Boxster Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Jako, że za oknem żar sypie z nieba, a co z ta tym idzie w pokoju też zrobił się mały piekarnik mam problem z chłodzeniem q6600@3,6GHz 1,5V. Temperatury w idle przy zastosowaniu hp-120 + arctic silver 5 kształtują się na poziomie 50st.C zaś pod pełnym obciążeniem potrafią mocno przekraczać 75st.C. W/g Intela TCASE dla rewizji G0 wynosi 71°C, więc jak widać jest ciut za ciepło. Teraz pytanie, czy Pentagram jest zbyt cieńkim "chłodziwem" i trzeba zainwestować w coś lepszego np. Mugen 2, a może w jeszcze coś innego... czy na obecną sytuację nie ma za bardzo rady i trzeba skręcić zegary, zejść z V i czekać na lepsze - chłodniejsze - czasy. Z góry dzięki za wszelkie opinie. Edytowane 16 Lipca 2010 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Moim zdaniem lepsza opcja to zjechać zegary i iść na zimne piwko :) Nie ma co szaleć. Wiadomo przecież, że mamy po 30°C w domu, jak na skrzynkę przywali słońce to może i pod 50°C podejdzie. Ani woda (no chyba, że bieżąca) ani tym bardziej chłodzenie konwencjonalne nie da w takiej sytuacji temperatur niższych niż temp. otoczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Zluzuj, szkoda męczyć siebie i kompa. Ja np. wyłączyłem kompa od boinc, bo przy 30+ w pokoju, żal mi było katować procka. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lws Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Jest jedno takie chłodziwo nazywa sie NOCTUA NH-D14 jest drogie ale lepszego nie ma i długo na to wygląda,że nie będzie:) ostatnio wyszły dwa kolosy nowe na rynek i mogą pomarzyć o rywalizacji do D14.Tak jak ty Q6600 3.6ghz w stresie przy tescie OCCT prio-wysoki,czas 40min,za oknem jak i w środku upał tylko max 55-60st. wiadomo tyczy to obciążenia 100% rdzeni,w użyciu codziennym np.gry tempy znacznie mniejsze są i dodam,że radiator ciągnie również ciepło z karty graficznej,która też nie mało sie grzeje,ale odnośnie chłodzenia wymiata i nie żałuje.Każdy kto mnie prosił o porade na temat tego chłodziwa,przyznaje drogi ale bdb. więc POLECAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 U mnie proc pracuje na podobnym napięciu i jest chłodzony Mugenem. Temp mam znośne nawet w takie upały, choć na Twoim miejscu zrobiłbym tak jak polecają koledzy wyżej - zjechać z V i przeczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_czekon Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 A myślałeś o Akasa Venom lub Prolimatech Armageddon? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 18 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2010 Temperaturę dobija gigantyczne napięcie na procku :blink: nie dasz rady obniżyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...