Ignus Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Witam, mam w domu następujące połączenie. Komputer stacjonarny połączony z routerem i dalej połączony z laptopem "serwerowym". Ów serwer ma 2 dyski, jeden fabryczny 2,5 cala i jeden na USB (Hitachi XL500). Dysk USB jed podłączony poprzez adapter PCMCIA. Mam problemy z prędkością przesyłu danych pomiędzy komputerem stacjonarnym a serwerowym (z tego dysku na USB), która oscyluje w granicach 300kB/s a 700kB/s przy czym: a) kopiując na komputer stacjonarny dane z wbudowanego dysku serwerowego mam prędkości rzędu 10 MB/s a 12 MB/s, czyli maksymalna prędkość 100Base-tx, czyli z kablami, kartą sieciową itp jest wszystko dobrze. b) kopiując dane z dysku wbudowanego na serwerze do dysku USB na serwerze również mam maksymalne prędkości standardu USB, więc karta PCMCIA jest również sprawna Problem występuje tylko wtedy gdy chce skopiować dane z dysku USB na serwerze gdziekolwiek po sieci. Nie mam pojęcia co jest grane. Na serwerze jest Windows XP Pro SP3 z włączonym prostym udostępnianiem, próbowałem mapować dyski sieciowe, ale rezultat ten sam. Wygląda na jakiś konflikt na lini port USB <-> skrętka. Edytowane 13 Października 2010 przez Ignus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Wyłącz firewall systemowy oraz wszelkie ewentualne programy antywirusowe na 'serwerze'. Ewentualnie upewnij się, że "Udostępnienie plików i drukarek" ma aktywny wyjątek w firewall'u systemowym. Edycja: Może inaczej, bo powyższe zapewne niewiele zmieni. Spróbuj kopiować coś z dysku wbudowanego na USB przy jednoczesnym kopiowaniu z dysku wbudowanego do sieci. Jeśli prędkość wbudowany<->usb spadnie, to widocznie kontroler oraz karta sieciowa używają wspólnych zasobów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignus Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Spróbuj kopiować coś z dysku wbudowanego na USB przy jednoczesnym kopiowaniu z dysku wbudowanego do sieci. Jeśli prędkość wbudowany<->usb spadnie, to widocznie kontroler oraz karta sieciowa używają wspólnych zasobów. Faktycznie, prędkość zaczęła spadać podczas takiej operacji. Dzięki za odpowiedź, nie wpadłbym na to raczej. Będę musiał serwer z kabla na wifi przełączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Czekaj, to nie jest tak proste. To, że prędkość spada to normalne - w końcu dysk wbudowany się nie rozdwoi. Jeśli jednak podczas tej operacji prędkość na USB spada do 300-700KB/s (jak napisałeś wcześniej), to wtedy jest konflikt zasobów, który można sprawdzić w menedżerze urządzeń, we właściwościach karty LAN oraz PCMCIA. Jeśli brakuje zasobów, to można spróbować wyłączyć w bios zbędne porty (LPT, COM) - o ile laptop takie posiada i nie są Ci potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignus Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 (edytowane) Ogólnie to problem leży pewnie w tym, że karta sieciowa jest na PCMCIA tak samo jak adpater USB. Prędkość spada do tych paruset kilobajtów na sekundę. Wyłączyłem na serwerze praktycznie wszystko co się dało, na końcu posta screen z UltraVNC. Niestety nic to nie dało. Chyba po prostu jakiś kontroler na płycie głównej nie wyrabia z obsługą 2 PCMCIA jednocześnie... Szkoda trochę mi kasy pakowanej w tą inwestycję, ale nie przewidziałem takiego obrotu sprawy :P Jeszcze spróbuję w BIOSie wyłączyć, ale to trochę potrwa bo musz się dogrzebać do niego i otworzyć klapę ;) SCREEN EDIT: Z poziomu BIOSu wyłączyłem LPT, COM i modem, ale nie przyniosło żadnych korzyści niestety Edytowane 13 Października 2010 przez Ignus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Skoro obydwa urządzenia są na PCMCIA, to pewnie nic się nie da zrobić. Sprawdź jeszcze właściwości każdego z urządzeń PCMCIA - być może są jakieś ustawienia lub widoczna lista zasobów - porównaj dla obu kart wpisy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...