Skocz do zawartości
Who So Serious?

EVGA nForce 750i + Q9300 - bierze mnie ku.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowy na forum więc się przywitam :) Jestem Darek ;d I Mam ogromny problem z wyżej wymienionym sprzętem. Choć nie jestem żadnym hardcorowym overcloker'em to jednak z każdym sprzętem jaki posiadałem wcześniej jakoś sobie radziłem - uzyskiwałem potrzebne mi wyniki. Były to tylko procesory AMD - XP, A64 i X2 na starym sockecie 939. Gdy kupiłem nowy sprzęt nie widziałem potrzebny go OCować bo mi wszystko starczyło. Teraz jednak postanowiłem się trochę z tym pobawić i choć nie mam żadnego doświadczenia w kręceniu procków od Intela, to nawet mi się wydaje, że coś jest tutaj nie tak.

Próbuje podkręcić procesor Intel Quad Q9300 2,5GHz Rewizja M1. Płyta - EVGA nForce 750i. Więc zacznijmy od tego. Napięcie: Na CPU ustawiam 1.4v, ale ustawiałem też 1.5v(chwilowo) i nic specjalnie to nie dawało. Przekłamanie na poziomie 0,3v więc podnosząc na 1.4 realnie jest 1.37. Napięcie na FSB podnoszę do 1.35-1.40v, na pamięci do 2,2v, na nForce SPP do 1.4 - ale dawałem już 1.5v i to też specjalnych efektów nie dawało. NF200 Voltage na ok. 1.35v. To by było tyle jeśli idzie o napięcie. Mnożnik ustawiony na 7.5 - dochodzę do 2,8Ghz działa. 3,0Ghz - blue screen po chwili w windowsie. Każde następne ustawienie do 3,4GHz kończy się nie wstaniem komputera i koniecznością resetu biosu. 3,4Ghz i wyżej wstaje ale nie działa - zwiechy, blue screeny itd. po kilku chwilach w systemie.

Ustawiam mnożnik na 7 - 3GHz wstaje, ale jest niestabilne. 3,2GHz tak samo. Potem to już tragedia totalna. Resety przez załadowaniem systemu. Trzeba robić reset biosu. Na mnożnik 6 już nawet nie jechałem bo by uzyskać 3GHz(minimum na jakim mi zależy) trzeba FSB500 ;d A to nierealne na tej płycie. Wyłączałem C1E ale to nic specjalnie nie daje. Kręciłem na luźnych pamięciach (takich - tylko nie CL4 a CL5) jak i wykręconych do 1000MHz - później już sypią błędami, albo nie wstają :)

Zasilacz: Corsair HX620W

Chłodzenie CPU: AURAS WAVE + pasta Zalman ZM-STG1 (całkiem niedawno zmieniana)

-------------------------------------------------

Jeśli jeszcze jakieś parametry mam podać/zdjęcia biosu/ lub inne informacje to proszę pisać :)

Edytowane przez Who So Serious?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem podobne jazdy u siebie, ale okazalo sie ze pamieci juz po przekroczeniu 880-890mhz (standardowe 800mhz) sypia bledami pod orthosem itp (luzowanie timingow tez nic nie dawalo). Sprobuj zmienic mnoznik pamieci aby byly na jak najnizszym taktowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm :) Sprawdzę ;) A takie pytanie. Jest jakiś program, która po godzinie działania (obciążając na max procka) da mniej więcej obraz stabilności? Czy by być tego pewnym muszę robić testy po kilkanaście godzin?

PS: Ustawiłem Q9300 na 3,4GHz i napięcie 1.48v bez C1E :) I SuperPI z próbką 32M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie zapuszczalem OCCT na 0,5-1h. Jak nie wywalilo bledu to siadalem do grania w jakas bardziej wymagajaca gre (np. Crysis). Jak sie wykrzaczyl w ciagu 3-4h grania to znowu sie bawilem ustawieniami.

Wystarczyło 2 minuty w OCCT by się zwiesić ;d No nic próbuje dalej. 3,3GHz wstało, ale nie botowało Windows 7 (komunikat, że system ładuje pliki) po czym restart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc siema Darek :D

Chłopaku skoro nie miałes jeszcze do czynienia z Intelem to się nie rozpędzaj za bardzo nie mając wiedzy o s.775 bo zabijesz procka. A czytając Twojego posta #1 wywnioskowałem, że prawie byś to uczynił :lol2:

Gdy w grę wchodzą wyższe napięcia to VTT FSB nie może być większe od Vcore bo to śmierć w oczach. A tak wogóle to maksymalne bezpieczne napięcie dla niego to góra 1,4v. Poczytaj poradniki i postępuj wg nich najpierw: Link1, Link2 ;)

Pozdro.

