sasajas Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Witam, Tak mnie zastanawia jedna rzecz wchodzi nowa stawka podatku VAT wiec umowa jaka podpisałem z operatorem GSM się zmieni. Operator musi mnie powiadomić o takiej zmianie a ja nie muszę się zgadzać na zmienione warunki i rozwiązać umowę bez żadnych konsekwencji. W takiej sytuacji nie muszę płacić żadnych kar w związku z rozwiązaniem umowy i odrazy mogę podpisać nową umowę i wybrać nowy telefon. Czy ja dobrze myślę czy możne się mylę? Przecież jak by tak wszyscy zrobili to by ogromne straty mieli operatorzy nie?? Orientuje się ktoś jak to jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Ten zapis o zmianie warunków umowy dotyczy, z tego co wiem, zmian wprowadzanych z woli operatora a nie wymuszonych zmianą prawną. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Ponoć właśnie nie jakakolwiek zmiana w umowie daje możliwość rozwiązania umowy. Nie jest ważne czy to wynika z winy operatora czy zmian w przepisach prawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 A rozumiem, że Google zamknięte? UKE: Podwyżka VAT, rozwiązanie umowy z karą - UKE, telefonia komórkowa - Media2.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Czy ja dobrze myślę czy możne się mylę?Mylisz się. Nie dawniej jak kilka dni temu dostałem pismo od operatora o zmianie regulaminu, w którym jest zapis: "Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 60a ustawy z dnia 16 lipca 2004r Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800, z pózn. zm.), w przypadku braku akceptacji zmian przedstawionych powyżej przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie Usług Telekomunikacyjnych w terminie 14 dni od dnia otrzymania przez Państwa niniejszego pisma. Jednakże zwracamy uwagę, że proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa i w związku z tym, w razie skorzystania przez Państwa z prawa do wypowiedzenia Umowy przed upływem czasu określonego, na jaki Umowa została zawarta, (operator) ma prawo dochodzić od Państwa opłaty specjalnej/kary umownej (...)". A art. 60a tej ustawy mówi, że: "2. W razie skorzystania z prawa wypowiedzenia umowy, o którym mowa w ust. 1, dostawcy publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, a także zwrot ulgi, o której mowa w art. 57 ust. 6, o czym abonent powinien zostać także poinformowany. 3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli konieczność wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 1, wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym rów- nież usunięcia niedozwolonych postanowień umownych." Myśle, że to tyle w temacie. Po zmianie umowy w związku z podwyżką VATu masz prawo zerwać umowe, jednak zapłacisz kare, bo ta zmiana wynika ze zmiany przepisów prawa, a nie z widzimisie operatora. Jednakże, obowiązujące umowy raczej sie nie zmienią z prostego faktu, że prawo nie działa wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Myślę że zmiana regulaminu Plusa była jedyną taką okazją i na pewno w najbliższym czasie coś takiego się nie powtórzy. Opy wyciągnęły lekcję i widzieli że sporo odeszło. Więc raczej będą woleli uniknąć w przyszłości takich wpadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 (edytowane) Jest tez zapis ze zmiana cen, wiaze sie z mozliwoscia zerwania umowy. Nie wazne ze przepisy sa sprzeczne, a operatorzy daja taka wlasnie klauzule. wazne jest to, ktory przepis ma wyzsza moc prawna. Jesli oba zapisy maja taka sama moc prawna, UKE ma g*** do gadania i sprawe rostrzyga sad. Tak wiec trzeba czekac na decyzje sadu lub ewentualna rzesze pozwow ;) To bylby grupowy pozew xD Sprawa nie jest taka prosta ;) Bo nie tylko przepisy UKE maja tutaj zastosowanie. Edytowane 26 Września 2010 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2010 el_gringo_dado dzięki wydaje mi się ze wyczerpałeś temat raczej każdy sad rozstrzygnie spór na korzyść operatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Oczywiście, ze na korzyść operatora, bo w tym akurat przypadku racja operatora jest ewidentna. To nie wina opa, że jest zmiana ustawy, więc nie wiem czemu miałby on ponosić tego konsekwencje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) A czy jest to wina uzytkownika? :lol: Czekamy na pierwszy pozew lub interpretacje 2 sprzecznych przepisow, ktore sa tej samej mocy. Wrozenie z fusow zarowno przez UKE jak i wszystkich. Na pewno dojdzie do poprawienia niejasnych i sprzecznych przepisow. Edytowane 29 Września 2010 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Z nowym VATem umowy bez konsekwencji nie rozwiążesz Edytowane 29 Września 2010 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...