Skocz do zawartości
qhash

Zewnętrzna macierz dyskowa - USB2.0/3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie macierzy dyskowych. Potrzebuję zewnętrzną macierz dyskową wspierającą RAID ale taką, którą do systemu podepnę przez USB, nie Ethernet (oczywiście port Ethernet też może mieć,po prostu muszę podłączyć dyski przez USB). Ostatnio widziałęm, że EDIMAX ma coś takiego i to całkiem tanio, ale wszędzie się chwalą, że jest "Gigabit ethernet" i nie mogłem się doczytac, czy można podłączyć przez USB 2.0. Chodzi o to, że w mojej aplikacji nie mogę podłączać dysku sieciowego a jedynie lokalne. Zna ktoś coś takiego? Jakiś model netgear,d-link,edimax,raidon czy inne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może dałoby się stworzyć taką macierz poprzez utworzenie dysku dynamicznego w systemie...ale zdajesz sobie sprawe że pomysł jest trochę dziwny? USB bardzo mocno ogranicza wydajność jednego dysku a co dopiero dwóch. Jedynie sens może być odnośnie Raid 1 ale na pewno nie 0 czy 10.

Może pomyśl lepiej o jednym dysku na eSata, będzie zewnętrzny i znacznie szybszy niż kombinacje z USB.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może dałoby się stworzyć taką macierz poprzez utworzenie dysku dynamicznego w systemie...ale zdajesz sobie sprawe że pomysł jest trochę dziwny? USB bardzo mocno ogranicza wydajność jednego dysku a co dopiero dwóch. Jedynie sens może być odnośnie Raid 1 ale na pewno nie 0 czy 10.

Może pomyśl lepiej o jednym dysku na eSata, będzie zewnętrzny i znacznie szybszy niż kombinacje z USB.

W sumie eSATA jak najbardziej wchodzi w grę. Nawet widziałem gdzieś macierz, która miała w opisie eSATa. Podłączałeś kiedyś taka macierz RAID 1 dwu dyskową przez eSATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eSata działa zupełnie tak samo jak Sata wewnątrz kompa. Nie ma z tym żadnego problemu.

A jak nie masz np dwuch gniazd eSata to można kupić takiego śledzia z wyjściami eSata które wewnątrz podłącza się wtyczkami do Sata na płycie i po problemie.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eSata działa zupełnie tak samo jak Sata wewnątrz kompa. Nie ma z tym żadnego problemu.

A jak nie masz np dwuch gniazd eSata to można kupić takiego śledzia z wyjściami eSata które wewnątrz podłącza się wtyczkami do Sata na płycie i po problemie.

Tyle że wtedy w zasadzie bez sensu jest kupować zewnętrzną macierz posiadająca swój kontroler, bo każdy dysk podłączam bezpośrednio do kontrolera na płycie bądź dodatkowego na karcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi