lewo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Mam kompa już parę latke i nadal wszystko w miarę dobrze hula ale nadszedł czas aby wymienić parę części. Komputer służy do wszystkiego: gram na nim, surfuje po internecie, oglądam filmy, czasem włączam np. 2x(3x) tą samą gre więc warto zeby radziło sobie z takim czymś i nie lagowało. Moj sprzęt to: Płyta głowna - Gigabyte GA-M55S-S3 v1 ( wejścia na ramy ma ddr2, pci-e x16, podstawka pod procesor AM2 ) reszta sprzętu procek - AMD Athlon 3200+, 2GHz, jednordzeniowy, AM2 grafika - Asus GeForce 7600GS, 512mb ddr2, magistrala 128bit, taktowanie rzeczywiste/efektywne 477/954MHz, DirectX9 RAM - GoodRAM DDR2, 2x 512mb, szybkość pamięci - ddr2-533(266MHz) Budżet to jakies 500zł. Nie wiem czy warto wymieniać części ( tzn czy opłacalność tego jest na tyle nie korzystna zeby kupowac nowego kompa ), ale plan jest taki ze chcę w pierwszej kolejności dokupić ram konkretnie: - Goodram 2GB DDR2 PC800 CL5 146zł to jako jedną kość ( nie wiem czy będzie działać z 2x 512 ale najwyzej bede miec jedna 2gb a za 1-2 miechy dokupie drugą ) a później zmienić procka na: - ADM Athlon 6400 AM2 2x3.2GHz widziałem za 207zł używanego bez chłodzenia ( i tu chyba bede mogł z mojego obecnego procka sciagnac radiator i zamontowac go na nowym? i drugie tutaj pytanko czy AM2+ jest kompatybilne wstecz? czy mogę szukać am2+ i zamontować go na am2? czuje ze znalazłbym opłacalniejsze procki ) Nie wystarczy mi na grafike, ale myślę ze ona nie będzie wadzić narazie aż tak. Podkręcać próbowałem programem i nie dało się tej karty. Po zakupieniu ramów będę mógł się przesiadać z XP na win7? czy lepiej zostać na xpku? Przydadzą mi się rady odnośnie podkrecenia tego starego sprzętu zmodyfikowanymi biosami itp bo próbowałem różnymi programami ale widocznie trafiam na jakies rady nie służące mojemu sprzętowi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Jaki masz zasilacz? Nie warto bawić się w stare X2. Płyta z najnowszym biosem obsłuży AII X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 szukam w menadżerze urządzeń i w evereście zasilacza i znaleźć nie moge :D ale z firmy tracer, był od razu z obudową. z tyłu na zasilaczu pisze AC 230V. Ja wiem ze nie warto się bawić ale nie stać mnie na kupno nowego a podkręcenie tego zeby starczył na 1.5-2lata to wyzwanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Nowe AII X2 są w cenie tego 6400+. Używkę kupisz od 160zł. Zmień zasilacz na Seasonic. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) ale nowe x2 to są am2+ a je da się zamontować na am2 ( bez plusa ) i czy wykorzysta na am2 to wszystko co ten nowy x2 procek ma czy tylko na podstawce am2+ to zrobi ? czy zmiana dwóch rzeczy tak zwiekszy napięcie ze trzeba nowy zasilacz? bo ten co mam nie sprawia problemów, jest stabliny w miare. zasilacz to rezygnacją tak jakby z 2gb dodatkowych. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez lewo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) GIGABYTE GA-M55S-S3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Obsługa Procesorów Ten niby zasilacz to syf. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Dodam tylko że chciałbym pograć w gothica 4 i diablo 3 jak wyjdzie juz po zmieniu tych rzeczy i dokupieniu grafiki. wtedy być może będzie potrzebna wymiana zasilacza. Czy będzie to możliwe i czy ten procek i ramy starczą? ( ewentualnie dokupie pozniej 2gb ram ale wtedy bede zmuszony na przesiadke na win7 który je więcej pamieci bo xp nie obsluguje wiecej niz 3gb ramu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 witam, mam pytanie. posiadam płytę główną z socketem am2 i zamierzam zmienić procek na dwurdzeniowy.? tu moje pytanie czy mogę montować procesory pod podstawke am2+ na zwykłym am2? i jak będzie różnica jeśli go będę mógł zamontować na starszej podstawce? czy też będzie full wydajny i nie mam się co przejmować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Podaj model plyty glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) witam, mam pytanie. posiadam płytę główną z socketem am2 i zamierzam zmienić procek na dwurdzeniowy.? tu moje pytanie czy mogę montować procesory pod podstawke am2+ na zwykłym am2? i jak będzie różnica jeśli go będę mógł zamontować na starszej podstawce? czy też będzie full wydajny i nie mam się co przejmować? odp w 6 poscie, trudno czytac? łatwiej pisac? Podaj model plyty glownej. Masz podaną w 1 oraz 6 poscie. edyta: no chyba, że 8 post był a innym temacie i został przyklejony tutaj. Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 tak był w innym temacie i został przeniesiony tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 To fajnie, że liczyłeś, że ktoś będzie przeglądał inne twoje tematy aby dojść jaką masz płytę. No ale chyba oba tematy są Twoje? Odpowiedź padła to po co nowy temat? Przetłumaczę, po aktualizacji biosu możesz na swoją mobo włożyć procesory am2+/am3. Listę procesorów obsługiwanych masz zalinkowaną w poscie 6. Wydajność cpu pod am3 będzie na Twoim mobo minimalnie niższa niż na mobo z pełną obsługą am3 i ddr3. Będzie jednak wydajniej niż na procesorach pod am2 czyli Athlonach x2. Kupowanie Athlona x2 pod ta płytą jest nieopłacalne i jest nieporozumieniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 (edytowane) temat był tylko odnosnie kompatybliności am2 z am2+ itp a nie odnosnie konkretnie mojej płyty itp. chcialem dostac informacji jak to jest z wydajnoscia i czym to sie rozni a tu byl temat odnosnie kupna procka i ramów do tego szczególnego przypadku:P I w tym temacie nie mogłeś się zapytać? Edytowane 26 Sierpnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Kompatybilność am2 z am2+ zależy właśnie od płyty, konkretnego modelu. U Gigabyte chyba każda płyta która tylko mogła dostała oficjalne wsparcie w nowym biosie dla nowych procesorów. U innych producentów całkiem podobne płyty (ten sam chipset) już nowych biosów z obsługą Athlonów II i Phenomów II już nie dostały. O wydajności napisałem wyżej. Jeśli chcesz konkretów to szukaj testów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...