machopl Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 Witam Proszę o pomoc w wyborze 2 komputerow : budzet to max 8000zl na 2 kompy potrzebuje komputera do pracy jako programista webdesigner bede na nim tez tworzyl grafike (photoshop cs5 flash itp) bedzie tez uruchomiony serwer baz danych,netbeans itp komputery bede wykozystywac jedynie do pracy zadnych gier 1 stacjonarny monitor ok 22" cala kompletna skrzynka system klawiatura mysz itp zasilacz UPS zestaw moze byc zbudowany z procesora AMD/intel jak dla mnie to obojetne bo nie znam sie na sprzecie potrzebuje jedynie wydajnej maszyny na 2-3 lata moze dluzej 2 to laptop rowniez do pracy matryca ok 15.6" z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2010 (edytowane) Na laptopa musiałbyś odłożyć przynajmniej te 3 tysiące aby nadawał się do pracy. Jeżeli chodzi o stacjonarkę to polecam coś takiego: Procesor : Intel Xeon X3440 Chłodzenie Procesora : SilentiumPC Fortis HE1225 Płyta Główna : Asus P7P55D-E RAM : Goodram 2x2GB 1600MHz CL9 Karta Graficzna : Radeon HD5750 Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 500W HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 Napęd : Samsung SH-223L SATA Lightscribe Obudowa: SilentiumPC Gladius 600 Co do płyty to dałem taką bo jest polecana ale myślę że spokojnie można dać tańszą, ale to nie mój dział to nie będę ładował tu nic na chybił trafił, dobrze gdyby jeszcze ktoś inny mógł polecić jakąś płytę. Jeżeli chodzi o klawiaturę i myszkę to głównie kwestia gustu, wybierz coś na czym będzie się wygodnie pracować. Na 22" monitor do grafiku absolutne minimum to 1000zł, ostatnimi czasy "modny" był Dell 2209WA na matrycy typu IPS, możliwe że pojawiło się już coś lepszego. Na wynalazki z matrycami TN nie warto zwracać najmniejszej uwagi. Godne zainteresowania są PVA, MVA, IPS, warto poszukać czegoś takiego. Niestety w tym temacie nie jestem aż tak obeznany, zajrzyj do działu o monitorach, wszystkiego się dowiesz. Jeszcze jakby ktoś pytał po co w zestawie do pracy taka karta to już wyjaśniam. CS5 potrafi zrobić bardzo dobry użytek z mocy karty i momentami efekt jest bardzo zauważalny. Mocniejszej nie warto ładować bo w między czasie by się marnowała, a poza tym budżet za bardzo nie pozwala. Co do UPSa to się nie wypowiem, gdyby na niego zabrakło można zaoszczędzić na mobo, wywalić dodatkowe chłodzenie, wziąć słabszą kartę. Edytowane 1 Września 2010 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machopl Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 dziekuje za szybka i konkretna odpowiedz czy ten zestaw bedzie duzo wydajniejszy niz jakikolwiek oparty o procesor amd (6 rdzeniowy) nie zebym byl fanem marki poprostu chcialbym kupic cos naprawde dobrego niezaleznie od producenta procesora ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 AMD X6 też powinien się nadać ale powinieneś przejrzeć testy tych procesorów i sprawdzić, który będzie lepszy. Podany przeze mnie Xeon to desktopowy i7, który ma HT (2 wątki na jednym rdzeniu - teoretycznie może przerobić jednocześnie 8 wątków), jego wydajność powinna być podobna. Poza tym powiem Ci szczerze że mimo sam posiadam Phenoma II to gdybym miał możliwość to do pracy wybrałbym Intela bo jest wydajniejszy. AMD jest dobre kiedy ma się mniej pieniędzy, wtedy można sobie zapewnić dobrą wydajność w dobrej cenie, ale chcąc czegoś więcej zostaje już tylko Intel. Jak wnioskuje komputery będą na siebie zarabiały, a w takim wypadku nie warto oszczędzać na wydajności czy niezawodności. Na Twoim miejscu postarałbym się wrzucić do podanego wyżej zestawu dysk SSD, który zapewnia sporego kopa wydajnościowego dla całego systemu, ale i bez niego nie będzie źle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...