Brk' Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 Witam. Bios wyrzuca mi komunikat o treści CMOS checksum error - defaults loaded w manualu od płyty jest opisana specyfika tego problemu piszą tam: Checksum of CMOS is incorrect. This can indicate that CMOS has become corrupt. This error may have been caused by a weak battery. Check the battery and replace if necessary. próbowałem numerów z odłączaniem wszystkich podzespołów, wyjmowaniem zworek, biosu itd montowałem trzy różne baterie i nic. Jest możliwość wejścia do biosu lub kontynuowanie ładowania systemu ale po wybraniu każdej opcji pojawia się czarny obraz i nic się nie dzieje. płyta : DFI LP UT icfx3200 T2R/G Dodam że płyta ze starym procem śmiga już 3ci rok potem tydzień leżakowania i zamontowałem pentiuma E i od tego momentu zaczeło mi to wyskakiwać. Nie podejżewam proca bo tego wykrywa bez problemu i wyświetlacz na płycie nie pokazuje by było z nim coś nie tak. Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2010 1. Było, szukaj. 2. W google jest pewnie milion takich problemów. 3. Ustaw bios i zapisz zmiany. Jak problem powróci, to trzeba wymienić bateryjkę lub płyta jest uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brk' Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2010 (edytowane) Dziś wysłałem bios do zaprogramowania na nowo, podobno to pomaga na 100% o rezultacie dam znać. Jedyną metodą na pozbycie się problemu (jeżeli nie możesz wejść do biosu) jest zaprogramowanie kości na nowo. Takie usługi serwują np na allegro za 15 - 20 zł, u mnie pomogło i wszystko hula. Edytowane 2 Października 2010 przez Brk' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...