programisty do 3000

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Kolega mi Was polecił i szczerze mówiąc jestem zdumiony - świetna inicjatywa z comiesięcznymi zestawami w danych przedziałach cenowych. Zajmuję się programowaniem i nikłe pojęcie mam o rynku hardware'owym. Mam komputer, który za 1500 zł złożyłem jakieś eee... 5-6 lat temu i od tego jedynymi modyfikacjami był zakup ramu czy dysku. Poprostu się na tym nie znam, utrzymuję porządek i używam (ostatnia reinstalka winxp miała miejsce chyba w sierpniu 2008, na tem moment wszystko działa cacy; dobry antywir i spybot czynią cuda ;)) na 100% jego możliwości.

Ostatnimi czasy jednak te 100% to coraz mniej i rozglądam się za jakimś odnowieniem konfiguracji. Planuję przeznaczyć na to jakieś 3000 zł. Do czego używam kompa? Generalnie wciąż chodzi uruchomiony firefox (400mb ramu zżera), do tego jakieś ide (netbeans - 200 mega ramu), nie potrafię się obyć bez Directory Opus (ale to tylko 30 mb). Co jakiś czas działają rzeczy biurowe, w tle chodzi baza danych, apache, do grafiki używam głównie Paint Shop Pro. Rzadko bo rzadko, ale zdarza mi się jakiś prosty montaż filmów, czy konwersja na DivX moich filmów. No i wiadomo - visual studio, netbeans, eclipse itd. Prawie nie gram - najwyżej odpalam sobie Quake 1 albo Quake Online czy jakieś tam gierki flashowe.

W planach mam eksperymenty z wirtualkami - chciałbym stworzyć sobie testowe środowiska pod WMVare czy VirtualPC, na których mógłbym swobodnie w ilości 2 czy 3 pracować przełączając się między nimi (na jednym np. Windows 98, na drugim linux z apache i baza, na trzecim windows xp). Chciałbym się w końcu przesiąść też na Windows 7 i mieć nadzieję, że następny potwór z Microsoftu również będzie niewielkim kosztem w zasięgu mojego nowego kompa. Siłą rzeczy czas chyba też przesiąść się na 64 bity, bo prędzej czy później ten trend nie pozostawi nam innego wyboru.

Z rzeczy, których mi brakuje to obecnie 1) moc 2) ram 3) drugi monitor. Jestem cierpliwy (wyniosłem to jeszcze z posiadania Amigi 1200 :D), ale czasami 2-3 minuty ładowania się FireFoxa pozbawia mnie złudzeń co do prędkości mojego kompa. Dlatego jeśli dałoby radę to porwałbym się nawet na jeden dysk SSD, obawiam się tylko że oprócz wysokiej ceny jest to jeszcze technologia dla wariatów - nie do końca pewna, wadliwa i droga. Mam nadzieję, że się mylę. W każdym razie chciałbym mieć możliwość włączania komputera i rozpoczynania pracy bez liczenia ile okien firefox czy zakladek mam otwartych.

Dlatego stawiam na proca (4 rdzenie 64bit?), płytę główną, grafę, ram (4gb? 8gb?) i zasilacz.

Moj obecny skład to:

AMD Sempron 2400+ (1,6GHz)

Ati Radeon 9550

ASRock(?) K7VT 4A Pro ASRock > Products > K7VT4A PRO

2x512MB (jakiś tam ram ;))

zasilacz (taki na prąd z miejsca, gdzie świnkę zamurowano w ścianie)

kilka dysków sata, kilka napędów, to akurat zostanie ;)

No i teraz kochani - doradzi mi ktoś jakiś dobry update? Bardziej niż na nowinkach zależy mi na pewności działania i tym, że pociągnę na tym jakieś 2-3 lata a może dłużej - bez zmrożeń, zamuł, niespodziewanych zwisów czy problemów z dostępem do oprogramowania. Nie podkręcam raczej sprzętu, ale jeśli w dzisiejszych czasach da się tym sposobem trochę flopsów wyciągnąć, to czemu nie - więc pewnie i chłodzenie jakieś normalne by się przydało.

Nie znam tradycji na forum, dajcie znać jesli jakieś cycki w podziękowaniu trzeba by wkleić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Athlon x4 635 - 415 zł

MSI 770-C45 - 239 zł

2x2GB GoodRam 1333MHZ - 398 zł

Sapphire Radeon 4850 1GB - 400 zł

Fortron FSP400-60GHN 400W - 170 zł

Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Intel 40 GB X25-V -460 zł

CM Elite - 160 zł

pierwszy szkic :)

napisz mi czy chcesz w tym nowym zestawie dysk HDD czy te które masz ci wystarcza co do SSD ten Intela jest najlepsza propozycja jeśli nie chce sie dużo wydawać a za zadanie stawia sie szybkość działania systemu a naprawdę system dostaje rewelacyjnego kopa. Jesli zupełnie nie masz zamiaru grac to mozna zmienic grafike na cos tanszego lub plyte glowna z integra i odejmujac za dysk zostanie mniej wiecej na DELLa 2209WA ktorego polecam. Procek na Boxowym chlodzeniu wykreci sie w okolicach 3,5 Ghz.

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/

AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/

4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

Intel X25-V SSD 40GB (170MB/35MB)

Gigabyte GZ-X1

bequiet! PurePower L7 430W

2215zł + kasa na monitor;

Jeżeli drugi monitor poza tymi 3k zł lub ewentualnie nie teraz... to w sumie więcej zabardzo nie ma co kombinować; Można w sumie szarpać się na Phenoma 6-rdzeni, lub ew patrzeć na ofertę Intela - tu niestety słabsze zintegrowane układy graficzne;

Obudowa przykładowa, płyta gł. po części też;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro dla programisty to zdecydowałbym się m.in. na zintegrowaną grafikę. Mamy więc (ceny za proline.pl, bez monitora):

1 AMD Phenom II X2 555 Black Edition s.AM3 BOX 409,00

2 Asus M4A88TD-V EVO/USB3 AMD880G s.AM3 439,00

3 SilentiumPC Fortis HE1225 139,00

4 GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 389,00

5 Samsung 500GB 16MB HD502HJ F3 sATA-2 172,00

6 Cooler Master Elite RC-334-KKN1-GP Black 159,00

7 OCZ StealthXStream 2 OCZ600SXS2-EU 600W 329,00

8 Samsung SH-S223L LightScribe SATA Black OEM 79,00

9 Labtec 967530-0100 media Keyboard 29,00

10 A4TECH Opto Combo X6-60D Black Mouse 25,00

11 MS Windows 7 Professional OEM 64-bit PL 1-pack 555,00

12 Samsung 1TB 32MB HD103SI sATA-2 279,00

---------------------------------------------------------------

3003,00zł.

+ monitor Benq G2420HDBL 700zł http://www.ceneo.pl/4590597. Procesor może uda się zmusić do pracy na 4 rdzeniach. Podałem zestaw kompletny, ze wszystkim. Są m.in. 2 dyski: jeden (szybszy na system i programy), 2. jako magazyn na dane.

Edytowane przez olo21
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : AMD Phenom II X6 1055T - 790 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : AsRock 890GM PRO3 - 390 zł lub Asus M4A88TD-V EVO/USB3 - 440 zł

RAM : 2x G-Skill 2x2GB 1600MHZ ECO - 938 zł

Zasilacz: Fractal Design 550W Tesla - 305 zł

SSD : Intel X25-V SSD 40GB (170MB/35MB) - 459 zł

Razem : 2932 zł (bez chlodzenia z Asusem) lub 3037 zł (z chłodzeniem i asrockiem)

Ale naprawde szczerze watpie by byl potrzebny Tobie x6 ;P Dlatego:

Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 599 zł

Chłodzenie Procesora : Zalman CNPS 10X Flex - 135 zł + SilentiumPC Zephyr 120 - 20 zł

Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł

RAM : G-Skill 2x2GB 1600MHZ ECO - 469 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD5450 1GB DDR2 - 220 zł

Zasilacz: Fractal Design 550W Tesla - 305 zł

SSD : Intel X25-M SSD 80GB (250MB/70MB) - 869 zł

Razem : 2972 zł

Cicho, szybko, wydajnie, z potencjalem i nowoczesnie. Karta DDR2 wiem, widze, ale to chodzi o technologie ktore moga sie przydac, grac i tak nie grasz (quake to nie gra dzis ;P) a pobiera kilkanascie Vat moze. Poza tym szukanie mobo z integra troche ogranicza.

Trzeba pamietac o tym ze to zly czas na kupno pcta wiec ram dokupisz kiedys, drozej byc nie moze ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kufa, tyle propozycji, że bede musial powaznie poanalizowac :) na razie nie mysle o kupnie od razu drugiego monitora a jesli juz to nawet używka za 200-300 zł mi starczy. co do innych części to z dysków jedynie ssd dla systemu faktycznie no i obudowa jakaś jest po starym kompie, więc nie wiem czy jest w nią sens inwestować - ma działać nie wyglądać :)

Takie pytanie baaaardzo lamerskie - czy jesli mam 4 czy 6 rdzeni, to wszystkie pracuja równomiernie niezależnie od aplikacji, czy aplikacja musi być pisana na multicore ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli aplikacja jest napisana tak ze wykorzystuje wielordzeniowosc to dzialaja jednoczesnie i na szczescie co raz wiecej takich jest, a wlasciwie wszystko co liczy sie na rynku obsluguje min 2 rdzenie. Warto zwrocic uwage ze Twoj przedzial to AMD Phenom 955, wiec jego taktowania sa takie jak procesorow x2. Juz nie te czasy ze 4 rdzenie mialy po 2,5ghz a 2 po 3,2 ;P W moim zestawie jest x4 i karta z dx11, nie mam pojecia co programujesz ;P ale wiem ze naszych rodzimych poslkich programistow baaardzo ucieszyly pierwsze gpu z dx11 wiec masz pole do popisu ;P

Do monitora zdrowe podejscie, bo nie jestes grafikiem wiec luzik.

olo21 dal zestaw calkowity ;) a Tobie chyba nie potrzeba takiego. Reszta kolegow uwzgledniala ten monitor drugi. U mnie wszystko poszlo na "bebechy" wplywajace mniej lub bardziej na wydajnosc. Warto zwrocic uwage ze dyski Intela (swietne recenzje maja) maja dwie wersje, V i M ale na forum jest temat i sporo userow SSD ktorzy pewnie wyjasnia jak bardzo roznice w predkosciach wplywaja na wydajnosc. Napisz tez ile tych dyskow i napedow, to niby ciach!ly ale zasilki bralem na wyrost rowniez ze wzgledu na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli aplikacja jest napisana tak ze wykorzystuje wielordzeniowosc to dzialaja jednoczesnie i na szczescie co raz wiecej takich jest, a wlasciwie wszystko co liczy sie na rynku obsluguje min 2 rdzenie. Warto zwrocic uwage ze Twoj przedzial to AMD Phenom 955, wiec jego taktowania sa takie jak procesorow x2. Juz nie te czasy ze 4 rdzenie mialy po 2,5ghz a 2 po 3,2 ;P W moim zestawie jest x4 i karta z dx11, nie mam pojecia co programujesz ;P ale wiem ze naszych rodzimych poslkich programistow baaardzo ucieszyly pierwsze gpu z dx11 wiec masz pole do popisu ;P

Do monitora zdrowe podejscie, bo nie jestes grafikiem wiec luzik.

olo21 dal zestaw calkowity ;) a Tobie chyba nie potrzeba takiego. Reszta kolegow uwzgledniala ten monitor drugi. U mnie wszystko poszlo na "bebechy" wplywajace mniej lub bardziej na wydajnosc. Warto zwrocic uwage ze dyski Intela (swietne recenzje maja) maja dwie wersje, V i M ale na forum jest temat i sporo userow SSD ktorzy pewnie wyjasnia jak bardzo roznice w predkosciach wplywaja na wydajnosc. Napisz tez ile tych dyskow i napedow, to niby <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ly ale zasilki bralem na wyrost rowniez ze wzgledu na to.

jednak zwroc uwage ze kolega wspominal o maszynach wirtualnych a w tym przypadku kazdy rdzen jest na wage zlota ( wiem bo sam sie tym bawie ) ... dlatego ImO lepszy edzie x6 , skoro kolega chce 3 maszyny wirtualne ... : win98 1 rdzen , linux 2 rdzenie , xp 2 rdzenie ... no i jeden na podstawowy system ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi