Skocz do zawartości
noxu

Amacrox Warrior AX450-PNF

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem Q6600@3.0 i HD4870 na tej zasiłce, 12V było ok w stresie(q6600@3.0 + hd 4870 - 12.05V, przy e5200 + HD4870 ~ 12.10V, e5200@3.7 i 8800GS ~12.25V, mierzone miernikiem), jednak zasilacz przy graniu na quadzie i radku nagrzewał się trochę, przedewszystkim ta strona gdzie wychodzą przewody, jest tam też taka śrubka (pewnie wkręcona w radiator) ona wręcz parzyła. Hałas też był już dość irytujący (nawet jak się nic nie robiło). Czy pociągnie ? Może już być ciężkawo tej zasiłce, a napewno będzie głośno(przy twoim oc procek żre więcej, a jak wypada gtx460 względem hd4870 pod względem poboru energi to nie wiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Q6600@3.0 i HD4870 na tej zasiłce, 12V było ok w stresie(q6600@3.0 + hd 4870 - 12.05V, przy e5200 + HD4870 ~ 12.10V, e5200@3.7 i 8800GS ~12.25V, mierzone miernikiem), jednak zasilacz przy graniu na quadzie i radku nagrzewał się trochę, przedewszystkim ta strona gdzie wychodzą przewody, jest tam też taka śrubka (pewnie wkręcona w radiator) ona wręcz parzyła. Hałas też był już dość irytujący (nawet jak się nic nie robiło). Czy pociągnie ? Może już być ciężkawo tej zasiłce, a napewno będzie głośno(przy twoim oc procek żre więcej, a jak wypada gtx460 względem hd4870 pod względem poboru energi to nie wiem).

W takim razie jak wypadają E8xxx w porównaniu do Q6600 jeżeli chodzi o pobór mocy? Ile pobiera taki E8400@4ghz. GTX460 szczytowo pobiera chyba 240 watt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno e8400 ciągnie mniej bo to 45nm i 2 jajka. Pusc tego Q na nizszym napięciu/taktowaniu, zobaczysz

Mam już Q6600, teraz pora na grafikę GTX 460 756MB kozstuje praktycznie tyle co HD5770 1GB, a jest wydajniejszy. Tylko je też sporo energii, znalazłem w internecie że do 240W przy max obciążeniu, czy to realne żeby karta tyle energii brała? Wtedy 200W od Q6600 OC + 240W z grafiki to już wiecej niż zasilacz może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co znalazłem na guru3d wersja 768 (pewnie o tej tu mówimy) bierze 150, a 1GB 160W. Czyli 20/30W więcej niż mój radek (z tego co mi wiadomo 130W). Zasiłka powinna dać rade(na początek nie szalej ostro z oc tego C2Q), ale w 3D ciszej niż u mnie to raczej nie będzie, za to bez obciążenia ten GF żre sporo mniej od mojego radka więc tu powinno być lepiej(btw mam dość dużą i w miarę dobrze wentylowaną budę - 2x120mm przod/tyl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Przy karcie typu GTX460 mam zamiar podkręcił C2Q bo inaczej nie wykorzystam mocy karty.. planuje trzymać na 3200@1.385 V. Faktycznie ciężko określić napewno czy będzie to wszystko działać, więc może pytanie zadam inaczej. Czy jest możliwe uszkodzenie elementów komputera poprzez przeciążenie zasilacza? Jeżeli ryzykuje ewentualne uszkodzenie zasilacza - OK. Jeżeli ryzykuje spaleniem podzespołów komputera to już wole zmienić zasilacz...

Edytowane przez noxu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Amacrox nie jest crapem firmy "kszok", jest a raczej chyba był produkowany przez FSP, ma zabezpieczenie które powinno zadziałać(powinien się wyłączyć), jednak 100% gwarancji nikt ci nie da. Wg mnie zasiłka to pociągnie jednak będzie wyła w 3D, jak napisał rafa - zasiłka raczej na przeczekanie. Ja miałem na nim z miesiąc Q6600@3.04Ghz choć na nizszym napięciu - 1.17V(wartość w czujnika przy prime95 prio 9) i Radka HD4870@stock(referent) i zasilacz działał jak należy(poza hałasem, temperaturą i ćwierkaniem cewek w 3D - to ostatnie występowało już przy e5200 i HD4870)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Amacrox nie jest crapem firmy "kszok", jest a raczej chyba był produkowany przez FSP, ma zabezpieczenie które powinno zadziałać(powinien się wyłączyć), jednak 100% gwarancji nikt ci nie da. Wg mnie zasiłka to pociągnie jednak będzie wyła w 3D, jak napisał rafa - zasiłka raczej na przeczekanie. Ja miałem na nim z miesiąc Q6600@3.04Ghz choć na nizszym napięciu - 1.17V(wartość w czujnika przy prime95 prio 9) i Radka HD4870@stock(referent) i zasilacz działał jak należy(poza hałasem, temperaturą i ćwierkaniem cewek w 3D - to ostatnie występowało już przy e5200 i HD4870)

Witaj, DJH83, dziękuje za odpowiedź Tobie i poprzednikom.

Bardzo mnie interesuje czy pracowało to stabilnie i nie było zwiech (co to ćwierkanie cewek?:)). Czy miałeś podłączone dużo innych urządzeń?

Według tego co udało mi się ustalić HD4870 budowy referencyjnej zużywa 56W idle 165W max, natomiast dla GTX 460 jest to wartość 18 idle 166W max, czyli podobnie. 5770 zużywa max 110W i byłby chyba z punktu widzenia energii najrozsądniejszym wyborem. Boli tylko troche, że ma cene GTX 460 a wydajność mniejszą. Próbuje znaleźć informacje na temat zużycia energii C2Q Q6600 po OC...

Edytowane przez noxu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, było to jak najbardziej stabilne tylko że się trochę stresowałem dajmy na to grałem sobie w Mafię i co jakiś czas dotykałem zasilacza w tym miejsu gdzie jest śrubka na stronie gdzie wychodzą kable, czy sprawdzałem jak ciepłe leci z niego powietrze (co by nie mówić grzał się trochę, btw jakby przypadło to na lipiec to dopiero byłoby ciepło  :wink: ). Ćwierkanie cewek albo raczej coil noise

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=C4d23F2jehQ&NR=1

tyle że w grach tego tak nie było slychać, dzwiek nie był taki jednostajny, bardziej przerywał no i hałas jaki wydawał wentyl to zagłuszał,  jednak jak miałem głowę bliżej budy to to słyszałem, było to też słyszalne jak w idle przewijałem strone www czy coś wordzie/excelu(ofc nie jest powiedziane że ty też będziesz miał z tym problem). BTW na obecnym fortronie(kosztował 150 + KW) mam święty spokój(zmienilem w nim jeszcze wentyl). Co do proca to co by nie mówić sporo będzie zależeć od vcore, ja jade na dość niskim. Moje inne urządzenia to SB Audigy SE, jeden dysk(WD6400AADS), jedna nagrywarka(LG GSA H42L), 2 wentyle 120mm chodzące na 5V z molexa, mysz i klawiatura na usb, flop jest, ale niepodpięty, a w budzie siedzi tylko temu bo nie mam zaslepki na jego miejsce   :lol:  i czasem aparat/mp3 na usb. Na twoim miejscu wziąłbym GTX'a i przemęczył trochę na amacroxie po czym kupił nowy zasilacz.

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi