Gosu Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Witajcie, kiedyś już pisałem o moim problemie dwukrotnie i dwkurotnie ustał, raz samoczynnie, kiedy inedziej po wymianie pasty termoprzewodzącej na procku-myślałem że to był problem. Teraz jednak kiedy mam nowe chłodzenie (Noctua nh-d14) i nagle wczoraj znowu miałem samoistne wyłączenie się kompa (grałem w SC 2) to już nie mam pojęcia o co tu chodzi. Dziś jak włączyłem kompa po całej nocy nie używania (odpaliłem edytor map sc 2 ) to znowu się wyłączył, zrobił się dual boot, po czym komp dlaej nie wstał , musiałem ręcznie wyłączyć zasilacz chwile odczekać i dopiero włączyć-ruszył (ustawienia się nie zmieniły, nie było resetu ustawień jak po nieudanym o/c) Załadował się Windows i nagle to samo komp się wyłączył, dual boot...pomyślałem "no co jest k....?!" Chwile odczekałem , odpaliłem go zarzuciłem test OCCT power suuply na pare minut wszystko full obciązone -zero problemów, odpaliłem znowu edytor sc 2 i potem sc 2 zero problemów, i cały czas komp chodzi. Zastanawia mnie co może być przyczyną, kondensatory na płycie sprawdzałem wszystko ok, temperatury ok. Chciałbym raz na zawsze zażegnać ten problem bo jest on przeszkadzający i coś jest nie tak. Sprawdzałem miernikiem napięcia i są ok. Pierwszy raz takie zdarzenie z wyłączeniem miałem kiedy kupiłem hd 4890 na wcześniejszych Hd 4870/Hd 5850, Crossfire 5770 i Hd 5870 problemów nie było. Wiem ze 4890 ciągnie sporo prądu ale ta zasiłka powinna wystarczyć. Ma jakieś 3,5 roku-może coś w niej pada? Po za tym jego moc to 560 watt z czego na 12 v jest 440 . Co to może być? Jestem w stanie kupić nowy zasilacz np Corsair 750 watt, ewentualnie co byście innego polecili do powiedzmy 350-400 zł?Fajnie by było gdyby miał modularne kable i był przyszłościowy. A ten mój szef... niby trzyma te napięcia ok, ale coś mi się wydaje że ma czasami jakieś chwilowe zaniki mocy jakie powodują problem, da się to jakoś "domowym sposobem" sprawdzić? http://allegro.pl/corsair-ax-750w-nowy-modularny-80-plus-gold-fv-wwa-i1245513722.html http://allegro.pl/corsair-tx-750w-nowy-mocny-12v-60a-80-plus-fv-wwa-i1245514720.html Czym tak naprawdę w realnym działaniu różnią się te dwa Corsairy? http://allegro.pl/zasilacz-ocz-modxstream-pro-700w-nowy-fv-gw-od-ss-i1241533063.html Najabrdziej bym się skłaniał ku temu. Edytowane 29 Września 2010 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Na początek podaj łaskawie pełną konfigurację kompa - wraz z marką i modelem zasilacza! Jeśli chodzi o sprzęt z podpisu, to należy to zaznaczyć. W tym wypadku proponuję zacząć od odkręcenia sprzętu. Następnie możesz się pokusić o reset ustawień bios (jest taka opcja - nie ma potrzeby uciekania się do zworki!), ustawienie ich od nowa jak trzeba i zapisanie ustawień. Możesz też pokusić się o aktualizację biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) No chodzi o sprzęt z podpisu, wydawało mi się to oczywiste. Ulisses nie jestem nowicjuszem wieć nie będe się bawil w resetowanie ustawień biosu, kompa mam na stabilnym o/c Sprawdzany Orthosem i testowany ccct i w działaniu, jedynie dziwnie akcje dzieją się z tym wyłączaniem-BARDZO sporadycznie, teraz od około dwóch godzin używam kompa i nie ma problemu. Dlatego obstawiam jakieś wadliwe działanie zasilacza Edytowane 29 Września 2010 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Otwórz zasilacz i sprawdź w nim konensatory. Miałem podobnie z BQ SP 450W bodaj. Wymieniłem kondensator i śmiga do dziś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 (edytowane) Ok, zaraz to zrobie , dzięki za info :-) Edycja: Otworzyłem, zobaczyłem i... wydają się być ok, więc jeżeli to zasilacz to co innego powoduje w nim chwilowe utraty mocy, a dzieje się to dość sporadczynie. Czasem jest tydzien ok, nagle dwa razy się yak wydarzy, potem znowu kilka dni spokoju. Chyba że coś na grefie się grzeje za mocno mimo dobrego przewiewu w budzie...nie mam pojęcia cholera. Edytowane 29 Września 2010 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Jesli komp stoi blisko kaloryfera, to moze sie cos grzac, bo sezon grzewczy sie zaczyna. Oczysc kompa z kurzu. Wyciagnij wszystko i wloz jeszcze raz - dobrze dociskajac. Poogladaj wszystko dokladnie, sprawdz bateryjke na plycie (napiecie powinno byc w granicach 3V), zresetuj ustawienia bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Nie komp nie stoi przy kaloryferze :-) Z kurzu czyszczę go co tydzień, wczoraj też to zrobiłem. Narazie chodzi ok, ale i tak mam wrażenie że zasilacz wymięka. Wezmę od kumpla HD 5850 jaki mniej prądu niż moja grafa ciągnie i sprawdzę jeżeli jeszcze raz się coś takiego zdarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Nie przesadzajmy, do teog konfigu 750W.. Mi taki ciągnie bez zająknięcia Corsair 450W (no dobra ja mam 4870 ale to raptem 30W różnicy w stosunku do 4890W) Mimo wszystko jednak wygląda to na zasilacz. Edytowane 30 Września 2010 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 No mocy powinno mu starczać jednak ma już swoje 3,5 roku a biorąc pod uwagę sporadyczność tego wyłączania się wydaje mi się ze zasiłka ma jakieś niedobory mocy czasami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Nie przesadzajmy, do teog konfigu 750W.. Mi taki ciągnie bez zająknięcia Corsair 450W (no dobra ja mam 4870 ale to raptem 30W różnicy w stosunku do 4890W) Mimo wszystko jednak wygląda to na zasilacz. Nie 30W a 10 różnicy i to HD4890 pobiera mniej. Gosu, może spróbuj popracować bez UPS'a? Mogą go też brać jakieś dolegliwości. Chociaż coś mi się przypomina, że skarżono się na niskie napięcie 12V w tym Chieftecu. Edytowane 30 Września 2010 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Przedostatnim razem jak mi się tak działo ups był odłączony, nic to nie dawało. Kiedyś miałem Hd 4870 i nie było problemów, dopiero po wsadzenie 4890 takie rzeczy zaczęły występować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...