Skocz do zawartości
Gość Dargas

Słaby komputerek a chłodzenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, składałem sprzęt składałem i uzbierałem prawie wszystkie części. Chciałem od dawna złożyć komputer do pobierania plików a zarazem miał być bezgłośny a raczej cichutki. Podzespoły jakie posiadam :

Płyta Główna: Gigabyte GA-7N400S Socket A 462

Procesor: AMD Sempron 2500+ Socket A 462

Ram: 512MB Kingston

Karta Graficzna: GF FX 5200 128MB 128BIT

Dysk: Seagate Barracuda7200.10 80GB SATA

PSU: PROCOMP ATX LPK9-400W (Straszne badziewie)

Sprzęt no jak wiadomo nie jest najlepszej klasy ale tylko taki tanio zdobyłem. z czego jestem zadowolony nie chciałem w ten sprzęt dużo wydać. Przejdę do sedna:

Chłodzenie zasiłki: Jak to zasilacz strasznie głośny jest :/ I chciał bym że by był bez głośny, i mam pytania :

-Oryginalnie jest tam wentylator 80mm, lepiej kupić cichy wentylator 80mm i puścić go na 5V czy może zrobić pod spodem dziurę na wentylator 120mm i puścić go na 5V ? Tylko jak to by miało działać ? Ten duży wentylator miał by wdmuchiwać do środka powietrze czy na zewnątrz czyli do obudowy ?

-Czy wymiana pasty termo przewodzącej na radiatorze zawsze coś pomorze w chłodzeniu ?

Chłodzenie procesora :

-Czy są chłodzenia pasywne na socket A ?

-Oryginalne chłodzenie posiada wentylator 80mm. Jaki byście polecili najcichszy i tani wentylator na procka 80mm który będzie chodził na 5V ?

Karta Graficzna :

-Czy jest jakieś pasywne chłodzenie na tą kartę graficzną ?

Pozdrawiam I dziękuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starcie już jest problem z chłodzeniem pasywnym dla twojej płyty głównej ponieważ nie posiada ona dziur, jest tylko montaż na zapinkę...

Co do zasilacza to najlepiej będzie zrobić dziurę na wentyl 12cm.

Bardzo cichym i dobrym wentylem jest noiseblocker ale cena jak dla twojego zastawu może być trochę za wysoka... Link do wentyla którego sam posiadam.

Wentyl bez żadnych modyfikacji jest cichszy od dysku twardego zamontowanego w bitumboxie.

Wiatrak ustaw tak aby wdmuchiwał powietrze do środka zasilacza.

Aby zapewnić w miarę dobrą wentylację bez ponoszenia praktycznie żadnych kosztów, najlepiej jest zostawić otwartą obudowę. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe (małe dzieci, zwierzęta w pokoju itp.).

Co do pasywnego chłodzenia dla CPU to raczej nie dostaniesz nigdzie takiego coolera, co umożliwiał by montaż na zapinkę. Praktycznie wszystkie wymagają dziur montażowych w płycie głównej np. Sonic tower (obecnie niedostępny), czy też inne pasywne coolery dostępne na allegro tylko przy nich trzeba było by zastosować paski zaciskowe albo wyciąć z czegoś (np. z plexi ) odpowiednie mocowanie na śruby.

Jeżeli chodzi o wentyl puszczony na 5V na oryginalnym chłodzeniu to raczej nie wypali. Posiadałem kiedyś Semprona 2600 (bodajże 1,8GHz), i przy niższych obrotach procek się przegrzewał i kompek się wyłączał...

Gdybym to ja miał wyciszyć tego kompa to zmienił bym coolera na procku np. na coś takiego (link) wywalił by z tego ten wentyl ze środka i przyczepił bym na paskach zaciskowych 12cm wiatraka.

Coolera z procka zamontował bym na karcie graficznej przy pomocy pasków zaciskowych (wcześniej bym sprawdził czy się zmieści)- bez żadnego wentylatora, radiator powinien bez problemu wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, składałem sprzęt składałem i uzbierałem prawie wszystkie części. Chciałem od dawna złożyć komputer do pobierania plików a zarazem miał być bezgłośny a raczej cichutki. Podzespoły jakie posiadam :

Płyta Główna: Gigabyte GA-7N400S Socket A 462

Procesor: AMD Sempron 2500+ Socket A 462

Ram: 512MB Kingston

Karta Graficzna: GF FX 5200 128MB 128BIT

Dysk: Seagate Barracuda7200.10 80GB SATA

PSU: PROCOMP ATX LPK9-400W (Straszne badziewie)

Sprzęt no jak wiadomo nie jest najlepszej klasy ale tylko taki tanio zdobyłem. z czego jestem zadowolony nie chciałem w ten sprzęt dużo wydać. Przejdę do sedna:

Chłodzenie zasiłki: Jak to zasilacz strasznie głośny jest :/ I chciał bym że by był bez głośny, i mam pytania :

-Oryginalnie jest tam wentylator 80mm, lepiej kupić cichy wentylator 80mm i puścić go na 5V czy może zrobić pod spodem dziurę na wentylator 120mm i puścić go na 5V ? Tylko jak to by miało działać ? Ten duży wentylator miał by wdmuchiwać do środka powietrze czy na zewnątrz czyli do obudowy ?

