Gość Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 No i może niech ktoś napisze jak udowdnić że 2+2=1 To dość proste zadanie, alem ciekaw czy inych też takich zabaw uczyli. Mi tam kiedys wykladowca z algebry cos takiego tlumaczyl, z tym ze to bylo (2 + 2) mod 3 = 1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a kto mi w prosty sposób wyjaśni dlaczego 0^0 to symbol nieoznaczony :?: :) bo poniewaz ? :lol: odpowiedź błędna - proszę próbować dalej... :twisted: a ch... wie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a kto mi w prosty sposób wyjaśni dlaczego 0^0 to symbol nieoznaczony :?: :) bo poniewaz ? :lol: odpowiedź błędna - proszę próbować dalej... :twisted: a ch... wie :D nie ch... tylko ja np wiem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a to powiedz :) z przyjemnoscia sie dowiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 a to powiedz :) z przyjemnoscia sie dowiem :) a więc: n^0=1 gdzie n to dowolna liczba,ale 0^n=0 gdzie n to dowolna liczba, więc dla 0^0 powstaje sprzeczność bo każda liczba podniesiona do potęgi 0 daje 1, ale zero podniesione do dowolnej potęgi daje 0...więc 0^0 daje "nic"...czyli jest nieoznaczone :D W taki mniej więcej sposób tłumaczył to jeden z wykładowców Politechniki Wrocławskiej :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 znalazłem kiedyś w necie, bardzo mi się te dowody spodobały :) 16*x = 12*y 28*x - 12*x = 21*y - 9*y 28*x - 21*y = 12*x - 9*y 7*(4*x - 3*y) = 3*(4*x - 3*y) | :(4*x - 3*y) 7 = 3 2=2 3-1=6-4 |*(-1) 1-3=4-6 1-3+9/4=4-6+9/4 (1-3/2)^2=(2-3/2)^2 | ^(1/2) 1-3/2=2-3/2 1-3/2+3/2=2 1=2 poprostu rewelacja.... co tu jest źle? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpresspl Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 znalazłem kiedyś w necie, bardzo mi się te dowody spodobały :) 16*x = 12*y 28*x - 12*x = 21*y - 9*y 28*x - 21*y = 12*x - 9*y 7*(4*x - 3*y) = 3*(4*x - 3*y) | :(4*x - 3*y) 7 = 3 2=2 3-1=6-4 |*(-1) 1-3=4-6 1-3+9/4=4-6+9/4 (1-3/2)^2=(2-3/2)^2 | ^(1/2) 1-3/2=2-3/2 1-3/2+3/2=2 1=2 poprostu rewelacja.... co tu jest źle? :) No ja bym powiedzialem ze jest blad. Szczegolnie w tym drugim. bylo 1-3+9/4 (9/4 to ulamek??) tu nagle sie zrobilo (1-3/2)^2 co daje 1-9/4 wiec gdzie sie podziala do <span style="color:red;">[ciach!]</span>a trójka???? Moze cos zle rozumuje, ale wg. mnie cyferki tak sobie po prostu nie znikaja. Jak cos to poprawcie mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 skoro 16x = 12y to 4x=3y , a 4x-3y=0 7*(4*x - 3*y) = 3*(4*x - 3*y) | (4*x - 3*y)a przez zero sie nie dzieli ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 28 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2003 [...](1-3/2)^2 co daje 1-9/4 [...]mnie tam uczyli ze (a-b)^2 = a^2 - 2ab +b^2 a nie a^2-b^2 swoja droga zadanie jest dosc smieszne ;] apropo takich zabaw matematycznych http://pit.neostrada.pl/matma.pps szczegolnie dla I roku mat/inf ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpresspl Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 [...](1-3/2)^2 co daje 1-9/4 [...]mnie tam uczyli ze (a-B)^2 = a^2 - 2ab +b^2 a nie a^2-b^2 Heh tak to jest jak sie robi na szybko. Zwracam honor. Sorry wszystkich. Jednak ludzie w stanach glupieja... :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 ok, nie dzieli się przez 0 :) a co z drugim dowodem, czyżby był w porządku? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 hmm z innej beczki ;) jak sie nazywa taka figura/bryła geometryczna co ma duzo rogow.. stella ..... :> nie pamietam dokladnen nazwy, to wyglada jak 2trojkaty w sobie cos takiego ;) jak by ktos znał niech odpisze & jak ktos by miał tego siatke to wieeeelkie dzieki =) za podesłanie lukasek07@poczta.onet.