Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Witam, mam taki nietypowy problem. Szwagier wrócił z wakacji i nagle płyta Gigabyte K8NF-9 nie wykrywa mu dysku Barracudy 7200.7(ST3160827AS) - w BIOSie nic nie pokazuje. Dysk jest podłączony przed przejściówkę zasilania molex-sata, ale zasilanie jest, bo talerze się kręcą. Przed wyjazdem wszystko działało. Oto co do tej pory zrobiłem: - podłączenie dysku u mnie - jest wykrywany przez BIOS - podłączenie mojego dysku u szwagra - talerze się kręcą, nie wykrywa dysku - zmiana taśmy SATA, złącza SATA - bez zmian - Clear CMOS - bez zmian - podłączenie dysku ATA - działa IMO to będzie jakiś problem z kontrolerem SATA na płycie. Jakieś inne pomysły? Jeśli nie to jak najlepiej rozwiązać sprawę? Nowy dysk ATA, kontroler SATA na PCI? Nowej płyty na 939 już nie dostanę a nie chcę kupować używek, bo to nie mój komputer. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 Zrob update biosu może cos sie skaszaniło . Jedynie pozostaje ci wtedy kupno na PCI kontrolera lub pcie-x1 Wyłaczenie w biosie portów SATA i juz... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2010 (edytowane) Teraz tak mi wpadło do głowy - może po prostu zastosować przejściówkę IDE -> SATA? W takim wypadku mobo rozpoznaje dysk jako IDE, zgadza się? EDIT: Przejściówka kupiona, problem rozwiązany. Temat do zamknięcia Edytowane 27 Lipca 2010 przez Puma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...