-Czy wymiana pasty termo przewodzącej na radiatorze zawsze coś pomorze w chłodzeniu ?

Chłodzenie procesora :

-Czy są chłodzenia pasywne na socket A ?

-Oryginalne chłodzenie posiada wentylator 80mm. Jaki byście polecili najcichszy i tani wentylator na procka 80mm który będzie chodził na 5V ?

Karta Graficzna :

-Czy jest jakieś pasywne chłodzenie na tą kartę graficzną ?

Pozdrawiam I dziękuje za odpowiedzi

ciezko bedzie ale lecimy :

Mobo : mozesz zamontowac takie cos ( jakby za cieplo mostkowi bedzie przy braku ruchu powietrza ) # ZALMAN ZM-NB32K -radiator na chipset i grafikę! (1247214689) - Aukcje internetowe Allegro

CPU : QPentagram C-80 AlCu (miedziano - aluminiowy) (1244842325) - Aukcje internetowe Allegro ... musisz obnizyc napiecie i mozesz probowac puscic bez wentyla ( wykrecic )

GPU : jezeli masz pasywny to ok jezeli nie to ptrzeba troche powalczyc lub kupic to # ZALMAN ZM-NB32K -radiator na chipset i grafikę! (1247214689) - Aukcje internetowe Allegro ... chociaz IMO skoro to ma byc zasysacz to lepiej kupic/dorwac pasywna gf2 mx

HDD : zapakowac do bitumbox Wyciszenie HDD - skrzynka bitumiczna - Forum.Dzikie.NET lub szrpnac sie na 2,5'' i tez zapodac do Bitumboxa

psu : Wymienic DELTA 350W DPS-350PB-2 / MARKOWA / 100% SPR (1249683777) - Aukcje internetowe Allegro wyciac kratke i zobaczyc czy taka glosnosc Ci pasuje

mozna dopiero myslec o cichym kompie , nawet wentyle @ 5V sa glosne ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabrałeś się za sprawę od pupy strony. Wybrałeś sprzęt który w idle pobiera ok 100W i chcesz go puścić w pasywie. Jest to bardzo trudne. Biorąc jakiegoś semprona na s.754 miałbyś pobór na poziomie 50W. Jednak masz co masz. Sprawdź na ile płyta i cpu pozwala na obniżenie napięcia procesora. Przy domyślnym napięciu zapomnij o ciszy przy takich jak wyżej ograniczeniach mocowania coolera ze strony mobo. Przy ustawieniu cpu 11x133 MHz 1,3-1,4V powinno wystarczyć. Wtedy można puścić wentylator na 5V.

Co do zasilacza, zostało to już napisane i zasadą jest kierunek przepływu powietrze z komputera przez zasilacz na zewnątrz. Bez względy jakie i jak umiejscowione są wentylatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz ewentualnie sprobowac pchnac te plyte i cpu i kupic takie cos :

NOWY AMD Mobile Sempron 2800+ socket 754 NOWY (1253218430) - Aukcje internetowe Allegro

+

MSI K8N NEO V2.0 Sprawna + gratisy Sprawdź (1243970196) - Aukcje internetowe Allegro

CPU na standardzie ma 25W ;-) ino bez blachy ale dla obytego z platforma SOC A to male piwo ;-)

Edytowane przez Pietia(lania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie właśnie mam teraz włączonego. pobiera sobie pliki nic na nim nie robie tylko sie pobierają pliki. I chłodzenie na procku jest mega ciche i to jeszcze na oryginalnym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojecie ciszy jest strasznie osobiste

dla mnie komp z 2 wentyalmi Fander @4V jest za glosny ( dyski odlaczone ;-) )

ogolnie powiem Ci jedno ... jak ci nie przeszkadza to NIE baw sie w wyciszanie bo to jest jak choroba ;-) , pozniej zaczyna Ci monitor przeszkadzac , klawiatura etc ;-)

naprawde to sise powinno leczyc ( wiem cos o tym )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynało się od wentylatorów na 12v i głośnych HDDków, potem przyszły czasy obniżania obrotów. W komputerze teraz mam Fandera 120mm wiejącego na HD4850 na minimalnych obrotach, dwa dyski w Scythe Quiet Drive (trzeci nie jest i bardzo mnie to wkurza, bo słychać wibracje - gdy były tylko dwa i oba znajdowały się w SQD poziom głośności był akceptowalny), stockowy cooler w Corsairze CMPSU-450VXEU i (uwaga, hit) boxowe chłodzenie na niskich obrotach (wrrrr, głośne, wcześniej Freezer @ 5v jakoś dawał radę). Komputer jest jak dla mnie znośny, chociaż czasami denerwujący. Aha, słyszę te wredne wibracje HDDka przez drewnianą ścianę, bo aktualnie sypiam w pokoju obok.

Prawie że ideał ciszy? P3 650 MHz @ 700 pasywnie chłodzony, GeForce 2 Ultra również pasywnie chłodzony, Samsung 40GB @ SQD i Chieftec ATX-410-212 z Fanderem poniżej 5v, buda w środku ogąbkowana. Szkoda, że nie nadrabiał wydajnością [;.

Tak więc 'wyciszanie' jest chorobą zaraźliwą i opróżniającą portfele, ale powodzenia :).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi