Skocz do zawartości
matizek001

Laptop a sieć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam do was drodzy forumowicze pytanie odnośnie połączenia się z internetem w moim laptopie. Otóż za 2 dni mam go dostać i wolę wcześniej wiedzieć jak zrobić pewną rzecz. Otóż moja siostra zakupiła router bezprzewodowy i jest on połączony z moim komputerem, a ona odbierała z niego internet. I pamiętam, że bodajże do USB wkładała taką wtyczkę przez którą odbierała. Wyprowadziła się i pozostał tylko router :). I moje pytanie brzmi, co mam zrobić, aby połączyć mój nowy laptop z routerem, aby mieć dostęp do sieci??? Co muszę kupić??? Jakąś wtyczkę, kartę sieciową???? Z góry dziękuje za odpowiedź :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie sposoby na połączenie są 2 - kablowo i po WiFi .

Router powinien mieć 1 gniazdo RJ-45 na wyjściu .

Jak ma wyjście RJ-45 to kupujesz kabel typu UTP-5 - gotowe mają po 5 i więcej m - koszt 20-30 zł , robione można mieć już od 1m - koszt kilka zł .

Jak router nie ma wyjść przewodowych to tylko WiFi pozostaje .

Jak laptop ma WiFi - wszystko zależy od modelu ( nowe i te od ~ 2 lat mają WiFi w standardzie , starsze i ultrabiedne mogą nie mieć WiFi ) - w pierwszym przypadku wymagana jest tylko konfiguracja połączenia na lapku , koszt zerowy .

W drugim przypadku adapter WiFi na USB lub PCMCIA - te na USB są już od 30 zł , PCMCIA od 45 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Otóż moja siostra zakupiła router bezprzewodowy i jest on połączony z moim komputerem, a ona odbierała z niego internet. I pamiętam, że bodajże do USB wkładała taką wtyczkę przez którą odbierała.

Pewnie miała starego laptopa i miała właśnie taką kartę na USB. więc bez problemu się połączysz, no chyba że kupujesz na allegro używkę i to dość leciwą.

A jak podasz jeszcze model Routera to Ci jeszcze może powiemy jak to skonfigurować aby banglało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi