Skocz do zawartości
Wofek

Dylemat: Celeron 1,7 vs Duron 1,2 vs Xp1600

Rekomendowane odpowiedzi

W AMD wkurza mnie:

- zbyt wysoka temp procka

- firma VIA - tylko on produkuje chipset na MOBO pod AMD ( oprócz Sisa, ale to jeszcze większa chała )

I nie piszcie ze jestem nie inteligenty, bo to tylko swiadczy o WAS !!! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym mial kasę i miał zmieniac mobo i proca to bez wachania wziąłbym P4, ale tobie troche się dziwię, masz przecież świetną płytę pod atlona. Za 4 stówy masz XP1,6 może 1,7. Chyba że nie zależy ci na kasie (ale skąd w takim razie pomysł z celeronem?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wofek jestes overclockerem??? Jesli tak to co za problem qrwa mac obnizyc temp??? Zakladasz wc - tristan mial tanie do sprzedania ostatnio i gitara!!! A wydaje mi sie, ze sie napaliles na 1700MHz, ktore podkrecisz do max 2GHz lub 2000MHz :P i to jest wydajne jak Athlon TB 1,33GHz :). Taka prawda wiec kup XP. Wybor modelu dowolny tylko sie opamietaj i narazie intela nie kupuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska, wielu z Was porusza sie w materii, ktorej nie zna osobiscie tylko z bajek innych zapalencow. Ja mialem XP1700+ i PIV 1.6A i poraz enty mowie (wiec rozsadni sluchajcie)- za zadne skarby nie zamienil bym sie w tej chwili na AMD! OC jakie jest kazdy widzi a to co bedzie (AMD 0.13um) to za przeproszeniem h** mnie obchodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludziska, wielu z Was porusza sie w materii, ktorej nie zna osobiscie tylko z bajek innych zapalencow. Ja mialem XP1700+ i PIV 1.6A i poraz enty mowie (wiec rozsadni sluchajcie)- za zadne skarby nie zamienil bym sie w tej chwili na AMD! OC jakie jest kazdy widzi a to co bedzie (AMD 0.13um) to za przeproszeniem h** mnie obchodzi.

masz 2.7ghz a athlon xp 1900+ jest szybszy o tego twojego scierwa wiec czym ty sie jarasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 2.7ghz a athlon xp 1900+ jest szybszy o tego twojego scierwa wiec czym ty sie jarasz?

Nyny ... po pierwsze to nie obrazaj komputera kolegi ... AMD nazywa swoje procki tak jak nazywa nie bez przyczyny ... A XP 2000+ nazywa sie tak bo wg. AMD jest zblizony wydajnosciowo do Intel P4 2000 Mhz !!!

wiec nie porownuj jego ... (co prawda nie tak poteznych Mhz'ów jak AMDkowych) do XP 1900+ okey ???

Kosher ja mialbym dylemat co kupic jak bym mial zmieniac mobo ( P41.6A kusi swoimi mozliwosciami ;)... ALE :

Koles ma b. dobra plytke na KT333 pod AMD ... a zastanawia sie nad przesiadka na intela ... CHORE ... wystarczy 500 zl a ma ATHLON XP 1700+@ MHz i taki zestaw bedzie bardzo zblizony do 1.6@2.7 !! za o wiele mniajsza kase

A co do mnie ... mobo kupilem ponad 1 rok temu ... i z durnia 800,teraz 1200 na xp ok. 2500Mhz bede mógł sie przasiasc ... a wy biedacy z intelem ktorzy rok temu mobo kupiliscie mozecie se o 2.5 Ghz pomarzyc :))) ...

Poprawcie mnie jesli sie myle ... kiedy wyszly pierwsze plyty pod northwoody???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ales ty nerwowy , tylko powiedz co tobie w Amd przeszkadza , a ze wykreciles tego P4 na tyle to nic nie znaczy :) zobacz sobie wyniki w testach i powiedz wszystkim o ile system przyspieszyl . Ja do P4 nic nie mam , ale nie krzycze wszystkim ze jego architektura , dzieki ktorej moga osciagnac takie zegary , jest co njmniej nie trafiona . ratuje go jedynie ilosc cachu . Testy testami tylko, ze jak bedzie blad w oprogramowaniu to zobaczymy ktory proc sie lepiej sprezy i co ktory cykl zegara naprawi bledy .

A.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIT_er przepraszam, kiedy to sie stalo.

Config:Intel Pentium 4 1,6A@2,7A , AsusP4B266(169x16)RockStable, 256DDR2700Samsung,CreativAnnihilatorProDDR,MaXtor40GBATA133 

"Best of The Best"

Taki sprzęt stał u mnie prawie przez tydzień i sobie dla szpanu podpis zmieniałem :). Co tu pisac komp super tylko nie moj :(. Bardzo wydajny, cichy, podkrecalny tylko nie mialem z czym tego porownac :/. Moj D1160 jest wolniejszy to oczywiste szkoda, ze nie mialem jakiegos XP pod reka wtedy moglbym obiektywna opinie wystawic.

Ja dla siebie kupie raczej Amd dlatego, ze na Intela mnie nie stac. Wole XP1500+ i GF3/R8500LE niz P41,6A+GF2TI. Zwlaszcza, ze ja sie profesjonalna grafika 3D nie zajmuje i mi taki zestaw styka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoim slownictwem a w zasadzie merytoryka potwierdzasz tylko jakim jestes laikiem. Tak się sklada ze nie jestem szejkiem (dopiero zbieram kase na Softimage|XSI)i na co dziem pracuje na Lightwave 7.0b, który i tak kosztowal mnie prawie 2000$ i jeśli myslisz ze ten program szybciej dziala na AMD to jestes frajerem, któremu można wszystko wcisnac. Żaden tego typu program nie dziala szybciej ani renderujac ani w viewportach na XP 1700+@2100+ w porownaniu do PIV 1.6A@2.6Ghz. Po raz kolejny powtarzam. W zadnym tescie XP 2100+ nie był szybszy od Northwooda 2.6Ghz, nie sluchajcie wiec krzykaczy i laikow takich jak Nyny. Miejcie oczy szeroko otwarte.

Jeśli w przyplywie niebywalej jak na Ciebie inteligencji polaczonej z duza dawka szczescia uda Ci się kiedys skorzystac z dodatkow w stylu Maxtreme, zrozumiesz na czym polega przewaga Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ales ty nerwowy , tylko powiedz co tobie w Amd przeszkadza , a ze wykreciles tego P4 na tyle to nic nie znaczy :) zobacz sobie wyniki w testach i powiedz wszystkim o ile system przyspieszyl . Ja do P4 nic nie mam , ale nie krzycze wszystkim ze jego architektura , dzieki ktorej moga osciagnac takie zegary , jest co njmniej nie trafiona . ratuje go jedynie ilosc cachu . Testy testami tylko, ze jak bedzie blad w oprogramowaniu to zobaczymy ktory proc sie lepiej sprezy i co ktory cykl zegara naprawi bledy .

A.....

Mi w AMD nic nie przeszkadza, natomiast ludzie uzywajacy tych prockow dla polepszenia sobie samopoczucia uzywaja smiesznych argumentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A.....

Mi w AMD nic nie przeszkadza, natomiast ludzie uzywajacy tych prockow dla polepszenia sobie samopoczucia uzywaja smiesznych argumentow.

Zgadzam sie z toba :) w 100 % niestety :( , a zeby wszystkich pogodzic, powiem ze obie firmy to scierwa :) i jak to mowia moi znajomi graficy pracujacy na macach , to piekne piece mamy :) . A ta gadka mnie juz denerwuje z tymi procami , widomo ze xp 2,2 nie dorowna P4 2,6 wiec nie porownujmy . Kazdy ma co ma i to reklamuje i sie upiera ze jest najlesze i mysle ze jeszcze dluuuugo beda takie posty ze ten szybszy o 3 fpsy i dlatego ten drugii to badziew :) .

A...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden tego typu program nie dziala szybciej ani renderujac ani w viewportach na XP 1700+@2100+ w porownaniu do PIV 1.6A@2.6Ghz. Po raz kolejny powtarzam. W zadnym tescie XP 2100+ nie był szybszy od Northwooda 2.6Ghz, nie sluchajcie wiec krzykaczy i laikow takich jak Nyny. Miejcie oczy szeroko otwarte.

Ok ale jakby Xp pracowal na 2,6 ghz tak jak P4 ,to nie wiem czy ronice bylyby takie ogromne . Skonczmy juz ten temat kupmy sobie po Cyrixie na zgode . A jezeli Nyny pisze ze xp 2,1 jest wydajnieszy od P4 2,6 to ma jakies

problemy z glowa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nyny ... po pierwsze to nie obrazaj komputera kolegi ... AMD nazywa swoje procki tak jak nazywa nie bez przyczyny ...  A XP 2000+ nazywa sie tak bo wg. AMD jest zblizony wydajnosciowo do Intel P4 2000 Mhz !!!

wiec nie porownuj jego  ... (co prawda nie tak poteznych Mhz'ów jak AMDkowych)  do XP 1900+ okey ???

To akurat nie jest prawda według AMD XP 1900+ ma wydajność lepszą niż Tbird z zegarem 1900MHZ te wskaźniki odnoszą się do procków AMD, a NIE INTELA - wbijcie to sobie do głowy! A jak powszechnie wiado Tbird 1,4 GHz konkurował (całkiem skutecznie) z P4 (fakt, że Willamette, a nie Northwood).