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc siema Darek :D

Chłopaku skoro nie miałes jeszcze do czynienia z Intelem to się nie rozpędzaj za bardzo nie mając wiedzy o s.775 bo zabijesz procka. A czytając Twojego posta #1 wywnioskowałem, że prawie byś to uczynił :lol2:

Gdy w grę wchodzą wyższe napięcia to VTT FSB nie może być większe od Vcore bo to śmierć w oczach. A tak wogóle to maksymalne bezpieczne napięcie dla niego to góra 1,4v. Poczytaj poradniki i postępuj wg nich najpierw: Link1, Link2 ;)

Pozdro.

Aż tak bardzo mi nie zależy ;d Bo i tak w Październiku składam nowego kompa ;) A na procek awaryjny mam E6300 ;d

1.4v?! ;d Ta się z tego zrobić 3-3,4GHz?:] Teraz jest 1.408v na CPU i 1.35v na FSB. Masz racje - moja wiedza o Intelu jest zerowa ;) Tzn. jego ocowaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż tak bardzo mi nie zależy ;d Bo i tak w Październiku składam nowego kompa ;) A na procek awaryjny mam E6300 ;d

1.4v?! ;d Ta się z tego zrobić 3-3,4GHz?:] Teraz jest 1.408v na CPU i 1.35v na FSB

Jak ci nie zależy to sprzedaj mi go bo by mi sie przydał taki :P

1,4v - a w zasadzie ja bym nie dawał więcej jak 1,35v - powinno do 3,4ghz styknąć, tylko masz chipset nvidii z którym ja nie miałem do czynienia więc nie wiem jakie płyta robi fsb, ale wygląda mi to na problem z OC ramu, bo wątpie żeby ten procek to była taka padaka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci nie zależy to sprzedaj mi go bo by mi sie przydał taki :P

1,4v - a w zasadzie ja bym nie dawał więcej jak 1,35v - powinno do 3,4ghz styknąć, tylko masz chipset nvidii z którym ja nie miałem do czynienia więc nie wiem jakie płyta robi fsb, ale wygląda mi to na problem z OC ramu, bo wątpie żeby ten procek to była taka padaka...

W tej chwili jak mówiłem jest 1,4v na CPU i 1,35v na FSB. Niestety ale ta płytka nie ma tak zaawansowanych opcji regulacji napięcia jak w pierwszym poradniku. FSB jakie max udało mi się uzyskać to ok. 470 (tylko). W chwili obecnej ustawione jest 3,4GHz (453 x 7,5) i pamięci na 800MHz(standard) przy oryginalnych timingach. Zaraz zapuszczę OCCT i zobaczymy.

Procesor zdechł (tzn. blue-screen) po minucie w OCCT :D Jeszcze jakieś pomysły?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdź w cpu-z czy pamięci trzymają Ci sztywno 800MHz czy podkręcają się razem z cpu? Przy 470MHz fsb pamięci mogą mieć 940MHz. Chipset nvidi pod s.775 ma chyba opcję ustawienia pamięci na sztywno.

Podkręcanie było w trybie "Unlinked" więc osobno procek i osobno pamięci :)

Wróciłem do standardowych zegarów bo mnie bierze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh..mogę mieć braki w wiedzy, ale bez przesady ;D Przeczytałem te poradniki. Usiłuje coś wycisnąć z tego PC'eta :) Ale nic. Normalnie nic. Kombinowałem z mnożnikami, napięciami i innymi cudami. Za nic w świecie. Teraz próbowałem:

3000MHz (428x7) na standardowych taktach pamięci (800MHz) przy napięciu: 1,36v na CPU, 1,30v na FSB, 2,0v na Memorki, 1,35v na SPP i 1,30v na NF200 :) Komputer się włączył, ale pod obciążeniem szybko się wysypał. Nie umiem znaleźć niczego stabilnego ;( Sporo jest też dziur (szczególnie trafiam przy mnożniku 7,5 gdy próbuje uzyskać coś na poziomie 3,2GHz). Wtedy komputer się nie botuje i konieczny jest zresetowanie biosu fizycznie ;d Generalnie zależy mi tylko na głupich 3,0GHz no góra 3,2GHz. Myślę, że to nie wiele. Zaczynam się powoli zastanawiać nad tym zasilaczem. Czy aby na 100% z nim wszystko oki.

Jak macie jeszcze jakieś pomysły to pisać ;d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw wszystkie napiecia na sztywno na najwyzsze bezpieczne wartosci (wg. poradnika uzytkownika Gi3r3k). Wylacz EIST i C1E (u mnie to zwiesza kompa od ~3,9GHz). Zwiekszaj taktowanie procesora o 0,1-0,15GHz, do czasu gdy wywali blad np. w OCCT.

Na standardowych napieciach procesor powinien spokojnie te 200-300mhz zrobic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam użytkownika Ewki z serii 7xx, miło jest słyszeć, że są jeszcze użytkownicy na tym forum co korzystają z tego sprzętu. Ewka do łatwych nie należy (bez skojarzeń), ale jak już obczai się co i gdzie to można niezłe OC uzyskać. Fakt trzeba się namęczyć i mieć trochę cierpliwości.

Przejdźmy jednak do szczegółów.

Na początek radzę poustawiać w biosie następująco napięcia:

Core - auto

Cpu fsb - 1.2 do 1.3

Mem - puść tak jak mają standardowo ale nie używaj opcji auto

Spp - 1.45

MCP - 1.55 lub jak dalej nie będzie efektu 1.575

Spp<->Mcp - 1.3 lub 1.4

Pozostają jeszcze GTLVref Line - ustaw na auto

Staraj się pozostać w zielonych zakresach. Co do napięcia proca puść auto, jak będą później problemy rzuć 1.3 i dalej po malutku wzwyż. Osobiście dobijam na quadzie na auto do 4 GHZ bez problemu - dużo jednak zależy od procesora. Cpu nie jest cpu równe.

W system clockcs ustaw następująco:

Wszystkie w spread spectrum na disabled

W HT Multiper na 5x

SPP<>MCP na 200

PCIe z auto zmień na 100

Multiper zależnie jak bardzo chcesz pojechać

Opcja N/2 ratio da Ci 0.5 do multiper'a

Teraz cpu configuration

Limit CpuID - disabled

CPU Thermal control - jak chcesz (ja mam disabled, ale uwaga korzystam z lc!)

C1E - Disabled

Execute Disable Bit - Disabled

Virtualization - Disabled

Core na enabled oczywiście

FSB and memory config

SLi-Ready Memory - zależy jaką pamięć masz (gdy obsługuje ten tryb to włącz na max)

FSB-Memory clock na linked (w tym trybie będziesz mieć pewność co do zgodności współpracy szyny cpu z qdr). Później możesz brać unlinked, ale póki co nie twórz problemów.

FSB-memory ratio - ustaw na początek Sync mode dużo Ci to ułatwi. później możesz stosować różne proporcje pracy najlepiej blisko 1:2, 3:2 itp. osobiście najczęściej używam sync 3:2 - dużo zależy od pamięci - wybierz optymalnie dla Siebie.

FSB QDR - wpisz na początek wartość standardową dla swojego proca i później ja zwiększaj.

Kolej na pamięć.

Nie wiem co tam masz ale ustaw to tak jak producent pamięci zaleca. Będąc w FSB & memory config wejdź do podmenu Memory timing settings.

Zmień memory timing mode (lub setting) z optimal na expert. tym samym będziesz mógł ręcznie poustawiać tcl, trdc, trp, tras oraz cdm. Pozmieniaj te wartości z auto na takie jakie ma pamięć standardowo. Pozostałą grupę ustawień zostaw w spokoju.

Teraz pozostaje Ci już bawić się wpisywaniem odpowiedniego FSB QDR, ustawianiem ratio i mnożnika.

Podstawa przy ewce to nic nie puszczać na auto - szczególnie pamięci. Nawet jak ustawienia maja być nie ruszane (standard) to należy zmienić z auto na daną, standardową wartość.

Kolejna rzecz wgraj nowy bios jeżeli jeszcze tego nie uczyniłeś. Tu jest link:

EVGA | Support | Download Drivers

Pamiętaj tylko by wybrać odpowiednią wersję do płyty (są inne dla 750i i 750i FTW).

Tutaj z kolei TWEAKED zapodał bardzo pomocny poradnik do overclockingu na platformach 7xx ewki:

http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=254

I jeszcze jedno. mostki na tych płytach mocno się grzeją. Zapewnij im odpowiednie chłodzenie (wentylatorek i tunel powietrzny w budzie). Co i jak w tym zakresie znajdziesz w linku do poradnika od TWEKED'a. Jest tam również wiele innych przydatnych informacji.

Czytaj, czytaj i spiesz się powoli. Jakby co daj znać i pytaj :wink:

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi