pastel Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 moje pytanie jak w temacie ;) jak odpowietrzyć po zalaniu/przy zalewaniu układ bez reza moje klocki: ApoXT, D5 Vario, Phobya 2x120 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Trójnik i kawałek węża. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 23 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2010 Z trójnikiem zbaway sporo. Jak dla mnie najlepszy sposób - odkręcić króciec w np. bloku i do miski z tym i wtedy jak się odpowietrzy, to zakręcić pod wodą i wsio ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 też myślałem z trójnikiem, ale jak długi ma być wężyk? 50cm wystarczy, nie będzie z niego lecieć nawet, gdy będzie końcem do góry? a jakby na końcu jego dać rez? ta metoda z odkręconym króćcem wydaje się być fajna, tylko nie do końca rozumiem, o co chodzi ;) :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 CZYT: napełnić układ pod wodą a później napełniony wsadzić w kompa. IMHO bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2010 aa, rozumiem w ogóle nie brałem tego pod uwagę, bo mojego układu nie wsadzi się do budy bez rozłożenia go ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Witam, Takze posiadam uklad bez reza. Dlatego zaopatrzylem sie w chlodnice z otworem odpowietrzajacym (Feser 3x120). Chlodnice mam umieszczona zlaczkami do dolu, a otworem odpowietrzajacym do gory - przez otwor ten zalewam uklad i odpowietrzam go. Widze, ze Phobya takze ma taki otwor, wiec pokombinuj. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2010 tak się złożyło, że też zaopatruję się w TC.PA z otworkiem. super pomysł! dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 A ja mam takie pytanie... też mam chłodnicę z tym otworkiem... Chłodnicę mam założoną poziomo , Rozumiem że musiałbym obrócić chłodnicę do pionu (odpowietrznikiem do góry) i co dalej ? Napełnić układ , i odkręcić tą śrubkę podczas pracy układu ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tak jak w domu odpowietrzasz grzejniki. Odkręcasz śrubkę, czekasz aż zacznie lecieć z niego woda i zakręcasz. Zaopatrz się tylko w ręcznik, i obłóż nim otwór odpowietrzający. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Jeżeli ściskam przewód palcami, i w chłodnicy słyszę ''bulgotanie'' to znaczy że mam tam jeszcze powietrze ?? :/ w wężach bąbelków nie widzę już... Mam taki układ : rez > pompa > chlodnica > blok > rez , jak ściskam na włączonym obiegu przewód między rezem a pompką , słyszę w chłodnicy wspomniane bulgotanie... Chce wrzucać resztę gratów do kompa ale sam nie wiem... czy już odpowietrzony czy nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2010 zamiast ściskać, to pomachaj chłodnicą żeby się pozbyć powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Problem mam tylko taki że chłodzenie mam złożone w komputerze, i nie mam za bardzo pola do manewru chłodnicą która jest przykręcona do góry, a węże są tak poprowadzone że nie mam możliwości zalania układu po za obudową.... Potrząsałem obudową lewo/prawo , góra/dół ... Spróbowałem też w ten sposób... pochyliłem całą obudowę do przodu tak żeby chłodnica była króćcami do dołu... pompkę obróciłem tak jakby leżała poziomo i włączyłem obieg.. Odkręciłem ten zaworek odpow. wyleciało płynu i zakręciłem spowrotem... W wężach jest nadal jednak jakby ''piana'' która też zbiera się na górze w rezie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Wyjmij dyski, włącz układ, i wtedy obracaj obudową. Zrób tak, żeby króćce były na górze. Też mam tą śrubkę, ale jakoś to nie zawsze działa. Jak pomachasz, to wtedy powinno wszystko uciec, bo jednak większa pewność, że króćcem ucieknie bąbelek niż przez mały otwór. Jak chcesz, żeby na dobre się odpowietrzyło, to niestety układ musi trochę popracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anika91 Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2010 Hm... po moich zabawach z machaniem obudową, zauważyłem że np. przy mocnym przechyleniu obudowy na bok (prawie na płasko) zaczęło jakby być zasysane powietrze... ( w wężach więcej powietrza, od razu było słychać jak pompuje powietrze..) Nie wiem, czy pompka Laing MC355 nie może pracować w pozycji innej niż poziomej ?? Albo to z reza powietrze które zostaje zassane... Już sam nie wiem. Dolać na maxa płynu żeby było jak najmniej powietrza w nim ? (do reza mam poprowadzony korek wlewowy, tak więc mogę dolać żeby w wężyku była ciecz)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pastel Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 ja bym obudową za dużo nie tańczył, swiftech jest na tyle niezły, że babelki powinien przepchnąć do reza. nie masz zbyt skomplikowanego układu, więc postaw kompa normalnie, patrz, żeby płynu nie brakło i bedzie git ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...