Wawelski Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 a tu macie wzór - chyab ostateczny dowód ( to jest na prąd ciepła, czyli ile ciepła przejdzie w jednosce czasu. I=@SdT/l gdzie @-( nakpawdze kappa) współczynnik przewodzenia ciepła s- powierzchnia dT- róznica temp l- długośc przewodnica więc zadaje pytyanie gdzie wy tu macie pojemnosc we wzorze, bo ja go nie widzę. 1. W różnicy temperatur masz ciepło właściwe. 2. Nie uwzględniasz przebiegu burzliwego (czyli że zmienia się ciecz przy styku). 3. Reasumując - ten wzór ma się nijak do cieczy. Przy ciałach stałych owszem, ale też nie uwzględnia tego, że zmienia się temperatura "chłodziwa" przez odbieranie ciepła, a dla tej temperatury ciepło właściwe ma podstawowe znaczenie. Do tego jakoś jednostki mi się nie zgadzają, jeżeli to ma być wzór na ilość ciepła/czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Oj kurde, jak takich najlepszych szukamy to ja stawiam na rtęć :D :twisted: :DI pozostaje jeszcze modlic sie o to, zeby przeciekow nie bylo :D woda jest esencja zycia (takze mojego proca )Dla niektorych spirytus pelni te role :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Oj kurde, jak takich najlepszych szukamy to ja stawiam na rtęć :D :twisted: :DI pozostaje jeszcze modlic sie o to, zeby przeciekow nie bylo :D woda jest esencja zycia (takze mojego proca )Dla niektorych spirytus pelni te role :lol: A pivo ???? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Fluorient ale drogie paskudztwo ... ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 Oj kurde, jak takich najlepszych szukamy to ja stawiam na rtęć :D :twisted: :DI pozostaje jeszcze modlic sie o to, zeby przeciekow nie bylo :D woda jest esencja zycia (takze mojego proca )Dla niektorych spirytus pelni te role :lol: A pivo ???? 8O Beer cooling? :lol: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 a tu macie wzór - chyab ostateczny dowód ( to jest na prąd ciepła, czyli ile ciepła przejdzie w jednosce czasu. I=@SdT/l gdzie @-( nakpawdze kappa) współczynnik przewodzenia ciepła s- powierzchnia dT- róznica temp l- długośc przewodnica więc zadaje pytyanie gdzie wy tu macie pojemnosc we wzorze, bo ja go nie widzę. w dT - po przekazaniu tej samej ilosci ciepla do cieczy o malym i duzym cieple wlasciwym ta pierwsza bedzie miala wieksza temp. delta wcale nie będzie wieksza( moze o dziesiąte stopnia), bo nie zdąży sie nagrzać. kurde pisze o tym juz 4 raz w tym topicku i kazdy ma jeden argument. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 wzór jest analogioczny do wzoru na prądy- żródło zbiór zadan Kurczek- to było pierwsze pod ręgą, ale zaraz biore Resnica i poszukam. wiadomo, ze wzór jest uproaszoczony, bo jakbyśmy mieli sie bawić w warunki nauralne to pogubilibyśmy sie we współczynikach. co do przebiegu burzliwego, to szukalem dlugo i nie znalazlem niczego opisującego tego zjawiska( jestem świoadomy jego zachodzenia, ale nie mogę powiedzieć jaki jest jegoprocentowy wpływ na odbieranie ciepła). faktyczenie tenwzór jest dla metali, ale udowadnmia że przewodnośc się liczy, a nie jak co niektórzy piszą, ze liczy się tylko pojemnosć i do tego chce dojść. prubuja udowodnić że obie cechy sie licza i że patrzenie na tabelki pojemnosci nie ejst 100% odzwieciedleniem zjawiska. kolejna rzecz to toże temp chłodziwa zmienia sie nieznacznie przed i po wyjsciu z bloku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 temp chłodziwa zmienia sie nieznacznie przed i po wyjsciu z bloku. Skoro