Skocz do zawartości
mister_n

Komputer się restartuje

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie to dział średnio pasuje, ale nie mam pojęcia gdzie by się lepiej nadawał :P chociaż pewnie i tak trudno będzie mi pomóc ;)

Ostatnio zmieniałem w kompie zasilacz z OCZ ModX 600W na beQuieta DarkPower 600W. Po zmianie zasilacza, komputer się uruchamia, bootuje, Windows zaczyna się ładować - a przed pojawieniem się ekranu logowania słychać bardzo ciche "ćwierkanie" (trudno mi określić z jakiego komponentu, raczej nie HDD) i restart... Udało mi się bez żadnych problemów odpalić linuxa z pendrive'a i z dyskami twardymi chyba wszystko jest w porządku, z resztą mogło by się wydawać, że z resztą kompa też.

Miał ktoś coś podobnego? Jestem w kropce, jutro będę mógł podmienić zasilacz, ale ten beQuiet chodził wcześniej przez rok na mocniejszej konfiguracji bez żadnych problemów, a mój komputer chodził wcześniej z zasiłką OCZ już ponad 3 miesiące. Znacie może jakąś dystrybucje linuxa z zestawem narzędzi do testowania i obciążania poszczególnych części kompa?

Mój konfig:

Xeon 3440, Gigabyte p55a-ud6, 2x2GB Geil 1600Mhz, Powercolor R5750, SSD Kingston + WD6400AACS, Asus Xonar Dx

Windows 7 64b

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie może jakąś dystrybucje linuxa z zestawem narzędzi do testowania i obciążania poszczególnych części kompa?

Jeśli chodzi o k. graf. to PTS Desktop Live (aplikacja lightsmark oraz unigine-heaven), do testowania CPU polecam 64-bitowego stresslinuxa (aplikacja mprime, login stress, pass: stress). Póki co strona tej dystrybucji nie działa ale jak coś to mogę udostępnić obraz iso. Dysk WD możesz sprawdzić za pomocą mhdd a pamięci - memtest86+ i/lub goldmemory.

EDIT:

stresslinux - rozmiar 162,3 MB.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem okazał się ciekawszy (a raczej bardziej wkurzający) niż można się było spodziewać ;) Uzbrojony w chwilę czasu i drugi zasilacz, zacząłem od grzebania w BIOSie – jakie było moje zdziwienie, gdy po resecie ustawień BIOSa Windows odpalił się normalnie :o Okazało się, że Xeon (odpowiednik i5-750) odpalił się z prędkością 2GHz (z powodu niskiego mnożnika) – po wróceniu do standardowej prędkości 2,53GHz (19x133) problem restartów powrócił…

Grzebiąc dalej ustaliłem, że problem powodują ustawienia oszczędzania energii procesora (C1E State, C3/C6/C7 State, EIST) – przypominam, że chodzi o całkowicie domyślne ustawienia BIOSa, bez podkręcania i zmiany napięć, a dodatkowo takiego problemu nie było na poprzednim zasilaczu.

Znalazłem w necie stronkę z identycznym problemem http://www.tomshardware.co.uk/forum/272839-12-solved-state-support-problem, gdzie facet rozwiązał problem wymieniając zasilacz z Thermaltake’a z 3 liniami 12V po 18A, na taki z 1 linią 60A. Teraz o moich zasilaczach: OCZ miał 2 linie 12V po 25A, natomiast BeQuiet 4 linie po 20A. Niby zgadza się to z tym co napisał facet w tamtym wątku…

Ogólnie to przeżyje bez ustawień oszczędzania energii (tym bardziej, że z nimi, przy obniżonym napięciu CPU piszczy mi płyta główna :P ). Natomiast męczy mnie trochę sprawa dlaczego to właśnie one powodują reset kompa. Dziwi mnie, żeby była to faktycznie wina linii 12V – teraz testuje kompa i chodzi spokojnie podkręcony na 3GHz (dużo dalej nie idzie, ale to już wina procesora :( ), więc chyba nie chodzi o problem braku mocy.

Jutro jeszcze spróbuję wpiąć Chiefteca 450W (14A i 15A na liniach 12V :D ), ale to chyba nie jest najlepszy pomysł i niewiele pomoże w znalezieniu przyczyny. Za wszelkie sugestie będę ogromnie wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi