matizek001 Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Witam! Mam do was drodzy forumowicze pytanie odnośnie połączenia się z internetem w moim laptopie. Otóż za 2 dni mam go dostać i wolę wcześniej wiedzieć jak zrobić pewną rzecz. Otóż moja siostra zakupiła router bezprzewodowy i jest on połączony z moim komputerem, a ona odbierała z niego internet. I pamiętam, że bodajże do USB wkładała taką wtyczkę przez którą odbierała. Wyprowadziła się i pozostał tylko router :). I moje pytanie brzmi, co mam zrobić, aby połączyć mój nowy laptop z routerem, aby mieć dostęp do sieci??? Co muszę kupić??? Jakąś wtyczkę, kartę sieciową???? Z góry dziękuje za odpowiedź :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 Podaj model laptopa. Jeśli jest w miarę nowy to na 99.9% ma wbudowaną kartę wi-fi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 W sumie sposoby na połączenie są 2 - kablowo i po WiFi . Router powinien mieć 1 gniazdo RJ-45 na wyjściu . Jak ma wyjście RJ-45 to kupujesz kabel typu UTP-5 - gotowe mają po 5 i więcej m - koszt 20-30 zł , robione można mieć już od 1m - koszt kilka zł . Jak router nie ma wyjść przewodowych to tylko WiFi pozostaje . Jak laptop ma WiFi - wszystko zależy od modelu ( nowe i te od ~ 2 lat mają WiFi w standardzie , starsze i ultrabiedne mogą nie mieć WiFi ) - w pierwszym przypadku wymagana jest tylko konfiguracja połączenia na lapku , koszt zerowy . W drugim przypadku adapter WiFi na USB lub PCMCIA - te na USB są już od 30 zł , PCMCIA od 45 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2010 . Otóż moja siostra zakupiła router bezprzewodowy i jest on połączony z moim komputerem, a ona odbierała z niego internet. I pamiętam, że bodajże do USB wkładała taką wtyczkę przez którą odbierała. Pewnie miała starego laptopa i miała właśnie taką kartę na USB. więc bez problemu się połączysz, no chyba że kupujesz na allegro używkę i to dość leciwą. A jak podasz jeszcze model Routera to Ci jeszcze może powiemy jak to skonfigurować aby banglało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matizek001 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 Tak leciwy był faktycznie, a ten ma Wi-fi. Co do konfiguracji, to właśnie z wrócił mój szwagier więc jemu powierzę to zadanie. Dzięki za pomoc :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...