W pewnych zastosowaniach XP 1900+ będzie jednak lepszy od P4 2600+ z DDR(oczywiście w nielicznych) Oczywiście nie pozwala to twierdzić, że ten XP jest w sumie szybszy - trzeba po prostu kupować procka pod kątem zastosowań do jakich będzie przewidziany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoim slownictwem a w zasadzie merytoryka potwierdzasz tylko jakim jestes laikiem. Tak się sklada ze nie jestem szejkiem (dopiero zbieram kase na Softimage|XSI)i na co dziem pracuje na Lightwave 7.0b, który i tak kosztowal mnie prawie 2000$ i jeśli myslisz ze ten program szybciej dziala na AMD to jestes frajerem, któremu można wszystko wcisnac. Żaden tego typu program nie dziala szybciej ani renderujac ani w viewportach na XP 1700+@2100+ w porownaniu do PIV 1.6A@2.6Ghz. Po raz kolejny powtarzam. W zadnym tescie XP 2100+ nie był szybszy od Northwooda 2.6Ghz, nie sluchajcie wiec krzykaczy i laikow takich jak Nyny. Miejcie oczy szeroko otwarte.

Jeśli w przyplywie niebywalej jak na Ciebie inteligencji polaczonej z duza dawka szczescia uda Ci się kiedys skorzystac z dodatkow w stylu Maxtreme, zrozumiesz na czym polega przewaga Intela.

koszer jak ty jestes taki glupi ze kupujesz jakis program za 200$ ktory ja se moge nagrac za zlotowke to masz nasrane pod sufitem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszer jak ty jestes taki glupi ze kupujesz jakis program za 200$ ktory ja se moge nagrac za zlotowke to masz nasrane pod sufitem

A ty powinieneś dostać bana za takie odzywki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja daje na pana nyny ignore - nie mam ochoty sluchac takich 'opinii'...

2. zgadzam sie z panem kosherem - jako ze sam uzywam wszelakiego oprogramowania - w tym baaaardzo duzo photoshopa - wiem po prostu ze do takiej pracy tylko intel...

3. zeby nie bylo - nie mam nic przeciwko amd, ale mam tylko wrazenie ze z wlascicielami intela da sie porozmawiac, a z wlascicielami amd jakos ciezej (vide pan nyny...)

over & out

ps: jak ktos jest na tyle bezczelny iz twierdzi ze uzywanie oryginalow to glupota itp... to... no nie wiem - chyba sam 'ma nasrane' (za przeproszeniem...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie kochający niedźwiedze ze sie tak wyraze, niech pan sobie pogada z tymi zwierzakami moze pana wysluchaja bo na forum to pan sie nie daje.

A po 2-gie zoofilia w Polsce jest chyba zakazana no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie kochający niedźwiedze ze sie tak wyraze, niech pan sobie pogada z tymi zwierzakami moze pana wysluchaja bo na forum to pan sie nie daje.

A po 2-gie zoofilia w Polsce jest chyba zakazana no nie?

Wiec nie polecaj bo Cie uznaja za zwierzecego alfonsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nyny ... po pierwsze to nie obrazaj komputera kolegi ... AMD nazywa swoje procki tak jak nazywa nie bez przyczyny ...  A XP 2000+ nazywa sie tak bo wg. AMD jest zblizony wydajnosciowo do Intel P4 2000 Mhz !!!

wiec nie porownuj jego  ... (co prawda nie tak poteznych Mhz'ów jak AMDkowych)  do XP 1900+ okey ???

To akurat nie jest prawda według AMD XP 1900+ ma wydajność lepszą niż Tbird z zegarem 1900MHZ te wskaźniki odnoszą się do procków AMD, a NIE INTELA - wbijcie to sobie do głowy! A jak powszechnie wiado Tbird 1,4 GHz konkurował (całkiem skutecznie) z P4 (fakt, że Willamette, a nie Northwood).

W pewnych zastosowaniach XP 1900+ będzie jednak lepszy od P4 2600+ z DDR(oczywiście w nielicznych) Oczywiście nie pozwala to twierdzić, że ten XP jest w sumie szybszy - trzeba po prostu kupować procka pod kątem zastosowań do jakich będzie przewidziany.

Racja z tym nazewnictwem ... ale praktyka ( np w czasopismach komputerowych ) pokazuje nam porownania XP 1900+ do P4 1.9 Ghz, i zazwyczaj nasuwa sie wniosek ze srednio w testach wydajnosciowo Intel i porownywany AMD sa sobie rowne ...

A tak na boku ... wyłączam się z tej dyskusji :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...