ohuzo Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2010 Witam, nie znam się na laptopach (od zawsze miałem stacjonarkę) dlatego piszę tutaj licząc na fachową pomoc. Mianowicie chciałem dołożyć kilka GB pamięci do lapka. Odpaliłem cpu-z i zauważyłem coś dziwnego. Jak widać na screenie cpu-z podaje, że pamięć jest w trybie single-channel. W każdym opisie tego laptopa (model Hp Envy 15 1060ea) jest podane, że pracuje w trybie dual-channel. Czy jest to błąd cpu-z czy coś z laptopem? Wracając do kwestii "upgrejdu". Laptop wspiera max 16GB, obecnie jak widać na screenie są 2 kości po 2GB. Czy dołożyć 2GB co da w sumie 6Gb/3 kości czy lepiej dołożyć 2 kostki po 2GB aby było 8GB/4 kostki. Jakie rozwiązanie będzie wydajniejsze (nie patrząc na ilość RAM tylko szybkość). No i ostatecznie jakie kości, którego producenta polecacie. Wiem tyle, że potrzebuję DDR3 :) Zdaję się na was! Uploaded with ImageShack.us Po otwarciu obrazka kliknij nań aby powiększyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Na pewno lapek ma tyle miejsca na RAM? Z reguły 2 gniazda to max - 3 czy 4 to już rzadkość - i to w grubych 17". Druga sprawa - na pewno potrzebujesz tyle pamięci? Bo jeśli jej nie wykorzystasz dodatkowego miejsca, upgrade nie ma sensu. Edytowane 8 Września 2010 przez _OskaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 Envy według specyfikacji ma 4 sloty, ale też mnie zastanawia sens posiadania tak dużej ilości RAM, no chyba że naprawdę ją spożytkujesz. W takim wypadku nie wiem czy nie lepiej sprzedać tych dwóch kości i kupić dwie po 4gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ohuzo Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 (edytowane) Jak bym nie potrzebował to bym nie pytał ;) Ku ścisłości potrzebuje 4 maszyny wirtualne min po 1GB RAM na jedną. Na hoście musi zostać minimum 3GB. Lapek ma 4 sloty - cienka 15nastka ;) Edytowane 8 Września 2010 przez ohuzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...