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 stella octangula ? link Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 ok, nie dzieli się przez 0 :) a co z drugim dowodem, czyżby był w porządku? :lol: [...] (1-3/2)^2=(2-3/2)^2 | ^(1/2)[...] (1-3/2) != (2-3/2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 to chyba oczywiste :) a jak powinno być :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 A jakim prawem podnosisz do ^1/2??? IMHO najpierw powinieneś wyliczyć składniki w nawiasach z dopiero podnosić...(?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 podnoszę do 1/2 (pierwiastkuję) bo mogę... mogę najpierw wyliczyć składniki w nawiasach, ale nie muszę - po to powstały wzory skróconego mnożenia. Szukaj dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 sqrt(x)^2 = |x| (modul, wartosc bezwzgledna, czy jak tam sobie to nazwiecie :wink: ), a nie x No i o to w tym chodzi chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 cos(-405)=>-cos45*; , nie przeczytalem wszystkiego dalej ale jest taki myk, ze cos(-A) = cos(A) :) ten minus mozna sobie po uczniowskiemu "wywalic" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 sqrt(x)^2 = |x| (modul, wartosc bezwzgledna, czy jak tam sobie to nazwiecie :wink: ), a nie x No i o to w tym chodzi chyba. and the oscar goes to.... Gloam :!: Te dowody są genialne, są w nich ukryte takie fajne błędy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Dostane nagrode? 8) Krate browarow poprosze. W koncu dzis jeszcze mature z Englisha zdawalem i juz rzygam wszystkimi egzaminami. Na szczescie matura juz za mna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 ja już na szczęście tydzień po :) jak ci poszło :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 4 - pisemny polski 4 - pisemna matma :? 5 - ustna matma 4 - ustny polski 6 - ustny angielski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Dobra :/ a teraz ja mam zadanie, nad ktorym sie troche glowie i nie wiem w koncu jak to policzyc :) Oto i ono: PODSTAWĄ OSTROSŁUPA JEST TRÓJKĄT RÓWNORAMIENNY O KĄCIE 2ALFA MIĘDZY RAMIONAMI. OSTROSŁUP TEN UMIESZCZONO W WALCU O OBJĘTOŚCI V TAK, ŻE PODSTAWA OSTROSŁUPA JEST WPISANA W PODSTAWĘ WALCA, ZAŚ WIERZCHOŁEK JEST ŚRODKIEM DRUGIEJ PODSTAWY WALCA. OBLICZ V OSTROSŁUPA. Czekam na propozycje :) najlepiej z rysunkiem, tak zebym pokapowal gdzie jaki bok ;P pozdr MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 ((sqrt(2c^2 -2h^2) * sqrt(c^2 - a^2 /2)) /6 ) *H ale moglem sie gdzies walnac bo robilem na pale ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 matma jest fajna szczególnie ta wyższa, funkcje n-wymiarowe, pola wektorowe i całeczki potrujne oraz równania różniczkowe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 zadupiscie :) pit, to dla mnie bylo to rozwiazanie? :) :) :) bo wiesz :) wolalbym caly tok myslowy heheh :) BTW co to jest "sqrt" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayhen Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 zadupiscie :) pit, to dla mnie bylo to rozwiazanie? :) :) :) bo wiesz :) wolalbym caly tok myslowy heheh :) BTW co to jest "sqrt" ? Pierwiastek z liczby. Mysle ze sie nie mylę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 a zna ktoś siatkę figury cztero wymiarowej, którą można by było opisać jako czterowymiarowy "sześcian", fajna shiza, potrafimy policzyć jego "czterojętość", czyli 4- wymiarowa analogię objętości, a nich ktos mi go narysuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 1 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2003 potrafimy obliczyc nawet n-wymiarowy :) tylko jest caly czas ten sam problem narysowac (wyobrazic se takie cus) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...