kedly Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Witam, od niedawna jestem posiadaczem laptopa Toshiba Portege R100. Jest to notebook beznapędowy oraz bez napędu FDD. Zastosowany dysk wielkości 1,8" i nie posiadający boot-usb (sprawdzone nawet). Posiada tylko czytnik kart SD oraz pcmcia. Posiada także opcję bootowania przez siec LAN poprzez tryb PXE. W związku z takim stanem sprawy postanowiłem zainstalowac windows XP zdalnie, do tego celu udałem się do znajomego po System Windows Server 2003 SP2. Wykonałem wszystkie kroki związane z budowaniem własnego serwera, wykonanie obrazu windowsa itp. Gdy uruchamiam instalatora na laptopie już to po krótkiej chwili wyskakuje komunikat: "Wybrany obraz systemu operacyjnego nie zawiera wymaganych sterowników dla karty sieciowej ..." Dobra niech mu będzie, pożyczyłem więc Windowsa XP ze zintegrowanym SP3 i taki obraz postawiłem do bootowania i o dziwo problem ze sterownikiem zniknął, ale po sformatowaniu partycji kiedy to nadchodzi pora kopiowania plików instalacyjnych na dysk jakieś 30 razy wyskoczy błąd związany z niemożnością skopiowania danego pliku (nalezy wciskać ESC aby pominąć plik) no i własnie tu pojawia się owy mój problem, dzięki temu windows się nie uruchamia (reset zaraz przy uruchamianiu boot-hdd). Pytanie 1: Co zrobić zeby dodać sterowniki do obrazu - może ruszy moja instalka Win XP pro bez service packa? Pytanie 2: Czy jest inny sposób zainstalowania windowsa na tym laptopie (domowy sposób). Czekam z niecierpliwością na jakies informacje, bo już naprawde wertowałem internet w poszukiwaniu potrzebnych mi informacji ale jakoś kiepsko mi to poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Zobacz czy instalka pójdzie z karty SD. Tu masz pełny opis jak taką kartę przygotować i użyć + punkt 12 (metoda II) o którym autorka zapomniała wspomnieć. BIOS powinien wykryć kartę jako twardy dysk, jeśli tak będzie to wystarczy ustawić odpowiednią kolejność dysków przy bootowaniu. Z drugiej jednak strony z pendrive powinno być teoretycznie tak samo jak z kartą. Edytowane 1 Października 2010 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Zobacz czy instalka pójdzie z karty SD. Tu masz pełny opis jak taką kartę przygotować i użyć + punkt 12 (metoda II) o którym autorka zapomniała wspomnieć. BIOS powinien wykryć kartę jako twardy dysk, jeśli tak będzie to wystarczy ustawić odpowiednią kolejność dysków przy bootowaniu. Z drugiej jednak strony z pendrive powinno być teoretycznie tak samo jak z kartą. nie widzi pendriva ani SD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Rozumiem, że szukając opcji bootowania z pena lub sd maiałeś jedno lub drugie podłączone do komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 tak, ale mimo tego nie pokazała się żadna nowa opcja w biosie, a wybór boot urządzenia taże bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Ibm Think Pad - Instalacja Windows Niemożliwa? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2010 Ibm Think Pad - Instalacja Windows Niemożliwa? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne nic potrzebnego nie ma w tym wątku, już wczesniej się na niego natknąłem. Ale wygląda na to że pasuej zainwestować w przelotkę 1,8"->USB. No nic, jeśli jednak ktoś by wiedział czemu mi wyskakują błedy przy instalce windy z RIS to proszę pisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...