Skocz do zawartości
SweetDevil

Problem: Bios nie widzi dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chodzi o to że przy włączeniu komputera gdy pojawia sie post screen bios nie wykrywa żadnych podłączonych użądzeń i pojawia sie napis Press ESC to abort. Jeśli poczeka się chwile dłużej nic nie wciskając nagle wszystko wykrywa i uruchamia sie dalej. Nie wiem co sie dzieje a jest to uciążliwe przy włączaniu komputera gdyż trwa to dłużej niz zazwyczaj. Czy ktoś wie co można z tym zrobić? Z góry dzięki

AMD Athlon Processor

1,24 GHz

768 MB RAM

XP Professional wersja 2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nazwą tematu gorzej trafić nie mogłaś.

Prócz "Press ESC to abort" musi być jeszcze jakiś komunikat. Podaj jego treść to będziemy myśleć co zrobić. Podaj też model płyty głównej.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w chwili gdy widzisz komunikat "Press ESC to abort" nic innego nie widać na ekranie? Czarny ekran i tylko "Press ESC to abort"? Czy to "Press ESC to abort" odnosi się do czegoś?

Może padła bateria biosu. Sprawdź czy po uruchomieniu komputer pokazuje prawidłową datę/godzinę. Możesz też spróbować zrobić "clear cmos" zworką na płycie.

Jeśli dysk nie jest sam na taśmie to odepnij drugie urządzenie.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus,

Napis "Press ESC do abort" odnosi się zapewne do "Detecting Primary Master..." itd. Widziałem to na niektórych płytach.

SweetDevil:

Jak powiedział kolega wyżej, może to być wina zasilacza, kabla zasilania lub taśmy sygnałowej. Kolega wspomniał też o padającym dysku, ale ja bym bardziej celował w padającą płytę - K7S5A to już zabytkowa konstrukcja.

1. Dociśnij wszystkie wtyczki.

2. Jak nie pomoże, to spróbuj podłączyć inną taśmę, podłączyć inną wtyczkę zasilania do dysku.

3. Możesz też sprawdzić, czy na innym komputerze tak samo długo wykrywany jest dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie stawiam na płyte bo reszta jest nowa wiec wątpie by coś w nich padło.. tym bardziej ze juz taka płyte miałam i mi bezpieczniki popuchły i sie przepaliła... ew zasilacz... bo akurat to lubi sie u mnie psuć... eh ;/ nie wiem czy ta informacja ma coś wspólnego z tym no ale w kazdym bądź razie on mi sie strasznie zawiesza, pojawia mu sie błąd jakiś w systemie w pliku PerfProc.dll

Edytowane przez SweetDevil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi