Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Witam chce sobie zaktualizować bios jak najnowszy na płycie EPOX 4PLAI Kupiłem sobie dysk twardy z WD 320GB i podłączyłem wszsytko jak należy ale nie wiem dlaczego w bios tego nie wykrywa wogóle;/ Dlatego chce spróbować sobie zaktualizować BIOS Próbowałem ze strony producenta ale tam błąd wywala;/ Może macie jakąś jeszcze inną strone?? Jak coś Dysk działa bo sprawdzałem u kolegi tak samo jak kable i wejście zasilania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Przerabiałem z 3VSA Rosyjska strona jeszcze smiga, ftp też <-klik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 oo a jeszcze jakis programi co by zaktualizował z poziomu windows go?? Jak coś to jest Phoenix bios to jest ktoś w stanie podać nazwę programu?? chyba że coś w BIOS muszę ustawić aby BIOS go widział bo w windowsie go nie widzi a dysk wyrźnie chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Najpierw zapoznaj się z instrukcją obsługi płyty i poszukaj w Necie na temat ustawianiu bios, a potem zabieraj się za aktualizację biosu - tym bardziej z poziomu Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 instrukcji jako książki juz nie mam a w necie nic nie ma o tym;/ a program możesz jakiś podać winflash to raczej chyba nie zabradzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) Podpinasz zapewne dysk sata do tej mobo, nigdy tego nie przerabiałem aczkolwiek czytałem że bywają problemy na starszych mobasach sata1. Jak nic nie pomorze na twoj problem zostaje jeszcze takie coś - używam identycznej w plytach glównych które wcale nie mają sata lub też kontroler sata. co do flashera ban na google ? Edytowane 15 Października 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) wszsytko fajnie tylko nie mam konkretnej nazwy programu do tego flashowania z poziomu windows;/ też tak wpisywałem jak ty podałeś i nic nie znalazłem;/ nawet na oficjalnej stronie Phoenixa Edytowane 15 Października 2010 przez Martines098 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 (edytowane) To w czym problem zrobić to z poziomu dosa, zrob plyte bootującą czy tam dyskietke jak jeszcze masz na chodzie i po sprawie(obrazy np tu), napewno z dosa jest bezpieczniej. Flasher, komenda - phlash <name of .bin file> Edytowane 15 Października 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 w tym problem że nie mam stacji dyskietek ;/ a poprostu łatwij mi bd z poziomu windowsa i poprosiłem o jakiś program do robienia tego juz te pojedyncze pliki mam a programu co by to zrobił nie mam ;/. Jak by to była płyta z Asusa czy Giga itp to by nie było dla mnie problemu bo to już robiłem nie raz w tym problem że nie mam stacji dyskietek ;/ a poprostu łatwij mi bd z poziomu windowsa i poprosiłem o jakiś program do robienia tego juz te pojedyncze pliki mam a programu co by to zrobił nie mam ;/. Jak by to była płyta z Asusa czy Giga itp to by nie było dla mnie problemu bo to już robiłem nie raz no niestety ten pflasher mi wiesi kompa i nie cie nie dzieje nie ma żadnych programów jak tupy WINFLASH TYLKO ŻE DO PhoENIX?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Spokojnie z tym flashowaniem. Czy dysk ma zworkę limitującą do SATA 1.0 (1.5Gb) jeśli tak to użycie jej może rozwiązać problem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 tak jest wsadzona tak jak pisze na instrukcji od producenta;/ Ja to nie rozumiem większości for. Utrudniają i większość uzytkowników sie wywyższa ;/ Szap że wujek google istnieje. Jak by każdy używał wujka google to by mało było for;/ Dałem proste pytanie czy jest program co zflasciach!e mi tego BIOSA Z POZIOMU WINDOWS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Jeśli google tak Ci służy to skieruj do nich swoje zapytanie, a nie obrażaj innych na forum, nikt tu się nie wywyższa po prostu problem może mieć więcej niż jedno rozwiązanie. Odpowiadając na twój post poświęcamy Ci darmo czas więc doceń to. Nieumiejętność załadowania BIOS'u spod DOS bez FDD (są startowe CD/DVD) to taki sam kaliber indolencji (znajdź sobie znaczenie słowa w google) jak w przypadku zworki limitującej. Więc się nie dziw, że o tym napisałem. Niestety nie mam w moim archiwum starożytnych płyt głównych biosu do rzeczonej płyty. Jest jednak rozwiązanie!!! Dzwoniłem do firmy Epox - napiszą nową wersję dla Windows specjalnie dla Ciebie, podałem już twój adres mailowy, żebyś się zbyt nie zmęczył - powinienieś BIOS otrzymać dziś do godziny 20:00 jak programista się wyrobi. Nie dziękuj - robię to dla przyjemności! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Problem w tym, że użycie flashera dla Windows na tak starej płycie to proszenie się o kłopoty. Linki do programów (bo jak byś nie wiedział, za starych dobrych czasów program składał się z jednego pliku) podał DJH83, podobnie jak sugestię, aby użyć bootowalnej płyty CD. Zanim jednak się porwiesz na coś, o czym nie masz pojęcia, to: 1. Otwieram przeglądarkę i wpisuję w pasek adresu "epox" (żadnych kropek, .com czy pl - samo słowo epox). 2. Najeżdżam na górze na "Download" i wybieram "BIOS/Firmware". 3. Z listy wybieram interesujący mnie model: EP-4PLAI i wciskam [OK] 4. W wynika jest kilka wersji biosu oraz notatka. 5. Otwierając każdy z opisów, nawet z bladym pojęciem angielskiego, jestem w stanie wyczytać, że żaden z nich nie rozwiązuje problemów z dyskiem twardym, więc ewentualna aktualizacja jest bezcelowa. Nie wspomnę już, że linki do biosów nie chcą działać (przynajmniej do najnowszego). Poza tym nie raczyłeś nawet napisać, czy to dysk SATA, czy ATA. Pozostaje Ci: 1. Upewnić się, że zworka w dysku jest dobrze włożona - w przypadku SATA jest to LIMIT 150, w przypadku ATA jest to (M)ASTER, (S)LAVE lub CS czyli Cable Select. 2. W przypadku dysku ATA upewnić się, że dysk jest podpięty w dobrym miejscu na taśmie. 3. Wejść do biosu i upewnić się, że kontroler SATA lub drugi kanał ATA jest włączony - w zależności, o jaki dysk chodzi. 4. Upewnić się, że włączone jest wykrywanie dysku na wybranym kanale. 5. Jeśli powyższe zawiedzie, to albo masz walnięty kontroler, albo trzeba wymienić użytkownika. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martines098 Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Ok już sobie sam poradziłem bez waszej pomocy;/ Wystarczyło mocniej pogrzebać w BIOS I ustawić enable HDD S.M.A.R.T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2010 Niedoinformowany leniu i niewdzięczniku: 1. O ustawieniach bios pisałem sam osobiście kilka postów wcześniej, gdy Ty nadal szedłeś w zaparte z aktualizacją biosu: Najpierw zapoznaj się z instrukcją obsługi płyty i poszukaj w Necie na temat ustawianiu bios, a potem zabieraj się za aktualizację biosu - tym bardziej z poziomu Windows. Dokładnie kawę na ławę wyłożyłem w poście wyżej. 2. Widziałem już różne cuda na kiju, ale nadal jestem daleki od uwierzenia, że rozwiązaniem było włączenie SMART. Na 99,999999% rozwiązaniem była opcja, którą (może nawet nieświadomie) przełączyłeś sam. Możesz oczywiście podważyć moją teorię sprawdzając, czy wyłączenie tej opcji spowoduje zniknięcie dysku. Ręki sobie obciąć nie dam, ale myślę, że bym jej nie stracił... 3. Nie wspomnę już, że gdyby nie nasze gadanie, to odpaliłbyś jakiegoś Winflash i jednym niewłaściwym przyciskiem uwalił sprzęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...