kucharroo Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Witam. Chciałbym kupić komputer do gier razem z monitorem i Windowsem. Wszystko razem powinno wynieść jakieś 3400zł. Moja propozycja: Procesor: Phenom II X4 945 rewizja C3 Płyta Główna: MSI 770 G-45 Ram: Goodram 2x2gb 1333 Mhz Karta Graficzna: Gigabyte Geforce GTX 460 Zasilacz: bequiet! 530W Nagrywarka: LG (obojętnie jaka) Obudowa: Cooler Master 330 Monitor: Benq G2220 HDA System: Windows 7 Home Premium 64 bit Czy zestaw jest dobry? Coś trzeba wymienić? Z góry dziękuję za Waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Wiem, przesadzilem o 50 zł ale to możesz wziąć 945 i sie zmieścisz ;) Lepsza buda, procesor BE, lepsze mobo z USB 3.0 i SATA3. Nie masz w zestawie dysku, to przypadek czy masz jakiś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozenpl Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Prolog podał fajny zestaw ale można nieco go stuningować Zasilacz: OCZ ModxstreamPro 500W Modular 238zł (kosztuje niewiele więcej a ma odpinane kable +porządek w obudowie +lepsza cyrkulacja powietrza) Pamięć RAM: DDR3 Goodram 2GB PC1333 CL9 149zł/szt. (taniej wyniesie kupienie 2x2GB osobno niż w dual paku a do tego w razie problemów z którąś z kości nie musimy oddawać obu na gwarancję tylko jedną - mojemu koledze uratowało to życie ^^) Karta graficzna: Palit GeForce GTX460 1GB 811zł (Palit kupił Gainwarda więc powinni robić teoretycznie te same konstrukcje a że Palit jest 10zł tańszy dlatego go polecam xD) Procesor: AMD Phenom II X4 945 Quad Core 512zł (lepiej oszczędzić na tym odblokowanym mnożniku a zainwestować w lepsze chłodzenie poza tym lepiej jest kręcić HTT niż mnożnikiem) Chłodzenie CPU: Zalman CNPS10X PERFORMA 114zł (porządne chłodzenie procesora + porządna pasta termoprzewodząca :) ) Po moich zmianach i dodaniu chłodzenia na CPU CENA: ~3482zł Jak za dużo to możesz zdecydować się na tańszą obudowę i zalecam wrzucenie przynajmniej dwóch 120mm wentylatorów żeby dać odetchnąć sprzętowi w upalne dni i noce podczas grania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konkoz Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Ja radzę system pożyczyć od kumpla i mamy do przodu 350zł+ i za te zaoszczędzone pieniądze kupić AMD1055T, odrazu mamy 6rdzeni które za jakiś rok będą bardzo przydatne w grach ale jak kupimy 1055t to wydatek 750zł a amd 955 kosztuje 600 więc pozbędziemy się dopiero 150zł tak więc z 350 zł zostanie nam jeszcze 200zł które przeznaczył bym na kupno schładzacza na procesor np. Scythe Yasya bardzo wydajne i przy tym nie drogie chłodzenie a cisza będzie i temperatury świetne a jeśli umiesz podkręcać CPU to radze podkręć na 3800Mhz i bez obawy ten schładzacz da sobie rade, a wydajność w grach będzie oszałamiająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucharroo Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Ok, a co z monitorem? Na jednym forum napisali mi, że psują się od niego oczy... Na początku w to nie uwierzyłem, ale teraz się trochę boję, no bo w końcu każdy ma tylko jeden wzrok :( PS: A czy komputer może nie wytrzymać jeśli nie kupię dodatkowego chłodzenia i tej pasty termoprzewodzącej? Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez kucharroo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Na jakim forum to pisali? na naszej klasie? Komputer wytrzyma, ale bedzie glosno + male mozliwosci krecenia. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konkoz Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Spokojnie komputer wszystko wytrzyma tylko ci napisałem jeśli byś chciał podkręcić by wydajność była jeszcze wyższa to by się przydał zakup takiego schładzacza albo jak by cię wkurzała głośna praca boxowego schładzacza (box-przy zakupie). A jeśli ani podkręcanie cię nie interesuje ani cisza cię nie obchodzi to masz dodatkowe 200zł na wydanie np.do karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucharroo Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dzięki. Jeszcze jedno małe pytanko co do monitora. Czy to, że nie ma wejścia dvi nie będzie mi przeszkadzało? Tzn. czy jakość obrazu się nie pogorszy, no bo karta jest dosyć dobra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 wez karte gigabyte 460 1gb, jest cichsza i ma 3 lata gwar., cena ta sama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucharroo Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Też tak myślałem żeby ją wziąć, a co z tym wejściem? Ten monitor ma tylko d-sub czy jakoś tak. Czy to nie wpłynie na jakość obrazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...