zmienia się nieznacznie odbierając znaczne ilości ciepła to oznacza, że ważniejsza jest pojemność co było do udowodnienia. A teraz jeszcze na deser wyobraź sobie a'la 'Było sobie życie' że ciepełko odbierają cząsteczki cieczy (obrazowo tak jak czerwone krwinki tlen). Teraz przewodność oznaczałałaby, że te krwinki rozdają to ciepło pozostałym. A ponieważ mogą się przemieszczać (jak to w cieczy) to te "nagrzane" krwinki odchodzą od nagrzewających je ścianek. Teraz pytanie retoryczne - czy lepiej, jak zabiorą całe ciepło ze sobą jak najdalej od ścianki (czyli gdy nie przewodzą) czy gdy oddadzą część tej zmianie, która właśnie przylgnęła do ścianek bloku, czyli najbliższym im cząsteczkom w momencie "zmiany warty" (gdy oddadzą ciepło oznacza to mniejszą różnicę temperatur, a tym samym mniejszą "szybkość" przekazywania ciepła). Ostatnie moje stwierdzenie w tym temacie - gdy przebieg jest burzliwy (zmienia się "warta" przy ściankach) najlepsza ciecz ma minimalną przewodność i jak największą pojemność cieplną. EOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 29 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2003 zmian sie nieznaczenie bo przez taki blok przepuszczasz 750 l/h!!!!!!! a duza przewodnosc oznaczałaby, że te krwinki z miedzi sybko oddają ciepło do krwinek z wody. ja uważasz że ciecz jest dobra jak ma duża pojemnosc a saba przewodnosć to ja proponuje lać sobie do układów izonatory- dobra pojemnosc, słaba przewodność. Dlatego wymarzina byłaby rtęć, bo jako metal ma duża przewodnosc i pojemność OBIE CECHY SĄ WAZNE!!!!!!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 [...] OBIE CECHY SĄ WAZNE!!!!!!!!!!! Oczywiscie, i kompromisem pomiedzy tymi cechami jest woda (demineralizowana ofkors :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 OBIE CECHY SĄ WAZNE!!!!!!!!!!! nas inteewsuje pewodość, [...] pojemnosc nas mało obchodzi, Nie udało mi się powstrzymać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Ostatnie moje stwierdzenie w tym temacie - gdy przebieg jest burzliwy (zmienia się "warta" przy ściankach) najlepsza ciecz ma minimalną przewodność i jak największą pojemność cieplną. EOT. reed zmieniłem( doprecyzowałwm zdanie po wypowiedzi Witha) a ta wypowiedz jest kompromisem. chodzi mi głównie o wakie wypowiedz jak zacywowana Wawelskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 zmian sie nieznaczenie bo przez taki blok przepuszczasz 750 l/h!!!!!!! a duza przewodnosc oznaczałaby, że te krwinki z miedzi sybko oddają ciepło do krwinek z wody.mylisz pojecia,to nie ma nic wspolnego z przewodnoscia przewodnosc wystepuje w materiale jednolitym ,a na styku dwoch osrodkow wystepuje przenikanie ciepla z jednego osrodka do drugiego przynajmniej tak mnie uczono na termodynamice technicznej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 ale dyskusjie rozpentalem 8O zgadzam sie ze Hg jest najlepsza ale wes to przepompoj rtec ma 8,2 w/(m*k) w 20*C nawet mam taki sloiczek rteci w domu wiecie jakie to ciezkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 oki ale żeby mogło przeniknąć, to tez musimiec dobrą przewodność, boinaczej nagrzeją sie tylko atomy najblizsze. za chwilę powiecie,ze to wkracza przepływ burzliwym, ale bez dobrej przweodnosci to i on by duzo nie zdziałał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 a tu macie wzór - chyab ostateczny dowód ( to jest na prąd ciepła, czyli ile ciepła przejdzie w jednosce czasu. I=@SdT/l gdzie @-( nakpawdze kappa) współczynnik przewodzenia ciepła s- powierzchnia dT- róznica temp l- długośc przewodnica więc zadaje pytyanie gdzie wy tu macie pojemnosc we wzorze, bo ja go nie widzę. w dT - po przekazaniu tej samej ilosci ciepla do cieczy o malym i duzym cieple wlasciwym ta pierwsza bedzie miala wieksza temp. delta wcale nie będzie wieksza( moze o dziesiąte stopnia), bo nie zdąży sie nagrzać. kurde pisze o tym juz 4 raz w tym topicku i kazdy ma jeden argument. ?!? jak to nie zdazy sie nagrzac??? :lol: ciecz odbiera cieplo z bloku nagrzewajac sie, a ciecz o mniejszym cieple wlasciwym musi sie nagrzac do wiekszej temp zeby odebrac ta sama ilosc energii, im ciecz ma wieksza temp tym wolniej odbiera cieplo i tym gorsze jest chlodzenie ... jak zapytales gdzie ukryta jest w tym wzorze pojemnosc cieplna to nie denerwuj sie jak ci odpowiadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Z tych podanych tabelek wywnioskowałem, że aluminium ma 3x gorszą przewodność cieplną czy tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 a tu macie wzór - chyab ostateczny dowód ( to jest na prąd ciepła, czyli ile ciepła przejdzie w jednosce czasu. I=@SdT/l gdzie @-( nakpawdze kappa) współczynnik przewodzenia ciepła s- powierzchnia dT- róznica temp l- długośc przewodnica więc zadaje pytyanie gdzie wy tu macie pojemnosc we wzorze, bo ja go nie widzę. w dT - po przekazaniu tej samej ilosci ciepla do cieczy o malym i duzym cieple wlasciwym ta pierwsza bedzie miala wieksza temp. delta wcale nie będzie wieksza( moze o dziesiąte stopnia), bo nie zdąży sie nagrzać. kurde pisze o tym juz 4 raz w tym topicku i kazdy ma jeden argument. ?!? jak to nie zdazy sie nagrzac??? :lol: ciecz odbiera cieplo z bloku nagrzewajac sie, a ciecz o mniejszym cieple wlasciwym musi sie nagrzac do wiekszej temp zeby odebrac ta sama ilosc energii, im ciecz ma wieksza temp tym wolniej odbiera cieplo i tym gorsze jest chlodzenie ... jak zapytales gdzie ukryta jest w tym wzorze pojemnosc cieplna to nie denerwuj sie jak ci odpowiadają 1. jak myslisz o ile zwięksdszy swoją temp 1 cm3 jak był w bloku 1 sek???, b0o jak dla mnie to niewiele, czyli delta zmniejszy się nieznacznie. 2.dążymym do tego żeby blok miał temp jaknajbatrdziej zblizoną do temp wody, a to mozemy uzyskac jedyie pzez sprawny tanspotr ciepła miedzy blokeim a wodą, 3. ja sie nie denerwuje, tylk czasami wkurza mnie ze ktoś przytacza po raz kooejny ten sam argument, na ktory juz odpisalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 Oj kurde, jak takich najlepszych szukamy to ja stawiam na rtęć :D :twisted: :DI pozostaje jeszcze modlic sie o to, zeby przeciekow nie bylo :D woda jest esencja zycia (takze mojego proca )Dla niektorych spirytus pelni te role :lol: A pivo ???? 8O No ale w piwie tez mamy C2H5OH :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 saygon jeszcze raz ci mowie ze przewodnosc cieplna cieczy ma niewiele wspolnego ze skutecznoscia odbierania ciepla od miedzi czynnikiem decydujacym jest roznica temp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 30 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2003 a tu macie wzór - chyab ostateczny dowód ( to jest na prąd ciepła, czyli ile ciepła przejdzie w jednosce czasu. I=@SdT/l gdzie @-( nakpawdze kappa) współczynnik przewodzenia ciepła s- powierzchnia dT- róznica temp l- długośc przewodnica więc zadaje pytyanie gdzie wy tu macie pojemnosc we wzorze, bo ja go nie widzę. w dT - po przekazaniu tej samej ilosci ciepla do cieczy o malym i duzym cieple wlasciwym ta pierwsza bedzie miala wieksza temp. delta wcale nie będzie wieksza( moze o dziesiąte stopnia), bo nie zdąży sie nagrzać. kurde pisze o tym juz 4 raz w tym topicku i kazdy ma jeden argument. ?!? jak to nie zdazy sie nagrzac??? :lol: ciecz odbiera cieplo z bloku nagrzewajac sie, a ciecz o mniejszym cieple wlasciwym musi sie nagrzac do wiekszej temp zeby odebrac ta sama ilosc energii, im ciecz ma wieksza temp tym wolniej odbiera cieplo i tym gorsze jest chlodzenie ... jak zapytales gdzie ukryta jest w tym wzorze pojemnosc cieplna to nie denerwuj sie jak ci odpowiadają 1. jak myslisz o ile zwięksdszy swoją temp 1 cm3 jak był w bloku 1 sek???, b0o jak dla mnie to niewiele, czyli delta zmniejszy się nieznacznie. 2.dążymym do tego żeby blok miał temp jaknajbatrdziej zblizoną do temp wody, a to mozemy uzyskac jedyie pzez sprawny tanspotr ciepła miedzy blokeim a wodą, 3. ja sie nie denerwuje, tylk czasami wkurza mnie ze ktoś przytacza po raz kooejny ten sam argument, na ktory juz odpisalem. 1. jezeli ciecz o malym cieple wlasciwym odbierze jakies cieplo z bloku MUSI sie nagrzac (!!!) - nawet woda ktorej cieplo wlasciwe nie jest takie male zauwazalnie sie nagrzewa! ciecz o malym cieple wlasciwym nagrzewalaby sie jeszcze bardziej ! 2. transport ciepla zalezy proporcjonalnie od roznicy temperatur 3. to nie jest argument tylko odpowiedz na konkretne pytanie - wkurzasz się jak ktos ci odpowiada? -> nie pytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 1. ja nie mowie ze sie nie nagrzeje, ale ze nagrzeje sie nieznacznie. 2. zalweży od róznicy temp ale i od kappy(czyli współczynnika przewodnictwa ciepła) 3. trzymaj kulture rozmowy, bo pytam sie akurt nie tylko ciebie, choć chętie czytam twoje CAŁE wypowiedzi. a i prosiłbym o popieranie wypowiedzi jakimiś wzroami/prawidłami fizyki, żeby nie gadać o gwiazdach w bialy dzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 ej, mnie naprawde łatwo jest przekonac jeżeli ktoś da mi konkretny argument w postaci wypowiedzi popatej jakimiś prawidłami fizyki. Naprawdę potrzebujesz wykładu na temat, o ile stopni ogrzeje się substancja, odbierając tę samą ilość ciepła w zależności od ciepła właściwego?? Porównajmy: ciepło właściwe/przewodność woda 4200/0,648 gliceryna 2400/27,97 Gliceryna ma duużo większą przewodność niż woda i sporo mniejsze ciepło właściwe. Oznacza to, że gdyby gliceryna odebrała tyle samo ciepła co woda, to jej temperatura wzrosłaby o 75% bardziej - więc nie odbierze tyle ciepła co woda (zgodnie z Twoim wzorem). Tylko, że tu pominąłem jeszcze jeden aspekt - ciepło właściwe jest w przeliczeniu na jednostkę wagi, a nas bardziej interesuje pojemność cieplna jednostki objętości - bo więcej do bloku nie wciśniemy. Ale nie zmienia to faktu, że zgodnie z Twoim wzorem przy cieczy o mniejszym cieple właściwym na jednostkę objętości ciecz odbierze mniej ciepła (niezależnie od tego, czy woda w bloku ogrzeje się o 1 czy o 20 stopni - i tak ciecz o mniejszym cieple ogrzeje się bardziej a więc odbierze mniej). Jak ktoś będzie pisał pracę magisterską, może się pokusić o taki temat i uwzględnić jeszcze sporo czynników (jak choćby zmiana ciepła właściwego i przewodnictwa wraz ze zmianą temperatury i ciśnienia, lepkość cieczy, rodzaj przepływu itd. itp.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 oki przekonałeś mnie, chyba dla własnej przyjemnosci poeksperymentuje z gliceryną i jak sie spisuje przy duzych przepływach. dzieki. widzisz nie było trudno:-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 No dobrze, to sobie poteoretyzowaliśmy, ale wróćmy do tematu (bo też jestem tym coraz bardziej zainteresowany ze względów praktycznych). Więc co wlać? Przy czym nie tylko wydajność jest istotna (choć oczywiście jest ważna). Wiec podstawowy składnik, to będzie najprawdopodobniej woda destylowana/demineralizowana. Teraz przydałoby się coś do niej dodać, aby udoskonalić niedoskonałe jej aspekty. Pytanie brzmi: Co dodać do wody, aby zabić w niej wszystko, co może się pojawić żywego i zmniejszyć napięcie powierzchniowe oraz lepkość. Przeciwdziałanie korozji (w moim przypadku miedzi, mosiądzu i stali). Nie może, rzecz jasna uszkadzać węży PCV ani plastiku. 1. Może alkohol – ale ma mniejszą przewodność cieplną, mniejszą pojemność i dosyć łatwo paruje. Metanol czy etanol?? Ile? 2. Płyn do chłodnic – jakiś koncentrat rozpuszczany w wodzie czy może 100% płynu? Jaki, ile? 3. Jakiś preparat od glonów. Jaki? Jaki jest jego wpływ na metale 4. Inne propozycje? A może zupełnie zrezygnować z wody i wlać coś innego? Co (preparaty trudnodostępne, toksyczne i o zaporowych cenach odpadają)?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciak Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 1. Może alkohol – ale ma mniejszą przewodność cieplną, mniejszą pojemność i dosyć łatwo paruje. Metanol czy etanol?? Ile? o metanolu zapomnij. to silna trucizna - rowniez jej opary. a nie wierze ze uszczzelnisz wystarczajaco uklad 2. Płyn do chłodnic – jakiś koncentrat rozpuszczany w wodzie czy może 100% płynu? Jaki, ile? jak juz to 100% czegokolwiek. warunek sensownosci to obnizenie temp. inaczej szkoda sie brudzic 3. Jakiś preparat od glonów. Jaki? Jaki jest jego wpływ na metalenie znam. troche alkoholu? a moze nie 4. Inne propozycje? zalac woda i zwiekszyc wydajnosc chlodnic/pzrepluwu ew. obnizyc temp wody A może zupełnie zrezygnować z wody i wlać coś innego? Co (preparaty trudnodostępne, toksyczne i o zaporowych cenach odpadają)?? a cholerka to wie ;) szkoda imo czasu na takie wydziwianie. lepiej dopracowac to co juz tam u was plywa ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 będe miał wode destylowaną laboratoryjną ma zmniejszoną przewodność elektryczną o 50-60% od zwykłego wielokrotnego destulatu. i sie zastanawiam czy można jeszcze zmniejszyć dolać czegoś żeby zmniejszyć znajomy chemik mówił że sie nie da ale może sie mylić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Finalcell - ksiadz chyba dobrze paciorek umie .... co do plynu WC - to masa tegich glow sie nad tym zastanawiala. Woda chyba jes optymalnym rozwiazaniem. Fluorient - plyn o impedancji bliskiej 0 , o malej lepkosci optymalnej pojemnosci , temperaturze wrzenia w okolicy 40C - wprost ideal ; tylko malo osiagalny i DROGI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cammel Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Panowie.... hmmm a co byscie powiedzieli na olej transformatorowy (moge miec go za darmo 8) )... Wiecie moze jakie to ma wlasnosci?? i czy mi sie uda to przechac zwykla pompka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 31 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2003 Panowie.... hmmm a co byscie powiedzieli na olej transformatorowy (moge miec go za darmo 8) )... Wiecie moze jakie to ma wlasnosci?? i czy mi sie uda to przechac zwykla pompka?? http://forum.purepc.pl/search.php :evil: Ile razy mozna ? :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...