Skocz do zawartości
yuucOm

Komp zamiast się wyłączać uruchamia się ponownie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej. Klikam w Win XP przycisk wyłącz a komputer normalnie zaczyna proceduje wyłączania tylko ze zamiast sie wyłączyć uruchamia się ponownie. Od razu mówie ze nic nie zmieniałem w systemie stało się to tak po prostu. Jakieś pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios dostaje błędną komendę od systemu, przeinstaluj sterowniki od mobo, spróbuj pogrzebać w opcjach zasilania. Być może również Bios niepoprawnie interpretuje komendę, jeśli stery nie pomogą sprawdź czy coś da reset Bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawa sprawdza się w przypadku braku plików systemowych, jeśli zainstalujesz jeden system na drugim to będziesz miał fizycznie (!) dwa na dysku więc zrobi się burdel. Polecam zgrać potrzebne dane z partycji systemowej, przygotować paczkę potrzebnych programów, których używasz, zainstalować system od nowa (koniecznie musi być stary dziadek xp ?) po czym zrobić obraz gotowego systemu, powiedzmy ghostem (przydatne jeśli konfiguracja systemu po formacie zajmuje Ci więcej niż jeden dzień). W razi koniecznej awarii po prostu odtwarzasz obraz czystego systemu z pełną konfigurację którą wcześniej zrobiłeś i zainstalowanymi programami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawa sprawdza się w przypadku braku plików systemowych, jeśli zainstalujesz jeden system na drugim to będziesz miał fizycznie (!) dwa na dysku więc zrobi się burdel. Polecam zgrać potrzebne dane z partycji systemowej, przygotować paczkę potrzebnych programów, których używasz, zainstalować system od nowa (koniecznie musi być stary dziadek xp ?) po czym zrobić obraz gotowego systemu, powiedzmy ghostem (przydatne jeśli konfiguracja systemu po formacie zajmuje Ci więcej niż jeden dzień). W razi koniecznej awarii po prostu odtwarzasz obraz czystego systemu z pełną konfigurację którą wcześniej zrobiłeś i zainstalowanymi programami.

Mimo ze mam dostęp do orginalnego Win7 pro i tak jade na Win XP ;). Ogólnie dzięki za info. Jeszcze postaram się zrobic zdjęcie tego błędu - może to coś rozjaśni. najpierw spróbuje jednak naprawić system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam Win7 Pro wraz z XP Mode Windows 7 (Seven) 32bit/64bit - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 68 i jedyne co zauważyłem to rozszerzenie możliwości platformy bez jakiegoś większego obciążenia sprzętowego ;) Polecam takie rozwiązanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od siebie dodam, że mam podobny problem.

Po ostatniej instalacji windowsa xp i wyłączaniu komputera miałem informację, że teraz "mogę spokojnie wyłączyć komputer".

Po doinstalowaniu jakiś poprawek itd. nie pojawia się już nawet ta informacja, tylko komputer uruchamia się ponownie..

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi