Skocz do zawartości
kedly

Zdalna instalacja windows na laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od niedawna jestem posiadaczem laptopa Toshiba Portege R100. Jest to notebook beznapędowy oraz bez napędu FDD. Zastosowany dysk wielkości 1,8" i nie posiadający boot-usb (sprawdzone nawet). Posiada tylko czytnik kart SD oraz pcmcia. Posiada także opcję bootowania przez siec LAN poprzez tryb PXE. W związku z takim stanem sprawy postanowiłem zainstalowac windows XP zdalnie, do tego celu udałem się do znajomego po System Windows Server 2003 SP2. Wykonałem wszystkie kroki związane z budowaniem własnego serwera, wykonanie obrazu windowsa itp. Gdy uruchamiam instalatora na laptopie już to po krótkiej chwili wyskakuje komunikat: "Wybrany obraz systemu operacyjnego nie zawiera wymaganych sterowników dla karty sieciowej ..." Dobra niech mu będzie, pożyczyłem więc Windowsa XP ze zintegrowanym SP3 i taki obraz postawiłem do bootowania i o dziwo problem ze sterownikiem zniknął, ale po sformatowaniu partycji kiedy to nadchodzi pora kopiowania plików instalacyjnych na dysk jakieś 30 razy wyskoczy błąd związany z niemożnością skopiowania danego pliku (nalezy wciskać ESC aby pominąć plik) no i własnie tu pojawia się owy mój problem, dzięki temu windows się nie uruchamia (reset zaraz przy uruchamianiu boot-hdd).

Pytanie 1:

Co zrobić zeby dodać sterowniki do obrazu - może ruszy moja instalka Win XP pro bez service packa?

Pytanie 2:

Czy jest inny sposób zainstalowania windowsa na tym laptopie (domowy sposób).

Czekam z niecierpliwością na jakies informacje, bo już naprawde wertowałem internet w poszukiwaniu potrzebnych mi informacji ale jakoś kiepsko mi to poszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy instalka pójdzie z karty SD. Tu masz pełny opis jak taką kartę przygotować i użyć + punkt 12 (metoda II) o którym autorka zapomniała wspomnieć. BIOS powinien wykryć kartę jako twardy dysk, jeśli tak będzie to wystarczy ustawić odpowiednią kolejność dysków przy bootowaniu. Z drugiej jednak strony z pendrive powinno być teoretycznie tak samo jak z kartą.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy instalka pójdzie z karty SD. Tu masz pełny opis jak taką kartę przygotować i użyć + punkt 12 (metoda II) o którym autorka zapomniała wspomnieć. BIOS powinien wykryć kartę jako twardy dysk, jeśli tak będzie to wystarczy ustawić odpowiednią kolejność dysków przy bootowaniu. Z drugiej jednak strony z pendrive powinno być teoretycznie tak samo jak z kartą.

nie widzi pendriva ani SD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic potrzebnego nie ma w tym wątku, już wczesniej się na niego natknąłem. Ale wygląda na to że pasuej zainwestować w przelotkę 1,8"->USB. No nic, jeśli jednak ktoś by wiedział czemu mi wyskakują błedy przy instalce windy z RIS to proszę pisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi