Skocz do zawartości
Trawienny

Masowa zmiana nazw plikow i folderow na dysku sieciowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Co mam:

W pracy na kilku dyskach sieciowych po dluzszym czasie zebralo sie dosc sporo (ok 400) plikow o lacznym rozmarze kilku(nastu) gigabajtow. Do dyskow mam dostep z firmowego desktopa. Sluzbowy laptop nie ma dostepu do tych dyskow (pracuje w innej sieci) nie mam tez do nich dostepu z prywatnej maszyny. Pliki sa "wszedzie" a ich nazwy i lokalizacje az prosza sie o zmiany.

Co potrzebuje:

Chce te wszystkie pliki uporzadkowac ale zajmie mi to dobre kilka lub nawet kilkanascie godzin. W pracy nie mam na to czasu a nie chce zostawac w biurze po godzinach - bo tylko desktop ma do nich dostep. Porzadki chce zrobic glownie dla siebie wiec nikt inny za mnie tego nie zrobi. Chcialbym zrobic cos na miare screenshota struktury plikow i katalogow - potem zmienic ja na laptopie (czy to prywatnym czy sluzbowym) i zsynchronizowac te zmiany z dyskami sieciowymi. Zastanawialem sie czy moze nie zgrac wszystkiego na dysk zewnetrzny i zrobic tego wtedy w domu - niestety pliki sa niemal caly czas modyfikowane - musialbym wylaczyc te dyski sieciowe z uzytku na czas zmiany ich nazw - to nie wchodzi w gre :(

Zna ktos jakas aplikacje ktora spelni moje oczekiwania? Wazne jest by byla darmowa.

Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Screenshota" możesz zrobić przez wtyczkę do Total Commander (nie pamiętam nazwy), która pakuje strukturę (nie fizyczne pliki) do 1 pliku, który możesz potem przeglądać jak zwykłego zipa - są daty i rozmiary plików.

Druga opcja to dowolna modyfikacja systemowego:

dir /s *.* >lista.txt

Następnie można naklepać skrypt, który wykona wszystkie zmiany:

echo zmiany.cmdren directory_22 dir-22ren "dir 343" dir-343"
itd.

Jeśli zmiana nazw była by wg jakiegoś schematu, to może nie trzeba na nią kilku godzin i wystarczy Total Commander z opcją Ctrl+M oraz Ctrl+B.

Pierwsza z nich pozwala na masową zmianę nazw wybranych plików/katalogów poprzez ustalony wzór nazwy (nawet numeracja), konwersję liter czy zastępowanie ciąg znaków.

Druga opcja ułatwia dostęp do wszystkich plików w dużych katalogach - gdy mamy "katalog_a-z" i wewnątrz katalogi z każdą literą (katalog_a, katalog_b), to z poziomu katalogu_a-z możemy wyświetlić "płaską" listę plików - każdy plik jest widoczny jako podrzędny dla "katalog_a-z" niezależnie od tego, jak głęboko jest osadzony w drzewie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki! Sprobuje Total Commandera. Co prawda kiedys uzywalem Norton Commandera ale z windowsowa wersja raczej nie mialem stycznosci. Ponizej jest przyklad jak to mniej wiecej wyglada:

1. [MIM]

1.1 [Procedures]

1.1.1 MIM_Proc_full_ts.docx

1.1.2 MIM_proc_old.ts.doc

1.1.3 Major Incident Management Procedures Update 16.09.docx

1.2 [Procedury_stare]

1.2.1 [Aktualne]

1.2.1.1 MIM_proc_ts.doc

1.3 [Procedury_old2]

1.3.X (tu sa wszystkie pliki ktorych nazwy nic nie mowily)

1.4 [Aura Raport]

1.4.1 (tu jest ok 20 plikow generowanych przez zewnetrzne aplikacje)

1.5 [Reports]

1.5.X (tu jest chyba ze 200 plikow, gdzie z 1/3 to New Microsoft Word Document (X).docx)

1.6 Aura_22062010_short.xls

1.7 Aura_21062010[nomacro].xlsx

1.7 New Microsoft Excel Worksheet.xlsx

1.8 New Microsoft Excel Worksheet (2).xlsx

+wiele wiele wiecej

Najgorsze ze wiem co w tych plikach jest (w znacznej wiekszosci sa to stare raporty ktore jednak trzeba zachowac bo ciagle ktos tam zaglada)- ale w zwiazku z reorganizacja jaka przechodzimy musze je usystematyzowac by ktos nowy mogl sie w tym polapac (i zebym nie musial tego tlumaczyc 50 razy :P). Bede probowal ale jak ktos jeszcze zna jakies fajne toole to poprosze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi