Skocz do zawartości
tooomasz

ASUS K70IC - Jaki procesor?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zamierzam usprawnić mojego K70IC, zawierającego aktualnie:

• Intel Core 2 Duo T6670 (2,22GHz, L2 cache 2MB, FSB 800MHz, 1.00–1.250V, TDP 35W, Socket P, Penryn)
  • nVIDIA MCP79/7A
  • NVIDIA GeForce GT 220M (1024 MB)
  • (...)

I tu powstaje pytanie - jakie inne procesory mogę wsadzić w tego laptopa? Zastanawiałem się nad:

• Intel Core 2 Duo T9400 (2,53GHz, L2 cache 6MB, FSB 1066MHz, 1.050–1.162V, TDP 35W, Socket P, Penryn)
  • Intel Core 2 Duo P8800 (2,66GHz, L2 cache 3MB, FSB 1066MHz, 1.00–1.250V, TDP 25W, Socket P, Penryn)

Podobno P8800 płyta obsłuży, ale nie wiem jak by było z T9400? Ta różnica napięć... Czy płyta w laptopie dostosowuje napięcia pod procek jak w PCtach?

W specyfikacji modelu K70IC mamy:

• Intel Core 2 Duo Processor P8700/P8600/T6600/T5900/T5870 : 2.53 GHz - 2.0 GHz
  • Intel Pentium Dual Core Processor T4300 : 2.1 GHz
  • Intel Celeron Processor T3100/ T3000 : 1.9 GHz - 1.8 GHz"

Od chłopaków z ASUSa udało mi się tylko wyciągnąć, że P8800 pójdzie, ale już na temat T9400 cisza...

No więc?

Nie rozmawiajmy o kosztach w tym temacie. Od razu mówię: chcę zmodyfikować ten model, nie chcę kupować nowego, więc odpowiedzi typu "lepiej kup nowego laptopa" proszę zostawić dla siebie.

Pozdrawiam

Edytowane przez tooomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych dwóch ja bym wybrał P8800. Wydajnościowo te dwa procesory mają na tyle zbliżone osiągi, że nie zauważysz różnicy. P8800 ma niższe TDP, więc powinien się mniej grzać i zużywać mniej energii, co powinno się niejako przełożyć na czas pracy na baterii. Dodatkowo masz pewność że płyta główna go obsłuży.

Zamiast procesora wymieniłbym dysk na SSD, różnica napewno bardziej odczuwalna by była...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak chyba zostanie - P8800. No chyba, że da radę coś mocniejszego...

A co do dysku, to zmienię, ale nie na SSD, tylko Seagate Momentus 7200.4 (SATA II, 7200rpm, 16MB cache, ST9500420ASG lub ST9250410ASG) z Hitachi Travelstar 5K320 (SATA II, 5400rpm, 8MB cache, HTS543232L9A300).

Edytowane przez tooomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu zmieniałem procka w swoim R720. Specyfikacja też mówiła, że serią x9xxx może być kłopot, ale się tym nie przejąłem :) Najpierw wsadziłem jakiegoś P8xxx, potem T9400, a na końcu mialem jeszcze P9500. Wszystkie działały bez problemów. Płyta sama napięcie dawkuje. Jednak różnica między serią P i T w kwestii energetycznej była rawie żadna. Bateria na serii P starcza na może raptem 5-10 minut więcej...

Edytowane przez Lancer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez tego ktora ma tryb IDA (takie Turbo mnoznikiem jak w Core i5).

Ja na moim T9300 mam to aktywne. Przy obciazeniu na 1 rdzen podbija go z 2.5GHz na 2.7GHz.

Od niedawna mam tez bios-mod w moim HP Compaq, tak ze da sie zablokowac oba rdzenie na 2.7GHz (x13,5)

Edytowane przez Marynarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarówno P8800 jak i T9400 mają IDA.

"Penryn", "Penryn-3M" (medium-voltage, 45 nm; standard-voltage, 45 nm):

All models support: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4.1, Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST), Intel 64, XD bit (an NX bit implementation), iAMT2 (Intel Active Management), Intel VT-x (except the non-Mac P7350, P7450), TXT, IDA (Intel Dynamic Acceleration).

Chyba jednak P8800 wezmę.

EDIT:

W którymś z tematów na forum, ktoś wspomniał, że na forum znajduje się "instrukcja" wymiany procesora w laptopie. Z wyszukiwarki skorzystałem (całe forum) - nie znalazłem. Przejrzałem wszystkie 141 stron działu laptopy i też nie znalazłem. Ktoś może pamięta gdzie to jest? Prosiłbym o linka i nie krzyczenie, szukałem i nie znalazłem.

Edytowane przez tooomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor wymienia się raczej normalnie, tak jak w normalnym PC. wymieniałem kiedyś procesor w FS Amilo z jednordzeniowego Celerona na dwurdzeniowego Core Duo i nie było większych problemów. Ja aktualizowałem bios do najnowszego wydania żeby obsłużył nowy dwurdzeniowy procesor i wróciłem do domyślnych ustawień. Każdy laptop rozbiera się troszkę inaczej dlatego najlepiej poszukaj na stronie producenta jakiegos manuala serwisowego oraz w google zdjęć rozwalonych/rozebranych Asusów K70, to da Ci spore pojęcie o tym co gdzie i jak w laptopie należy zrobić. Trzeba się zaopatrzyć w komplet dobrych śrubokrętów (krzyżaki i torxy). O ile obudowę rozkręcisz niedużym śrubokrętem, to ja na chłodzeniu przy procesorze miałem maluteńkie śrubki i musiałem szukać specjalnie małego śrubokręcika. Jakaś pasta termoprzewodząca też się przyda żeby wymieć starą na nową. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że chłodzenie jest zintegrowane od radiatora na końcu tej rurki z miedzy, przez procesor aż do chipsetu (w Amilo tak było).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę PCtów już złożyłem w życiu, laptopów jeszcze nie rozbebeszałem. Ale kiedyś trzeba zacząć. Mam nadzieję, że nie napotkam żadnych niespodzianek. A co do pasty, to do PCtów zawsze dawałem ArcticSilver 5 i zawsze byłem zadowolony, więc do lapka chyba też ją dam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi