Skocz do zawartości
Sprite

komp 2700-2800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż złożyłem taki zestaw bazując na opiniach wielu forumowiczów

Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W modularny SLI PSU

Procesor Intel Core i5-750 QuadCore, 2.66 GHz, 45nm BOX

Pamięć Good Ram DDR3 4 GB (2x2GB)/1333MHz PC3-10600 CL.9

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB F3

Płyta główna MSI P55-CD53

Samsung SH-S223C/BEBE

Karta graficzna albo MSI HD5770 albo dołożę 500zł do HD5850,

Myśle, że to dobry zestaw, pamięci przy i5 nie są dobre potrzebne, bo można zmieniać dzielnik, zastanawia mnie troche płyta, znaczy wiem że jest dobra, ale dużo też osób ma Gigabyte P55-UD3, i nie wiem czy brać ją czy MSI, Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie poczekam, myśle, że albo kupie w okolicach maja, czerwca, albo poczekam do tego września jak wyjdą (wyjdzie?) HD6750 (nie pomyliłem nazwy?), po za tym Nvidia też jakieś karty inne teraz wypuści GTX450/440/430 więc myśle, że ceny troche spadną, narazie chciałem się upewnić, że gdyby jednak w maju to czy taki zestaw jest dobry, 500 starczy myśle. cf/sli nie planuje, jakiegoś radka 5970 czy nawet 5870 nie planuje, raczej mid-end lub właśnie HD5850, przy okazji, kiedy mają wyjść te nowe procki od AMD, bo nie słyszałem nic ostatnio, Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie 1280x1024 (to narazie jest do czasu aż mój stary LG Flatron 774FT przestanie działać, narazie od 2000 roku chodzi bez żadnych większych napraw), więc może w każdej chwili, jeśli padnie to kupie jakiś 22 lub 19, zobacze jak będe stał z kasą), więc narazie poczekam skoro mają wyjść niedługo, ale mam nadzieje, że te 6 rdzeni to będzie w grach wydajniejsze lub mniej więcej porównywalne do i5 750 to wtedy jeszcze sie zastanowie, no i jakaś sensowna cena (chociaż z AMD nie ma problemu z ceną), Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, już napewno najpóźniej w pon kupuje kompa, wybrałem i5 + 5770, jednak ta nieco wyższa wydajność mnie przekonała w stosunku do 955, po za tym nie moge dołozyć do 5850, dlatego jest tak jak jest, w razie czego zmienie radka za rok na coś lepszego, i nie argumentujcie amd tym, że am3, bulldozery itd., za 3 lata ide na studia i kupie laptopa, aktualnie do gier, wiadomo filmy muza itd., o to co złożyłem

Zasilacz OCZ ModXStream Pro 500W modularny SLI

Procesor Intel Core i5-750 QuadCore, 2.66 GHz, 45nm BOX

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB F3

Płyta główna MSI P55-CD53, może jakaś inna??

Nagrywarka Samsung SH-S223C/BEBE

Pamięć Goodram 1333Mhz CL9 2x2GB

Karta Radeon 5770 1GB firma??

Mam 2 pytania, czy ta płyta jest dobra?, tzn. czytałem test na pclabie, ale też obiło mi się o uszy, że padają jak muchy, podobno tylko pierwsze serie były wadliwe bo socket foxconna? i5 podkręce do 3.2Ghz + turbo (160 blck)

i o karte, nie wiem jaką firme wziąć, od Gigabyte ,,Batmobil" jest najtańszy, ew. Powercolor PCS+, ten powercolor podobno bardzo dobre chłodzenie, nie wiem jak z gigabyte, ale gwara GB 3 lata, Powercolor 2 lata, prosze podawać oferty ze sklepu morele.net, gdyż tam kupuje cały komputer, Pozdrawiam

w jakiś sposób połączyły mi się nowy temat z tym starym, wtedy chciałem poczekać bo myślałem, że stanieje wszystko, a jak było to każdy wie

Edytowane przez Sprite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, niedługo (ten tydzień) kupuje kompa budżet 2700-2800 bude już mam, podzespoły też w skrócie wymienie 4gb goodram ddr3, dvd sh223c, 500gb f3, i5 750.

Mam problem z wyborem 3 rzeczy, mianowicie zasilacz, albo ModXStream 500 albo Fractal Design Integra 500 tylko nie wiem który cichszy, i płyta, albo MSI P55-CD53, stówke drożej P55-GD65 albo również 100 dróżej od msi Giguś P55-USB3, gd65 najlepsza ale nie potrzebne mi mega oc, do 3.8 myśle że styknie + chłodzenie oczywiście ale to w swoim czasie, na cd53 podobno paliły się proce, nie wiem co z tym gb, jeśli to ud3 z usb3 to może ona, no i grafika, biore GTX460, tylko nie wiem który tzn. czy gigabyte, czy msi cyclone czy może asus directCu, msi jest cichy, giguś też, nie wiem jak z asusem, gb najtańszy, Pozdrawiam i z góry Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również polecam HD5850, ceny już trochę spadły a jakby nie patrzeć jest lepszy od GTXa 460. A co do mobo to weź MSIGD65, kontroler USB zawsze będziesz mógł dokupić jak będzie Ci kiedyś potrzebny, bo na razie urządzeń zgodnych z nowym standardem jest nie wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Średnio sie oplaca dokladać do HD5850 , chyba ze by nie podkrecal grafy wogole w co watpie (ale pewien nie jestem) ;)

A do xeona mozna dolozyc bo jest to i7 tylko z troche nizszym taktowaniem.

Jak chcesz cisze to bierz Tacens Valeo III 500w ale bys musial troche do niego dolozyc bo kosztuje 315 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jakiś test gdzie GTX po OC jest troche wolniejszy od 5850 po OC. Moim zdaniem roznica w wydajnosci odzwierciedla roznice w cenie... Pamietajmy ze w highendzie ceny rosna szybciej niz roznice w fpsach :P A jesli juz szukac optimum cena/wydajnosc to 4850 i GTS250 a nie GTX...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat test by pokazali obie z OC jest ciezko ale wystarczy zobaczyc na jednej stronie test jednej i grugiej. Wedlug testow GTX460 jest o 10% wolniejsza karta od HD5850. GTX460 mozna podkrecic o 20% a HD5850 o 15% , po kilku obliczeniach wychodzi ze HD5850 jest wydajniejszy o 6% po OC od GTX460 po OC. A roznica w cenie to prawie 300 pln , wiec jednym slowem nie warto. Sugerowalem sie testami z IN4.pl. Jezeli w gre by wchodzila uzywka HD5850 ktora mozna czasem wyrwac za ok 800pln to GTX wtedy nie ma szans w oplacalnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6%?? Nie wiem skąd to wziąłeś. HD5850 kręci się bardzo dobrze i po OC przewyższa HD5870 do którego GTX 460 nie ma podejścia nawet po ostrym OC. No i dochodzi pobór prądu... GTX 460 pod tym względem nie błyszczy, jego pobór trafia pomiędzy 2 najmocniejsze radeony (jedno układowe), a od obu jest zauważalnie słabszy. Jak już pisałem GTXa ratuje tylko i wyłącznie cena, gdyby różnica względem HD5850 wynosiła 100zł byłby kompletnie nieopłacalny. Poza tym skoro autor ma fundusze to dlaczego nie ma sobie pozwolić na wyższą wydajność? Takim oszczędzaniem to szybko można zejść do integry...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Policz sobie to Ci wyjdzie w tej okolicy , liczenie nie jest jakies bardzo trudne.

Jak by byla roznicaw cenie 100 pln to nigdy w zyciu bym mu nie mowil by mial sobie kupic GTX460 , ale jest prawie 300 pln , ktore nie sa warte tych ~6%.

A co do poboru , to jest on do zaakceptowania , nie jest tak tragiczny jak w innych fermi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...bo inne fermi są znacznie wydajniejsze. Według mnie jest nadal tragiczny, sory ale takie jest moje zdanie.

I skończ z tymi 300zł bo to jest co najwyżej 200zł. Przykłady (najtańszych modeli):

A różnica w cenie to ok 200-240zł a nie 300. No i HD5850 kręci się o te 15% ale na standardowym napięciu, a można je podnieść nawet do 1,25V (1,08V standardowo) co pozwala na dodatkowy przyrost mocy i MHz.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jo porownuje niereferencyjne modele , bedziesz mial cichego GTX460 albo o 200pln drozszego HD5850 i do tego glosniejszego a po OC jeszcze glośniejszego.

W Geforsie tez mozna zwiekszać napiecie i wiecej z niego wycisnac , co przy lepszym chlodzeniu bedzie latwiejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi