axl2000 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Mam kartę jak w temacie z zegarami 740/2200Mhz, jednak chciałbym raz na zawsze zrobić sobie OC na poziomie wersji TOP różniącej się tylko taktami na 775/2360Mhz. Jak to zrobić, może ktoś pokazać palcem jakiś poradnik? Jak modować bios? Skąd wziąć bios z wersji 512MB TOP i jak go wgrać na zwykłą wersję? techPowerUp! News :: NVIDIA BIOS Editor - NiBiTor Version 5.0 Released - tym przestawię raz na amen zegary i zapisze w biosie karty? Edytowane 7 Lipca 2010 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Tak w nibitorze mozesz sobie ustawic na stale zegary dla gpu, shaderow i pamieci a potem wgrac tak zmieniony bios do karty. Jednak jest tu jeden haczyk.... Jak podniesiesz taktowania gpu to karta bedzie sie mocniej grzac i tutaj trzeba zmienic dynamiczna regulacje coolerka karty. Tez to w biosie karty zrobisz. Najlepiej sciagnij nibitor 5.6 i edytuj nim bios karty. Pokaz na forum zakladke z taktowaniami i zakladke z ustawieniami fanspeedIC. NVIDIA BIOS Editor (NiBiTor) 5.6 download - Programy & Spolszczenia Potem wszystko Ci wytlumacze jak dnia nie braknie :D Ewentualnie zmienie wartosci w biosie i sobie go tylko wgrasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 Tak w nibitorze mozesz sobie ustawic na stale zegary dla gpu, shaderow i pamieci a potem wgrac tak zmieniony bios do karty. Jednak jest tu jeden haczyk.... Jak podniesiesz taktowania gpu to karta bedzie sie mocniej grzac i tutaj trzeba zmienic dynamiczna regulacje coolerka karty. Tez to w biosie karty zrobisz. Najlepiej sciagnij nibitor 5.6 i edytuj nim bios karty. Pokaz na forum zakladke z taktowaniami i zakladke z ustawieniami fanspeedIC. NVIDIA BIOS Editor (NiBiTor) 5.6 download - Programy & Spolszczenia Potem wszystko Ci wytlumacze jak dnia nie braknie :D Ewentualnie zmienie wartosci w biosie i sobie go tylko wgrasz. Będę bardzo wdzięczny, w domu po pracy przy karcie jestem troszkę po 17stej więc z chęcią skorzystam z ofiarowywanej pomocy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 To sie odezwij jak bedziesz w domu. Zajrze do tematu za niedlugo. W tym czasie ustal stabilne najwyzsze taktowania dla gpu, shaderow i pamieci w jakims programie tweakujacym. Potem tylko wprowadzimy zmiany w nibitorze, ustawimy dynamiczna regulacje wentylatorka i wgramy bios do karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2010 TOP może mieć inne timingi ram i karta może nie wstać. Polecam riva tuner i podniesienie taktowania pod winda przetestowane i ewentualną edycje obecnego biosu karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 NiBiTor nie widzi BIOSu mojej karty...wyskakuje błąd, w necie czytałem, że to przez to, że mam Win 7 64bit i sa jakies problemy z tym czasami... Aha, w domu nie mam zapisanego hasła do konta na forum, tylko w pracy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 Sciagnij gpu-z i uruchom. W prawym gornym rogu jest logo nvidi a pod nim taki malenki znaczek. Kliknij go i zapisz bios karty do pliku. Edytuj bios nibitorem. Wpisz w nibitorze wartosci jakie uznasz za stabilne dla gpu, shaderow i pamieci. Wgraj bios do karty i napisz czy temperatury sa w granicach przyzwoitosci czy trzeba ustawic szybciej wentylatorek karty. Teraz jade do katowic po paste i bede pozniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 (edytowane) Sciagnij gpu-z i uruchom. W prawym gornym rogu jest logo nvidi a pod nim taki malenki znaczek. Kliknij go i zapisz bios karty do pliku. Edytuj bios nibitorem. Wpisz w nibitorze wartosci jakie uznasz za stabilne dla gpu, shaderow i pamieci. Wgraj bios do karty i napisz czy temperatury sa w granicach przyzwoitosci czy trzeba ustawic szybciej wentylatorek karty. Teraz jade do katowic po paste i bede pozniej. Dzięki za info, w domu się za to wezmę, ja chcę tylko tyle ile ma wersja TOP :) czyli o ile umiem w necie szukać 775/1944/2360Mhz Aktualnie przy @ 780/1935/2420Mhz temperatura podczas gry w BC2 po 3 godzinach to 75C (boje się, że nie uda się 1944 na shaderach jednak) Edytowane 8 Lipca 2010 przez axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2010 Ustaw taktowania gpu i reszty najwyzsze i testuj je tez w furmarku. Test pokaze czy karta wydoli z OC. Ustal w koncu stabilne zegary i wpisz je do nibitora swojego biosu. Jezeli wentylatorek zacznieszalec to napisz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...