Moonlight Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Jestem posiadaczem płyty głównej MSI K9AGM2 oraz procesora AMD Athlon 64 3500+. Dziś wydarzyła się rzecz dość dziwna, otóż po podłączeniu kabla antenowego do karty telewizyjnej (pci) oraz restarcie komputera z poziomu Windows - płyta nie chce wstać... Nie pomaga reset BIOSu poprzez zmianę zworki 1-2 na 2-3. Płyta po wciśnięciu przycisku zasilającego owszem daje napięcie i następuje rozruch podzespołów (dyski, napędy, wentylatory) jednak nic więcej. Nie pojawia się POST screen, brak sygnałów dźwiękowych. Wypięcie karty TV oraz pamięci nie zmienia stanu rzeczy. Organoleptycznie chipset (zarówno północny jak i południowy) są naturalnie ciepłe, tzn. mają taką samą temperaturę jak poczas regularnego działania komputera. Kodensatory są OK. Nie wykluczam uszkodzenia mobo. Zasilanie do komputera przechodzi przez UPS dlatego skoki napięcia nie powinny były akurat w tamtym momencie nastapić. Co robić? Jakie informacje będą jeszcze potrzebne? Pozdrawiam Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez Moonlight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 1. Przeczytaj przyklejone tematy. 2. Podaj resztę konfiguracji. 3. Podłącz inny zasilacz. 4. Sprawdź na innych pamięciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moonlight Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2010 1. Przeczytaj przyklejone tematy. 2. Podaj resztę konfiguracji. 3. Podłącz inny zasilacz. 4. Sprawdź na innych pamięciach. 1. Przyklejone tematy nie dotyczą mojego problemu. 2. Pamięć: GoodRAM DDR2 1GB PC2-6400 DIMM; Dysk: Western Digital WD5000AAKS SATA Zasilacz: ModeCom Feel III 350W Kontrolery oraz karty np. dźwiękowa i graficzna są zintegrowane. 3. Gdyby problem był z zasilaczem, napięcie zostało by na 99% od razu odcięte. Do uszkodzenia nie doszłoby po normalnym restarcie ale zaraz po wystąpieniu np. zwarcia. 4. Użyłem drugą, zapasową kość i nie ma zmian. Dodam, że płyta nie reaguje nawet podłączona "sama sobie" tj. z podłączonymi tylko wentylatorami. Zero sygnału dźwiękowego. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Spróbuj odpalić sprzęt z odłączoną linią 12V - tak jak pisze Kwazor w tym temacie: Problem z wydajnym komputerem - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne czasem to coś wyjaśnia. Zasilacz możesz zdiagnozować przy użyciu miernika. Najpewniej poszła płyta, ale łatwiej będzie Ci sprawdzić zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...