mister_n Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Właściwie to dział średnio pasuje, ale nie mam pojęcia gdzie by się lepiej nadawał :P chociaż pewnie i tak trudno będzie mi pomóc ;) Ostatnio zmieniałem w kompie zasilacz z OCZ ModX 600W na beQuieta DarkPower 600W. Po zmianie zasilacza, komputer się uruchamia, bootuje, Windows zaczyna się ładować - a przed pojawieniem się ekranu logowania słychać bardzo ciche "ćwierkanie" (trudno mi określić z jakiego komponentu, raczej nie HDD) i restart... Udało mi się bez żadnych problemów odpalić linuxa z pendrive'a i z dyskami twardymi chyba wszystko jest w porządku, z resztą mogło by się wydawać, że z resztą kompa też. Miał ktoś coś podobnego? Jestem w kropce, jutro będę mógł podmienić zasilacz, ale ten beQuiet chodził wcześniej przez rok na mocniejszej konfiguracji bez żadnych problemów, a mój komputer chodził wcześniej z zasiłką OCZ już ponad 3 miesiące. Znacie może jakąś dystrybucje linuxa z zestawem narzędzi do testowania i obciążania poszczególnych części kompa? Mój konfig: Xeon 3440, Gigabyte p55a-ud6, 2x2GB Geil 1600Mhz, Powercolor R5750, SSD Kingston + WD6400AACS, Asus Xonar Dx Windows 7 64b Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 10 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Znacie może jakąś dystrybucje linuxa z zestawem narzędzi do testowania i obciążania poszczególnych części kompa?Jeśli chodzi o k. graf. to PTS Desktop Live (aplikacja lightsmark oraz unigine-heaven), do testowania CPU polecam 64-bitowego stresslinuxa (aplikacja mprime, login stress, pass: stress). Póki co strona tej dystrybucji nie działa ale jak coś to mogę udostępnić obraz iso. Dysk WD możesz sprawdzić za pomocą mhdd a pamięci - memtest86+ i/lub goldmemory. EDIT: stresslinux - rozmiar 162,3 MB. Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mister_n Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Problem okazał się ciekawszy (a raczej bardziej wkurzający) niż można się było spodziewać ;) Uzbrojony w chwilę czasu i drugi zasilacz, zacząłem od grzebania w BIOSie – jakie było moje zdziwienie, gdy po resecie ustawień BIOSa Windows odpalił się normalnie :o Okazało się, że Xeon (odpowiednik i5-750) odpalił się z prędkością 2GHz (z powodu niskiego mnożnika) – po wróceniu do standardowej prędkości 2,53GHz (19x133) problem restartów powrócił… Grzebiąc dalej ustaliłem, że problem powodują ustawienia oszczędzania energii procesora (C1E State, C3/C6/C7 State, EIST) – przypominam, że chodzi o całkowicie domyślne ustawienia BIOSa, bez podkręcania i zmiany napięć, a dodatkowo takiego problemu nie było na poprzednim zasilaczu. Znalazłem w necie stronkę z identycznym problemem http://www.tomshardware.co.uk/forum/272839-12-solved-state-support-problem, gdzie facet rozwiązał problem wymieniając zasilacz z Thermaltake’a z 3 liniami 12V po 18A, na taki z 1 linią 60A. Teraz o moich zasilaczach: OCZ miał 2 linie 12V po 25A, natomiast BeQuiet 4 linie po 20A. Niby zgadza się to z tym co napisał facet w tamtym wątku… Ogólnie to przeżyje bez ustawień oszczędzania energii (tym bardziej, że z nimi, przy obniżonym napięciu CPU piszczy mi płyta główna :P ). Natomiast męczy mnie trochę sprawa dlaczego to właśnie one powodują reset kompa. Dziwi mnie, żeby była to faktycznie wina linii 12V – teraz testuje kompa i chodzi spokojnie podkręcony na 3GHz (dużo dalej nie idzie, ale to już wina procesora :( ), więc chyba nie chodzi o problem braku mocy. Jutro jeszcze spróbuję wpiąć Chiefteca 450W (14A i 15A na liniach 12V :D ), ale to chyba nie jest najlepszy pomysł i niewiele pomoże w znalezieniu przyczyny. Za wszelkie sugestie będę ogromnie wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...